Могерини и Захариева ведно: Балканите без конфликти!

Настояха, че Западните Балкани не са заден двор на Европа
Обновена: 16 фев 2018 14:31 | 16 фев 2018 14:15,
30
Могерини и Захариева ведно: Балканите без конфликти!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова Европа и Балканите за максимално близко сътрудничество във всички сфери със страните от региона.

"В неформална обстановка позволява да бъдем по-честни и да начертаваме по-далечен план и перспективи. Трябва да имаме максимално близко сътрудничество във всички сфери със страните от Западните Балкани. Днес имахме възможност да обсъждаме сферите на действие със страните от Западни Балкани и Турция и да се съгласим, че бихме искали да видим по-силен ангажимент в нашите мисии", посочи тя след неформалната среща на министрите на външните работи ("Гимних").

"Вчера обсъждахме стратегията за страните от Западните Балкани със страните от 28-те. Тя е много всеобхватна и дългосрочна, честна стратегия. В същото време е и много конкретна, защото начертава 6 сфери на действие с подробни инициативи, които ще приближат страните от Западните Балкани към ЕС. Считаме, че тази дата е хоризонт и дава големи възможности, който е готов по-рано с условията да бъде приет, но в никакъв случай не означава, че настъпвайки тази дата, ще направим компромиси с условията, които са важни за всички. Страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа. Не е в интерес на страните от ЕС да имаме сиви или черни дупки, изолирани от процеса на европейската интеграция", каза още Захариева.

"Един от приоритетите по отношение на сигурността по време на председателството е т.нар. "забравени конфликти". Забравени, защото продължават толкова дълго, че понякога в публичното пространство вниманието е толкова високо, че свикваме", допълни българският външен министър.

"Това, че срещата е неформална, не означава, че е по-малко важна. Беше възможно да обсъждаме по между си много важни въпроси. Стигнахме до споразумения и възможности за обмен на идеи. Имаме 3 основни теми. Днес обменихме идеи с държавите кандидатки. Вниманието беше насочено към сътрудничество в сигурността и обраната", каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

"Много ползотоворно беше това, че обменихме идеи за усилията, които полагаме с цел преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени – борба с радикализацията, информация за европейските мисии, а и усилията, които ЕС полага в сферата на сигурността. Това е много важен елемент – нещо, с което страните кандидатки трябва да бъдат наясно. Най-важно беше обсъждането със Западните Балкани. Това е и един от основните приоритети на българското председателство", отбеляза Могерини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Вече стана очевадно, че ЕС е прокси на Илюминатските Елити. Въпросните комисари, като Могерини и нашите кокошки Мейдел и Габриел са просто добре платени служители на Илюминатите.
25
0
 
4
 
! Отговори
Чуйсе преди 6 години
Абе, момиче, радикалните елементи при вас какво ги правите, освен да ги тупате по рамото?
24
0
 
1
 
! Отговори
По заместване преди 6 години
Тая като излезе Валери Симеонов престава да ми липсва. Явно са от една школа.
23
0
 
8
 
! Отговори
Недоразумение преди 6 години
От вчера чета и се чудя на изявленията на нашата министърка. Важни били Западните Балкани - силни, проспериращи и т.н. Нас кучета ни яли. Днес - че там не е заден двор. Ами естествено, остава ние да сме задният двор. Тя ли криво говори, аз ли криво я разбирам...
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Тиквата не я курдисал на това място за да разбира, а за да изпълнява като и той самия.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Slaba vanschna ministerka nischto ne rasbira
20
8
 
1
 
! Отговори
Василев преди 6 години
До българинаАми кой искаш да подкрепят, православните русофилски християни ли???Агент Джери Карагар!ЦРУ!!!
19
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
конфликтите се планират в терористичните дьржавни организации а изпьлнителитеса от етносите които изобилстват по тези ширини нито нато нито ес ще спратвековните вражди сега за името македония утре за някои остров в егеиско морепрекрояване на граници и какви ли не ужасии
18
1
 
12
 
! Отговори
българина преди 6 години
докато има мюсюлмани на балканите и сащ и турция ги подкрепят мир няма да има
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
United we stand strong в превод : САЩ стоят силни.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конфликтите на Балканите ще започнат от нас , бъдете сигурни . Това вече не се издържа ейй
15
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Балканите са стратегически територии , както за Руската Империя, така и за Британската Империя!В света има само две държави, които са независими!Това е Русия и Великобритания!След като България загуби няколко войни и влезе в няколко национални катастрофи, след като беше съюзник на Германия и СССР, сега е преклонила глава пред Великия Британски Имперски Ум, и е готова за реванш и твърдо заявява претенции, да бъде фактор на Балканите!Турция е съюзник на България в този геополитически пъзел!ЦРУ
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конфликтите ги правят извън ЕС. Отново опитват стария номер с химическите оръжия, за повод за война в Сирия.
13
0
 
2
 
! Отговори
Хасфалт преди 6 години
Хъъъ, нъучих новъ думъ - хъведнос
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не разбирате. ВЕДНОС е човек, който носи ведро.
11
3
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Много жалки....равенството на половете е чудовищна грешка....единствения резултат е демографския срив.....
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднос нещо като поднос ли е?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква ОС?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕДНОС да бъде!
7
0
 
2
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
Какъв НОС?