Захариева: Стратегията на ЕК за Западните Балкани е честна!

Европерспективата за региона – приоритет и на ЕК
17 фев 2018 14:12, Елка Василева
22
Захариева: Стратегията на ЕК за Западните Балкани е честна!
Снимка: Пресцентър на НС

Европейският път и перспектива на страните от Западните Балкани не е възможен без подкрепата на националните парламенти и на Европейския парламент, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя участва в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана в София, съобщиха от пресцентъра на НС.

Министър Екатерина Захариева подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е не само основен приоритет на Българското председателство, но и на Европейската комисия. Това уверение получихме вчера от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и отбрана Федерика Могерини, добави тя.

Най-важно е да намерим начин да подпомогнем реформите в страните от Западните Балкани, подчерта Екатерина Захариева. Тя уточни, че на срещата на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС в София е било постигнато съгласие, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е основен приоритет и той е свързан със стабилността, сигурността и просперитета на целия ЕС. В същото време се съгласихме, че ние като съюз трябва да сме готови да ги приемем, когато те изпълнят критериите за членство, добави българският външен министър.

Стратегията за Западните Балкани на ЕК е всеобхватна, дългосрочна, навременна, честна, без да дава напразни надежди, но и много стимулираща и мотивираща, заяви Екатерина Захариева. В нея има шест конкретни инициативи, които са основни и ще подпомогнат европейската перспектива на страните от Западните Балкани, посочи тя.

Българският външен министър оцени като позитивна предвидената в стратегията възможност за участие на страните в различните формати на европейските институции. Това ще им позволи не само да се подготвят за членство, но и да имат възможност да изразяват становище и по въпроси, свързани с бъдещето на ЕС и с неговите политики, добави Екатерина Захариева.

В изказването си пред участниците в интерпарламентарната конференция Екатерина Захариева посочи, че само изграждането на коридор № 8 би увеличило с 6 процента брутния вътрешен продукт на държавите, през които минава и би създало 200 хиляди нови работни места.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
Ако знаеха само Западните Балкани, в каква прогнила корумпирана дупка напират да влязат.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОЧЕТЕ ВНИМАТЕЛНО КОМЕНТАР 12 ЩЕ ПИША ЛИЧНО ДО БОРИСОВ ЗА НЕГО
13
0
 
2
 
! Отговори
Timer Zamir преди 6 години
Predi 5 dni ot komentatorite pisa... Samo az li vijdam sex' a za Zaharieva ? Tya e mnogo sexy. No zazlika ima. Tya moje da e mnogo sexy no tya e s mija si. Moje da ne harestvate kato ministir na vinshtine raboti ? Tova e vashiyat problem. Az ya uvajavam i haresvam kato chovek. Da e jiva i zrava zavinagi sis semeytovoto si.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази трябва да е пробвала уяяя на Боко Тиквата та да е на това местенце,боко хубаво трябва да и е омазал очилата с безработни Ко пилетаааа.
11
1
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
***, ще седиш, ще кима и ще потвърждаваш. Дани ти изстине местенце то.Смях.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С една дума, колело, ама друг път. Първо в НАТО, пушечно месо в някой пустиня, джунгла или донска степ, пък ще видим :-)
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева ще размаха пръст на западните Балкани, че са много корумпирани.
8
1
 
1
 
! Отговори
Bilding преди 6 години
A, chastna e strategiata, da...
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо си определете джендъра другарко Захариева.
6
1
 
23
 
! Отговори
Ужасно преди 6 години
Глупава женица.Колко читави министри имаме?
5
1
 
6
 
! Отговори
Tresaviste преди 6 години
Ot bg korupcia, ta na glog...berberski istorii...
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заявленията на ГЕйРБ-аджийските калинки нямат никаква политическа стойност и смисъл. Трайността им е до следващите избори.
3
1
 
8
 
! Отговори
Цаков преди 6 години
Оправни булки. Дай боже всеки му такваз.
2
4
 
22
 
! Отговори
нагъзен преди 6 години
Стратегията на ЕК за западните балкани е те да заемат поза партер в услуга на Брюксел, която поза ние отдавна сме заели.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от патъри на държавна хранилка.