Захариева към ЕС: Отворете вратите към страните от Западните Балкани!

Министърът на външните работи пред немското издание Die Welt
Обновена: 6 фев 2018 09:06 | 6 фев 2018 07:00, Петя Славова
54
Захариева към ЕС: Отворете вратите към страните от Западните Балкани!
Снимка: архив, Булфото

Европейският съюз има жизненоважен интерес да гарантира, че регионите в непосредствена близодст до него са стабилни и сигурни. Това заяви българският министър ва външните работи и вицепремиер за съдебната реформа. Екатерина Захариева даде интервю за германския национален всекидневник Die Welt, предаде "Фокус".

Коментирайки значението на европейската интеграция на Западните Балкани, един от приоритетите на председателството на Съвета на ЕС, което България пое в началото на годината, министър Захариева припомни, че страните от региона са получили обещание за присъединяване преди 15 години в Солун, но оттогава насетне са предприети твърде малко стъпки към приближаването им към членство в общността.

Още по темата

"Много хора в региона имат чувстото, че чакат твърде дълго. Вече не виждат никакви перспективи за присъединяване. Трябва да променим тази гледна точка. Трябва да дадем ясен политически сигнал на страните от Западните Балкани, че нашите врати са отворени за тях", кате горична бе Захариева.

Същевременно тя допълни: "В някои страни от Западните Балкани младежката безработица е над 60 %. Без перспективата на ЕС и икономическия взъход много млади хора ще напуснат страната си или ще бъдат застрашени от радикализация. Вече има необичайно много "чуждестранни бойци", т.е. млади хора от чужбина, които се борят за "Ислямска държава". ЕС има жизненоважен интерес да гарантира, че регионите в непосредствена близост до него са стабилни и сигурни".

На въпрос какво може да направи Брюксел, за да стимулира икономиките на страните от региона, българският външен министър отговори: "Например, насъчаване на публични и частни инвестиции. Изграждането на пътища е също толкова важно, колкото и трансграничните връзки за електроенергия. Изграждането на транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура е от решаващо значение за страните в региона".

Захариева призна, че вижда на Балканите конкуренция между Европа, Турция, Русия и Китай. "Става въпрос за налагане на икономическо и културно влияние. Това е още една причина, поради която сега трябва да се погрижим повече за региона", предупреди министърът на външните работи на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
24
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
K'ви западни балкани бе моме? Ние сме си били и ще си останем за западняците в ИЗТОЧНА ЕВРОПА !
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро на всичките ми завистници спорна седмица да им пожелая бъдете весели и засмени и там където можете бъдете вие успех
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние втасали,ше помагаме на други. Много смешно. Или тая смята като България се напълни с аутсорсингови компании и сме цъфнали та и вързали. Пак си оставаме най-бедната и корумпирана страна и пак не ни гледат насериозно в чужбина !
11
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
те ще ги отворят и без ние да им казваме зап балкани обаче не могат да запьлнятдупката в бюджета оставена от англия така че току виж приели и турция самода влязат пари и да не им се разваля хатьра сьс софрите екскурзиите и заплатите
10
2
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
До 11:Тя ако не беше такава, нямаше да е там. Това е кадровата политика на Баце. Умни или такива със собствено мнение не му трябват, за да не го засенчват. Само с Трайчо Трайков малко посбърка, но бързо се поправи. Посочи ми един интелигентен в ГЕРБ! Кой да е? Цецо, Лиляна, Лъчо Мозъка, Цецка или онази дебелата нотариуска, гений на правото от миналия мандат?
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обезлюдяването на България ще се прехвърли и по на Запад. И албанчетата и косоварчетата ще напъплят Западна Европа. Западняците вече се усещат, но при тях мерки се вземат бавно, бавно....
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната герберастка калинка е не само грозна, като останалите, но и отблъскващо противна.За капак на всичко и е мегапроста.
7
0
 
25
 
! Отговори
НаДървени въглища преди 6 години
Само аз ли виждам се*кса в нея?
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници кой ни брои за живи в тоя европейски съюз , то даже обикновените хора там не знаят че съществува такава държава
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
захариева да вземе да си подаде оставката - некомпетентна е и тя го знае, какво се прави!
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 Ние не можем и да искаме да станем Гърция 2
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли поне едно нещо, което тази кифла да е казала, което да е нейна собствена мисъл, а не папагалско повтаряне на нещо, което друг е казал?
2
3
 
23
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Пък те страните от Западните Балкани може да не искат да се присъединяват към новия СССР. Онези поне даваха пари, нефт и оръжие, тези само гледат как да угодят на американците игледат на Боко и боковци като Захариева сеира.
1
2
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
ГЕРБ и Баце оправиха България. Тя цъфна и върза, та се заеха с геополитика. Дойде ред да ооравят и Евросъюза. Казват, че да си нискоинтелигентен било същото, както да си умрял. На теб не ти пречи, но околните страдат.