ЕС затяга колана, ще иска по-високи вноски от страните

От 50 евро вноска в съюза, ?48,9 се връщат в страните
14 фев 2018 20:06, Екип на Dnes.bg
30
ЕС затяга колана, ще иска по-високи вноски от страните
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия съобщи, че при сегашното финансиране няма да може да покрие всички разходи на Съюза, поради което ще поиска по-високи национални вноски от страните членки и ще предложи орязване на фондове.

"Аз не съм магьосник. С тези пари не можем да вържем сметките. Ще трябват повече средства в европейския бюджет", заяви бюджетният еврокомисар Гюнтер Йотингер, който ще предложи конкретните планове за финансиране до 2027 г. на 2 май.

Още по темата

Съкръщаване на разходите се очакват във всички политики, включително в земеделските плащания и парите за сближаване, които се дават на по-бедните държави за догонване на по-развитите. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер потвърди, че съкръщения могат да се очакват и в двете политики, макар той лично да е против.

Тъй като Брюксел не иска да ощетява едни държави и техните граждани повече от други, ще бъдат орязани всички фондове и програми. Коя с колко ще стане ясно при предлагането на проектобюджета на ЕС за следващите 7 г.

Пари ще се дават само за проекти, които имат обща добавена стойност за Европа, съобщи Йотингер, като добави, че Еврокомисията още работи върху определението за това какво е добавена стойност. Комисарят, който зае мястото, освободено от напусналата Кристалина Георгиева, декларира, че ЕС няма да инвестира и едно евро без доказана добавена стойност.

Брюксел се готви да обвръже отпускането на средства и със спазването на върховенството на закона. Еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова пише предложението за това кога и как ще се спират парите от Европа на правителствата, които "подценяват или нарушават върховенството на закона", каза Йотингер.

Европейската комисия ще поиска и увеличаването на националните вноски на страните членки в общата хазна, за да закърпи дупката от 13 млрд евро годишно, която оставя след себе си напускащата Великобритания, както и за да осигури средства за осъществяване на политиките си.

"Държавите членки не могат да си поръчват едни неща от менюто и да казват, че за други няма да плащат. Ако искат повече граничен контрол и или повече отбрана, 1% от БВП не е достатъчен", заяви Йотингер.

В момента Еврокомисията прави точни изчисления, но увеличението ще бъде между 0,1 и 0,2 на сто спрямо сегашните плащания. В момента бюджетът на ЕС представлява 1% от европейската икономика.

"Тези пари не ги държим в Брюксел. От 50 евро от бюджета на ЕС ­€48,9 се връщат в страните членки като финансиране и около 1,1 евро са за издръжката на Съюза", поясни комисарят.

Преди две седмици Йотингер благодари на България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и Румъния, че са приели идеята за увеличаването на националните им вноски към европейския бюджет. По-късно българското министерство на финансите отрече София да е приемала да плаща повече. В момента българската вноска годишно е около 450 млн. евро (0,32% от бюджета на ЕС).

Европейската комисия предложи и как да бъдат избрани председателите на Еврокомисията и на Съвета след евроизборите през 2019 г. Според Юнкер системата на кандидати, излъчени от европейските партии, които да агитират във всички държави членки, при която беше избран той, трябва да се запази. Претендентите трябва да бъдат издигнати до края на 2018 г, за да могат да обиколят всички държави членки и да се представят на гражданите. Избирателите, гласувайки за евродепутати от съответната партия, ще са наясно и кой ще е потенциалният щеф на Еврокомисията. Така председателят на европравителството ще трябва да мине през три вота – на гражданите на изборите, на Европейския парламент и на страните членки, чието одобрение трябва да получи, за да заеме поста.

Юнкер предлага и обединение на постовете на шеф на Европейската комисия и на Съвета, където са представени страните членки.

"ЕС работи добре, защото ние с Доналд Туск сме в добри отношения. Но ако шефът на Комисията и на Съвета са скарани, това ще е бедствие, кошмар", обясни Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Комисията изрази съжаление, че Европейския парламент отхвърли идеята за създаване на наднационална листа, с която да се кандидатират желаещи за депутати от всички държави и за която могат да гласуват всички европейски избиратели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
6
 
! Отговори
Лошата новина преди 6 години
"Брюксел се готви да обвръже отпускането на средства и със спазването на върховенството на закона."Ето това е истински лошата новина за България!Другото, самото увеличение, само по себе си е много добра новина за нас, зашото ние винаги сме получавали повече от 10 пъти повече, отколкото сме внасяли.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си намалят евродепутатите и няма да има нужда от по-високи вноски.Примерно, Англия има 400 евродепутати - да се намали броят на евродепутатите с 400.
6
0
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Тия глупави европрограмки,тепърва ще ни излязат през нослето!!
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А преди няколко дни Горанов рече, че не било вярно, че ще плащаме по-висока вноска. Гербавите лъжат за "добър ден".
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да ви говорят знайте, че става дума за пари.
3
2
 
11
 
! Отговори
Шапка им свалям на преди 6 години
англетата.Усетиха се и избгаха !!
2
1
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Началото на края! Амин!
1
1
 
14
 
! Отговори
50 спрямо 48.9 евро преди 6 години
Еврейски приказки за Лека нощ