ЕП за местенето на стрелките: Да се направи задълбочена оценка!

Ако е нужно, ЕК трябва да представи предложение за промяна
8 фев 2018 18:00, Елка Василева
15
ЕП за местенето на стрелките: Да се направи задълбочена оценка!
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие резолюция, в която призова за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Документът бе гласуван с 384 гласа "за", 153 "против" и 12 въздържали се.

ЕП отчита, че множество проучвания не са успели да стигнат до заключителен резултат, както и че съществуват опасения за човешкото здраве.

Затова ЕП призовава Европейската комисия да извърши задълбочена оценка и, ако е необходимо, да представи предложение за промяна. Действащата директива влезе в сила през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.

Превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност за много европейци, заяви евродепутатът Момчил Неков (социалисти и демократи), цитиран в съобщение на ЕП.

Мярката, въведена у нас през 1979 година, губи своята актуалност и основното си предимство - икономическата полза. Според някои оценки българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна.

Според сектор "Здравеопазване" рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи. В ЕС ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 милиарда евро.

Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12 на сто, а инфарктите - със 75 на сто.

Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време, добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шофьор Ако беше читав шофьор, ако въобще имаш книжка, щеше да разбереш с практиката, че дори в най-ясното и слънчево време колите със светлини се виждат по-лесно. Дори когато в такъв ден видя някой да кара без фарове даже ме дразни. И всеки който има опит зад волана и с когото съм говорил е на абсолютно същото мнение.
11
0
 
1
 
! Отговори
Ба го в умника преди 6 години
Баце, шефовете му в Брюксел взеха да се увъртат и сега как ще вземе решение!! Мъка премиерска = мъка мижитурска.
10
7
 
18
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
А кога ще премахнат и карането на фарове през лятото. Изобщо не е нужно. Да се върне старото положение - къси светлини САМО ЗИМАТА.
9
3
 
15
 
! Отговори
против смяната преди 6 години
Какво ще мислят и оценяват. Ясно е че не трябва да се местят часовниците. Да си караме по астрономическото време си е най-добре.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Времето си е време. Трябва да сме по астрономическото. На когото не му изнася, да си промени работното време!
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобалистите ще уеднаквят врвмето, все пак нов световен ред идва.
6
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На север ги боли там имат и бели нощи ама за Южна Европа не е същото така, че трябва да сме на лятно време, а моржовете в Скандинавия да правят каквото искат.
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако ЕС реши да е само зимно часово време лично аз ще протестирам .Ако го приямат правителството да вземе решение да сме 1 час напред
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойчовци като искат да си го направят в 5 часа лятото да е тъмно тук ще сме на лятно.
3
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен лятното часово време ми допада повече предпочитам да ходя по тъмно на работа но денят ми да е по-дълъг. Кво е тва има няма 17 ч посред зима е мрак
2
21
 
29
 
! Отговори
истината преди 6 години
За нашите географски ширини , е по-удобно да се премине на лятно часово време и да си остане такова
1
22
 
29
 
! Отговори
Норд преди 6 години
Дано да я премахнат тази смяна на времето и още по добре тук да се избере да си останем на лятното време. Минаваме сега в края на март на лятно и си оставаме така