ЕС обещава членство на Сърбия и Черна гора към 2025 г.

Македония, Албания и Босна без дати – когато са готови
6 фев 2018 16:52, Екип на Dnes.bg
20
ЕС обещава членство на Сърбия и Черна гора към 2025 г.
Снимка: архив, Reuters

Само две от шестте балкански държави могат да разчитат на европейско членство в обозримо бъдеще. Това става ясно от приетата днес от Европейската комисия стратегия за интеграция на Западните Балкани.

Сърбия и Черна гора, които са най-напреднали в процеса, могат да разчитат на евентуално членство около 2025 г. – в края на мандата на следващата Еврокомисия.

Останалите държави – Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово, нямат никакви фиксирани срокове и в концепцията на Брюксел се казва само, че могат да разчитат на прием, когато изпълнят нужните условия за това.

Европейската комисия обяснява своята въздържаност с нуждата ЕС първо да стане по-силен, преди да може да се разширява.

За разлика от България и Румъния, които приключиха преговорите си с ЕС за 6 години, Еврокомисията предвижда за Сърбия и Черна гора много по-дълги периоди. Белград води формални разговори за членство от 2014 г., а Подгорица от 2012 г., като Сърбия вече е отворила 12, а Черна гора 30 от общо 34 преговорни глави с Брюксел.

Брюксел смята, че Сърбия и Черна гора са водачи в евроинтеграцията на Балканите, но дори за тях не се ангажира със срокове за различните етапи, а е записала, че влизане до 2025 г. би било „изключително амбициозна цел“.

Не се изключва някоя от останалите държави да ги изпревари, ако преговаря и се реформира по-бързо от фаворитите, но това е слабо вероятно, тъй като те още не са започнали преговори.

Комисията изразява готовност да препоръча начало на преговори за Македония и Албания, „когато изпълнят условията“ и добавя, че „с постоянни усилия и ангажираност“ същото може да се направи и за Босна и Херцеговина.

Положението с Косово е по-сложно, тъй като 5 еврочленки, включително Румъния и Испания, не го признават за независима държава и не е ясно дали формални разговори изобщо могат да стартират, тъй като за това е необходимо единодушие на страните членки. Еврокомисията обаче обещава да предложи гласуване с квалифицирано мнозинство, за да не обезсърчава съвсем Прищина.
 
По отношение на критериите Брюксел е категоричен, че всички спорни въпроси със съседите трябва да са решени предварително, включително между Македония и Гърция за името и между Сърбия и Косово за статута. Задължително е да бъдат уредени и граничните въпроси между страните, новопоявили се след разпадането на Югославия.

За разлика от България и Румъния, които бяха приети с механизъм за наблюдение, довършването на съдебните реформи и борбата с организираната престъпност и корупцията, на балканските държави не се дава възможност за избор. От тях се иска да са се справили с проблема, преди да започне подписването на договорите им за членство. В стратегията се казва, че за приемане и дума не може да става, преди кандидатите да са показали стабилни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и безукорни процедури за провеждане на обществени поръчки.

Еврокомисията смята, че ще е нужно още време страните от Западните Балкани да укрепят икономиките си, да наложат европейските стандарти и да подобрят сътрудничеството помежду си, преди ЕС да може да отвори вратите си пред тях.

Специфичен критерий за балканските държави е постигане на помирение – разрешаване на въпросите, свързани с наказването на военните престъпления, разследване на изчезналите в гражданските войни, както и разрешаване на проблема с международните наказателни трибунали и работата на специализирания съд за Косово, в който се гледат военни престъпления.

За да подпомогне този процес, ЕС ще се ангажира с финансово подпомагане на региона, но то няма да се отличава съществено от сумите, които и сега Съюзът влага в региона – около 1 млрд.евро годишно.

Предвиждат се различни инициативи, които ще бъдат предложени на страните, за да ускорят подготовката си. Сред тях са вече огласените миналата година за подобряване на инфраструктурата, за намаляване на цените на роуминга и различни младежки програми. ЕС е готов да помага и за съблюдаването на върховенството на закона, за добросъседството и за привличане на инвестиции.
 
Стратегията е основният документ, който ще се обсъжда на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май по инициатива на Българското председателство. България обяви, че ще се опита да даде график за влизане в ЕС на 6-те държави, докато е начело на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А па наш Бойко щел да им помага. той утру пяк е в ВМИ - ще му бият нови инжекции
18
2
 
1
 
! Отговори
Shark преди 6 години
2025 ЕС НЯМА ДА ИМА!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е колегата - Бугати Широн, ама през крив макарон.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обещава,а каза,че тази дата е реална,но не е задължителна.Юнкер попари сръбските надежди,като изтъкна,че трябва първо да се испълнят усровията/диалогът с Прищина/,да се уточнят границите и нормализират добросъседските отношетия,да се проведат основните рефорви и тогава членство.
15
4
 
5
 
! Отговори
Йълмъз преди 6 години
ЕС няма да го има в тази форма 2025:)
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тате ми обеща да ми купи "Бугати Широн",ама друг път.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то до 2025 година албанците ще ги асимилират, а без коридор Путин само ще гледа и ще скърца със зъби.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Показаха им моркова. После ще видят тоягата.
11
5
 
8
 
! Отговори
комитата преди 6 години
то дотогава няма да има ЕС
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, татко обеща да ми купи колело, ама друг път.Че то 2025 колко страни ще останат в изгнилата каца ЕС?
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2025 г. много вода ще изтече. Само Бог знае дали ще съществува тоя съюз (поне в тоя му вид)
8
3
 
14
 
! Отговори
Ха дано, ама надали преди 6 години
Ако страните от Западните Балкани и по-специлно Р. Сърбия и Р.Македония бяха поне на една десета по-честни и добронамерени към България, отколкото тя е към тях, щяхме да живеем всички много, много по- добре. Дано в тия държави има хора, които да го оценят !
7
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Тези толкова се биха да се разделят сега ще ги обединяваме в един съюз,само че по вероятно е обеденявайки ги пак да ги скараме!
6
3
 
7
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Как така ? Нали Путин искаше Сърбия при него.
5
11
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До Великите силиДа не мислиш че е случайно Гърците са златни сърбите те на 50% а ние с Румъния сме клоаката!Макар че румънците яко дръпнаха поради езика си щото се сближиха с французите.Ние с германците сме на тва дередже изпотрошени троторари паркирани коли пред входовете и разбити мръсни пътища в София(уж столица).Сърбите след бомбандировки и без ЕС са по-напред от нас ние сме махала и то от бедните!
4
4
 
12
 
! Отговори
Великите сили преди 6 години
отново се разбраха как да си поделят Балканите. Едно време Чърчил отишъл при Сталин и му предложил Руско влияние в Румъния и България, Гърция за Великобритания пък Югославия 50 на 50. Записали го на салфетка, но явно договорките още си важат. После комунистите ни били виновни, фашистите ни били виновни - Балканите продължават да са РАЗМЕННА МОНЕТА и ЗАЛОЖНИК .
3
6
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Ще приемат и тоалетна в африканско село ако трябва отнекъде трябва да дойдат свежи паре след като ЮК си би шута.Ама световна сила като ЮК да замениш с Халбания Сърбия и макетата е несравнимо!
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албания, Босна и Косово ще се изместят в Мала Азия и Македония и Черна гора ще си поделят Албания, а Сърбия ще вземе Косово и ще си подели Босна с Хървация. България си връща Пиротска област и Македония и излиза на Адриатическо море..
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония е най-напред от всички но Гърция я блокира за да я заграби или подели със Сърбия.