Вместо разхищение - дарение на непродадени храни

Над милион европейци се обявиха против храната на боклука
3 фев 2018 13:22, Петя Славова
35
Вместо разхищение - дарение на непродадени храни
Снимка: Reuters

Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази сутрин подкрепата на над един милион души, съобщи сайтът change.org, където е пусната подписката, предаде Франс прес.

В текста се настоява супермаркетите на всички страни членки на ЕС да бъдат задължени да даряват непродадените хранителни стоки на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както вече се прави във Франция съгласно приет преди две години закон.

Още по темата

Подписката е пусната едновременно във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Великобритания. Тя е вдъхновена от разрешените от 2012 г. Европейски граждански инициативи и Лисабонския договор, даващи право на политическо предложение на най-малко един милион граждани от поне една четвърт от страните членки на ЕС.

Подписката има чисто символично значение, тъй като не е регистрирана в сайта на ЕС. Основният й организатор, общинският съветник Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, все пак я връчи, когато бе достигнала 890 000 подписа, на европейския комисар за безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

При наличието на над един милион подписа организаторите на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе проект за директива, с която френският закон да стане валиден за целия ЕС.
"Очаквам през 2018 г. този текст да бъде внесен от Франция в Европейския съвет", за да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространение на хранителни продукти да участва в борбата с разхищението на храни, каза Дерамбарш. "В Елисейския дворец ми казаха, че ще го направят през 2018 г.", добави той.

За последните две години откакто е в сила новият закон, във Франция има увеличение от 22 процента на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, заяви Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната програма по прехраната - службата на ООН, която отговаря за безопасността на храните.


35
Още от ЕС
Великобритания погна руските авоари с неясен произход
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
До Джендара

Ти май наистина си джендър? Какво лошо има в това, хората да се обличат еднакво(приблизително) и да ядат ограничен набор от храни? Няма никакво значение, ако стоките са качествени!
Какво лошо има, хората да ползват масов транспорт, вместо всеки да си има свой автомобил, с който вреди на природата, а от там и на себе си? Няма нищо лошо, а има много положителни нещо за здравето на хората, като следствие от това.
Въпросът е хорота да бъдат свободни личности в това общество...
26
0
 
1
 
! Отговори
Джендара преди 2 седмици
Странно толкова си приличаме със социалистите ни пе-джендарите и ние отричаме това което сме искаме да сме други ама сме едно нищо !!! Все се хвалим колко е било хубаво преди ама никой не щеше да живее в него автомати и кучета ни пазеха стреляха по нас ама ние бягахме от "хубавото" беше хубаво само за тея дето баба им се е е.бала с партизанин а другите чакат на опашка за мляко и ходят униформени щото имаше един вид костюм един вит тениска и един модел панталон и като излезеш всички са еднакви
25
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
Според мен, като цяло е по-добре да има контрол от страна на държавата върху икономиката, както е било при централно-плановата икономика на социализма. Така се преодоляват кризите и диспропорциите, които причинява свободния пазар. При централно-планова икономика, няма как да има фондови борси и спекуланти, които да печелят от нищото... Трябва обаче да не се допускат грешките на социализма, които са се случили в бившя соц. блок! Хората не трябва да бъдат ограничавани, а насърчавани!
24
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
До Анонимен 22

Социализмът, като цяло е по-добрата система от двете..., но не и под формата, в която го познаваме в България преди 89-година., както и в останалите бивши социалистически страни. Знаете, че през социализма, българите не са можели да пътуват свободно в чужбина, ограничена е била свободата на словото и печата, и прочие други неща, заради които много от хората са се чувствали подтиснати. Също така, много от престижните на запад професии, са оценявани твърде ниско у нас.
23
0
 
3
 
! Отговори
Ана преди 2 седмици
тоа дет ма трие май кя му си знае.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 13

Това което си написал е вярно, но
то важи с пълна сила и за условията на социализма -
за едни това беше чудесен обществен строй и
те и до днес недоумяват защо други хора са се чувствали потиснати и нещастни,
дори и когато не са били в категорията на репресираните семейства.
21
1
 
1
 
! Отговори
emil преди 2 седмици
Не знам кой би ял храна с изтекъл срок на годност, развалена храна?
20
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
За да нямат усещането работещите данъкоплатци, че някой на готово им яде от парите, просто трябва да се смени настоящата система, която е насочена не към добруването на човека, а към неспирното трупане на капитали от група хора. До номер 16: Мислиш ли, че капиталиста, за когото работиш, не краде нещичко от труда ти? Ако не знаеш това, значи живееш в огромна заблуда. Уверявам те, че той взима много повече от теб, от това, което евентуално едно ромче(или българче) на социални би взeло някога.
19
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
До До (пишман)Икономист

И след като аз съм пишман икономист, а ти рядко интелигентен човек, какво предлагаш да направим с хората, които по една или друга причина не са пригодни към пазара на труда? Да ги обесим по дърветата, или на *** да ги направим? Нищо не може да се направи, просто това е цената, която капиталистическото общество трябва да плати, за да може да съществува. Едно предприятие, за да функционира ефективно, трябва да разполага с точно определен брой квалифицирани кадри!
18
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
До До (пишман)Икономист

Какво БСП, ти нормален ли си? Къде ме прати... БСП в момента изповядват абсолютно същите капиталистически ценности, както на останалите десни партии, само че умело прикрити под социалистическото "було". Но те много добре знаят, че в условията на пазарна икономика, не може да се върви против пазара. Затова и всичките им предизборни приказки са социални политики, се оказват неистини или не съвсем истини, след като вземат властта. Аз съм за промяна на самата система!
17
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
До До (пишман)Икономист
Никак не съм изненадан, че си поредния зомбиран от капиталистическата пропаганда, която прокламира, че за всеки в условията на пазарна икономика има шанс за развитие..
Обаче, много често се пропуска това, че всъщност не за абсолютно всеки, а само за тези, които имат някакъв талант или умения, търсени на пазара на труда. Ако щеш и това, за което пишеш ти - инициативността, е преимущество само на една малка част от световното население.
16
0
 
2
 
! Отговори
До (пишман)Икономист преди 2 седмици
Трудът не е задължение значи? Така ли, пишман икономисте?
Но е задължение на работещите и плащащите данъци да хрантутят мързеливци?
Бил здрав, но не бил пригоден към условията на труд! Пригоден е обаче за соц. помощи!

Тези лакърдии си ги запази за предизборните събрания на БСП в ромските махали! Явно това са записките ти от някогашните открити партийни събрания!

Да хрантутим някого, че не му харесвали условията на труд! Ами да се самонаеме тогава. Но вас,комунягите, ви е страх от инициативните
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да на даренията!Колко хора уж работят но заплатаатае малка
14
0
 
6
 
! Отговори
Соросчук преди 2 седмици
Да се помага на хората описани в коментар 1 съм съгласен ама да се събира храна и да се изхранва Африка за да правят по 20 деца не виждам смисъл!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 11

Точно това е най-големият проблем за човечеството, в условията на капитализъм. Една част от хората, които са успешни на пазара на труда, и се чувстват комфортно в условията, които предлага капиталистическото общество, много бързо забравят за тези, които са на обратния полюс, и ги виждат като заплаха за ефективното функциониране на това общество. А в същото време, същите тези успешни хора, остават слепи за неефективността на самата капиталистическа система.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Веригите могат да правят и по- големи намаления на стоки с изтичащ срок на годност и да не чакат последния ден. Има вериги, които намаляват само с 30% тези стоки, а могат да ги намалят с 50-60% и пр. Тогава и по- бедните клиенти ще могат да си закупят от тях. Има стоки, които и с 70% намаление пак са скъпи.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До икономист 8
Напълно споделям философията ви. Водени от чувството си на елитарност, някои мислят, че хората са длъжни да се примиряват с всякакви нечовешки условия на труд, тормоз и мизерно заплащане.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Брех някои ще се пръснат от завист, че на други ще дават безплатна купичка храна с изтекъл срок на годност. Сякаш тая храна е тяхна и излиза от техния джоб.
Народът да се държи на пост и молитва, на колене! Полугладен и измръзнал.
Агати партийните тролове, егати чудото!
Гняс!
9
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
Освен това, според Конституцията, трудът е ПРАВО, а не задължение, както някои от коментиралите по-долу го изкарват. Ние живеем в ера на технологичен прогрес, която ще допуска до пазара на труда все по-малко хора, и това е хубаво да се знае! Близо 70% от трудещите се, са заети в сфери, в които не се произвежда продукт, а услуги, като по-голямата част от тях са безсмислени по своя характер. Да не говорим, че голяма част от животинските продукти, са абсолютно неефективни производства.
8
3
 
4
 
! Отговори
икономист преди 2 седмици
До В днешна България

И какво като е здрав и пълнолетен? Трябва ли само тези, които работят да ядат, а другите не? Ами ако въпросният човек е непригоден към изискванията на пазара на труда, а в същото време е пълнолетен и в добро здравословно състояние? Ами, ако причината за да не желае да работи, се дължи на неприемливите условия на труд, предлагани му от роботодателите, и прочие и прочие... Знаеш ли, че само 2% от автомобилното производство се пада тежкотоварните коли? Само 2% е смислено...