"Автомобилен европакет": Винетките – на километри, а не на време!

Гласуват промените до средата на годината
12 фев 2018 09:10, Петя Славова
82
"Автомобилен европакет": Винетките – на километри, а не на време!
Снимка: архив, Булфото

При пътуване в страните от Европейския съюз водещо да бъде изминатото разстояние вместо таксата време. Промени, наречени "автомобилен пакет", предвиждат изменения при таксуването при пътуване на територията на Съюза. С гласуването им от евродепутатите до средата на годината може да се наложи нов принцип на плащане - замърсителят и ползвателят плащат.

"Нека уточним, че когато става дума за "евровинетка", която ще гласуваме през пролетта в Европейския парламент, не става въпрос за винетка, която ще важи за Европейския съюз. Това ще остане в прерогативите на отделните държави-членки сами да избира колко да струва пътната такса. Така ще се постигне уеднаквяване, хармонизация на методологията, по която се ценообразуват", коментира въвеждането на новите правила евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков.

Още по темата

Идеята е от 2026 г. винетките в целия Евросъюз да се образуват в зависимост от това колко разстояние е изминало превозното средство и колко е замърсявало околната среда, а не за време, уточни евродепутатът. По думите му цените ще се определят от всяка една страна, но методологията ще бъде една и съща, пише "Монитор".

Новаков ще настоява мотоциклетите и градския транспорт да не бъдат включени в промените на директивата.

"Има колеги, които смятат, че всички трябва да плащат солидарно. Това се отнася и за хората с мотоциклети, но аз смятам, че основната тежест трябва да пада върху хората, които най-много замърсяват околната среда и най-много рушат пътищата. Как един мотоциклет руши пътя или колко замърсява околната среда?", коментира още той.

През декември м.г. министрите на транспорта в държавите от ЕС дебатираха проектите за директиви "евровинетка" и за оперативна съвместимост на електронните систем за пътно таксуване и улесняване на трансграничния обмен на информация относно наплащането на пътни такси в Съюза.

Предложенията вече са обект на дебати и от европейските избраници в регионалната комисия, на която член е Новаков. Предвижда се до 21 февруари да могат да се правят изменения и допълнения, след което предложенията се гласуват през март в комисията. Очаква се разискването и гласуването на промените в пленарна зала да бъде през първата половина на годината.

Дали старите автомобили у нас ще трябва да плащат по-скъпи винетки още не е ясно. Има държави-членки в съюза, които в зависимост от категорията, определят цената на винетката.

"Преди да кажем, че старите коли трябва да плащат повече, трябва да отчетем и социалният фактор. Има много хора, за които това означава, че ще трябва да се разделят с колите си", смята Новаков.

Последните промени в директивата за "евровинетката" депутатите на Съюза приеха през 2011 г. Тогава те решиха тежките превозни средства да плащат освен инфраструктурна такса за ползване на пътя и допълнителна такса за покриване на разходите, породени от замърсяването на въздуха и шума. ЕС одобри новите екотакси след две години тежки преговори заради гнева на транспортния сектор.

В момента автомобили, които покриват високи екологични стандарти, Евро VI и камиони, ползващи "чиста енергия", ползват преференции – за тях таксата за замърсяване е по-малка. За да регулират задръстванията страните-членки имат възможност да променят тарифите на таксуване, като ги увеличават до 175% в пиковите часове спрямо по-ненатовареното движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
16
 
! Отговори
Anon преди 6 години
До АнонименС електронни винетки, които се зареждат с определени суми. На всяко преминаване през пункт за отчитане, автоматично на даденото устройство му се приспада определена такса. Ако сумата се изчерпа, след известно време полиция спира превозното средство от движение. По същество си е тол система, но автоматизирана.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На суджуците само плащания са им в главите , вдигнаха цените на всичко тройно
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Как един мотоциклет руши пътя или колко замърсява околната среда?"Хм? Какви са тия мозъчни напъни? Обикновените мотори горят повече от обикновен хечбек. Да не говорим за скутерчетата, на които им пълниш двутактово масло и димят колкото десет дизела взети заедно?Колкото до рушенето на пътя - ами то с нормално каране, и колата, и мотора не о трошат особено много. Сега, като вземат да минават автобуси от по 10+ тона, камиони от по 20+ тона... ми сещайте се.
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2Киселото мляко като ти струва 1 лв. в магазина осигуряват ли ти и безплатно такова, в случай че не искаш да ядеш платено мляко ?
6
1
 
37
 
! Отговори
мда преди 6 години
По принцип в цената на горивото в момента би трябвало да има калкулирани някакви суми,които плащаме още един път и с винетката
5
2
 
44
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Всеки път когато някой чиновник се мъчи да измъдри нещо ни се обяснява как то щяло да доведе до подобрения или спестяване на разходи. След като въпросното нещо се пръкне, обаче става точно обратното.... Та май бай чиновник си измисля работа, защото иначе ще стане излишен и като му набият шута отзад, ще трябва да си търси истинска работа на която ще го карат и да работи...
4
5
 
37
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Всички такси данъци и прочие да са в цената на горивото!
3
5
 
33
 
! Отговори
..... преди 6 години
Няма край само се чудят как да ни доят още това е безобразия .Само ни настройват помежду ни а те си крадът сладко сладко.За какво плащаме данък за автомобила еко такси граждански които само се увеличават.
2
2
 
33
 
! Отговори
ясно преди 6 години
Едно е ясно от цялата работа - пак ще вдигат свинетките ....
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България винетките са НЕЗАКОННИ! За да те карат да плащаш за минаване по един път, трябва да ти осигурят възможност за безплатно преминаване по друг, алтернативен маршрут, както е навсякъде другаде в Европа!