Бариера в нета: Без деца в Instagram и Snapchat

Белгия слага възрастова ограничения за социалните мрежи
Обновена: 15 фев 2018 07:35 | 15 фев 2018 07:29, Екип на Dnes.bg
3
Бариера в нета: Без деца в Instagram и Snapchat
Снимка: Reuters

От май Белгия ще въведе възрастови ограничения за ползване на социалните мрежи, съобщи правителството.

Брюксел планира да определи минимална възраст от 13 години до мрежи като Instagram и Snapchat, като профилите на по-малките деца ще бъдат закрити.

Преди навършване на тази възраст отварянето на профил ще става само с изрично разрешение на родителите, съобщиха властите.

Те се мотивират с влизащо в сила европейско законодателство за закрила на децата в интернет, което позволява на всяка от страните членки да избере собствена възрастова граница за социалните мрежи между 13 и 16-годишна възраст.

Правителството се надява със законовата бариера да насърчи родителите да говорят с децата си как да ползват интернет и да се пазят от посегателства на педофили и стокъри, които ги примамват и преследват.

Родителският контрол върху по-малките ще намали случаите, в които децата лъжат за възрастта си в профилите си, надява се държавният секретар Филип де Бакер.

По данни на властите в Белгия всяко четвърто дете на 9-10 г вече използва социалните мрежи, главно Snapchat и Instagram. При 13-14-годишните лични профили имат 83% от младежите.

Според неправителствената организация Child Focus Belgium не е реалистично да се отива към горната граница, препоръчвана от ЕС - 16 г за влизане в социалните мрежи, тъй като огромната част от младежите до тази възраст вече активно ги използват.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе редакторите какво е "стокър", така ли превеждате от английски думата "stalker" ?!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е "стокъри"