Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?

На Анкара се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига
Обновена: 7 фев 2018 16:04 | 7 фев 2018 16:00, Екип на Bloomberg
70
Европа тласка Турция в периферията. Кой ще спечели?
Снимка: Reuters

В последно време отношенията по оста Брюксел-Анкара се промениха коренно. Това коментира журналистът и анализатор Мехмед Юмер в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Ако допреди 5-6 години Турция усилено правеше правеше опити за пълноправно членство в ЕС, то сега вече тя коренно изостана не само в преговорния процес, но и в много други отношения, дори в сферата на спазване на човешките права и демокрацията“.

По думите му на Турция вече се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига.

„Но Европа гледа на Турция не само като на отпаднал отбор, но и като на огромен пазар, с който може да има търговски отношения“.

„Ердоган е в позицията на молещия, буквално чухме самопокана от страна на турския лидер. От друга страна той наистина използва нашата трибуна на европредседателството, за да отправи директно посланията си към Брюксел“, каза още анализаторът.

Той добави, че не може да се уеднакви външната политика на Брюксел, защото всяка държава членка гледа собствения си интерес спрямо Турция.

„Президентът Ердоган сега започва една голяма политика на снишаване спрямо Европа, докато по-рано действаше политиката на острия тон. Европа все пак ще търси някаква обща позиция“.

Според журналиста най-преимущественият въпрос е какво може да спечели Брюксел от взаимоотношенията с Турция, защото тя рано или късно ще стане още по-зависима.

„Нищо че сега държи много силен коз, какъвто е бежанският. Все пак Турция не произвежда, а сглобява техника, т.е в технологично отношения тя ще бъде по-зависима от ЕС“.

С течение на времето Европа ще се опита да тласне Турция в периферията, смята той.

Какви са отношенията между Анкара и Москва? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Абдула преди 9 месеца
Анализатора е абсолютно прав! След време Турция ще увисне на опашката на Европа и диктаторчето ЕрдоГанчо ще моли Юропето за парче хляб, ако дотогава смелите кюрдски бойци не са му нахлупили феса наопаки.
46
0
 
0
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 9 месеца
Поздравления за Турция...защо? защото си защитава интересите.Да. Се учат наши дупедавци, управляващи.Както казал народът,,интереса клати феса,,Макар че репликата също е Турска.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой не я "тласка" -тя е винаги била и ще си остане на мястото в периферията.
44
2
 
4
 
! Отговори
GIMZA преди 9 месеца
До Анонимен-Vie ste zadnika na azia taka che nema nujda da se hvalite.
43
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой никъде не я тласка. Всички я искат и дърпат към себе си и не я дават на другите. Който владее Турция, владее света.
42
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От където и да го погледнеш Турция е центърът на света. Периферия и на Изтока и на Запада и на Севера и на Юга и фактически техен център. Колкото повече светът става многополюсен толкова повече този център става по-важен. Борбата на всички е кой да владее този център. Всеки го иска за себе си.
41
11
 
13
 
! Отговори
PD преди 9 месеца
От където и да погледнеш, Турция си е периферия. Никой на никъде не я тласка. Тя сама се забърква в каши, заради шизофреничното желание на Султана, хем да е империя, хем национална, хем правова, хем шириатска, хем да в велика, хем да няма търпимостта на истински велика държава.
Европа има свои проблеми с централно европейски държави, и няма да се ангажира с реалните турски проблеми. Хранена дълги години, като плашило за източния блок, днес Турция е оставена сама. И плаши от страх.
40
7
 
9
 
! Отговори
Осман преди 9 месеца
Какво да кажа ние сме още в 13-ти век и освен да се надуваме и пъчим с разни измислени победи и някаква световно изостанала "империя" друго не можем. То е видно и от сегашните ни действия. Не можем да се оправим с една шепа кюрди. какво да се прави родени сме си смотани и такива ще си загинем. Страх ме е тези кюрди какво ще ни направят. вече съм се запасил с една туба вазелин.
39
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Големият въпрос прес великите бългейри е на кой ще се дюпят - на брадатия пиян мужик, или на мустакатия босфорски пилавджия!"

Сральо, ние сме тук от 30 000 години. Надживели сме и Османската и Византийската и Съветската империи, ще надживеем и Еврохейската, ще надживеем и теб и децата ти и ще пребъдем, нещастник.
38
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА

ердоган иска да се гаври с Европа, но Европа е голяма и силна, турция малка, слаба и болна
37
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕВРОПА ЩЕ СПЕЧЕЛИ
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много сигурен признак за това е , че през 2016 САЩ изнесоха ядрения си арсенал от Турция в Румъния.
.
Изнесоха си тяхната половина. Турските останаха.
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Де да видим още колко ще издържи този еврейогейталащистански съюз, преди да бъде разтурен и поделен между Турция и Русия!
Големият въпрос прес великите бългейри е на кой ще се дюпят - на брадатия пиян мужик, или на мустакатия босфорски пилавджия!
34
14
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 9 месеца
ДА ВИ КАЖА ИСТИНАТА В ОЧИТЕ КАТО ТУРЧИН :)))))
ЕРДОГАН СЕ ГАВРИ С ВАС :))))) - ЕРДОГАН НЕ ЖЕЛАЕ ТУРЦИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ :)))) САМО СИ ЧЕШЕ ЕЗИКА - И СИ ПРАВИ ГАРГАРА С ВАС :))))) НАПРАВО ВИ СЕ ПОДИГРАВА :))))) А НЯКОИ ОТ ВАС МУ СЕ ВРЪЗВАТЕ НА МАЙТАПИТЕ :)))))
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААААААААААААААА
33
11
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 9 месеца
ТУРЦИЯ , ЗАЕДНИ С КИТАЙ , РУСИЯ И ИНДИЯ - ИЗТЛАСКВАТ ЕВРОПА КЪМ ПЕРИФЕРИЯТА - 5-ТА ГЛУХА,
ТОВА Е ВЕРНИЯТ ОТГОВОР
ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААА
32
10
 
11
 
! Отговори
бонго преди 9 месеца
Всъщност, за САЩ Турция е по-скоро набелязана за разпарчетяване, подобно на Ирак. Много сигурен признак за това е , че през 2016 САЩ изнесоха ядрения си арсенал от Турция в Румъния.
31
0
 
17
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
ЕС прави постоянни отстъпки на Турция само заради САЩ!За американците Турция е супер важна,но не са готови да дадат НИЩО!Затова сметката(твърде солена) я плаща Европа-както се казва,САЩ правят с чужда пита помен.
Иначе за ЕС досегашният статут на Турция е напълно достатъчен,с оглед на търговията.Ако я приемат,тогава ще е много интересно-в ЕС ще има член,за който общите правила НЯМА да важат,турците ще си правят каквото искат,гаранция!И никой няма да смее да ги пипне!
30
8
 
17
 
! Отговори
турчин преди 9 месеца
Великите коментатори като Юмер Осман Октай Генсжев са късогледи и още мечтаят за комисионите от Гюлен ДПС Суадитска Арабия. Продажници.
29
14
 
10
 
! Отговори
akud преди 9 месеца
ердоган трябва направо да пълзи и това е възможно. едва ли на Европа и трябват пазарите на турция, но на турция европейските пазари със сигурност
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честито на турците! Махат им визите.