Brexit като пълна парализа и икономически изолационизъм

В Лондон стремежът към автономия изтласка всичко останало на заден фон
22 фев 2018 10:40, Бойчо Попов
35
Brexit като пълна парализа и икономически изолационизъм
снимка: Ройтерс

Вече е напълно ясно - Великобритания няма план за Brexit. Преди повече от 19 месеца британските гласоподаватели гласуваха с малко мнозинство за напускане на Европейския съюз. Но политиците в Лондон все още нямат представа за това, което наистина искат да постигнат при преговорите в Брюксел за напускането. Вместо това в правителството и в парламента бушува сериозен спор, който се ръководи от все по-прекомерна реторика. Някои искат максимална независимост от ЕС почти на всяка цена. Други настояват страната да остане толкова тясно свързана с конфедерацията, че почти нищо да не се промени в резултат на Brexit. А и призивите за повторение на референдума стават по-силни и по-силни. 

На фона на тези противоречиви позиции правителството изглежда парализирано. Това не на последно място се дължи на слабия министър-председател: в продължение на дълго време Тереза Мей се преструваше, че самият Brexit вече представлява план ("Brexit означава Brexit"). След това обаче тя профука голяма част от вътрешния си капитал, след като свика предсрочни избори, без да има нужда от това, и сви парламентарното си мнозинство. В момента авторитетът на Мей е толкова слаб, че едва може да диктува някаква посока. Тя е на власт само защото партията ѝ е твърде разделена, за да одобри лесно наследник, а страховете на мнозина да бъдат извадени от правителството – високи, коментира в свой анализ кореспондентът на Frankfurter Allgemeine Zeitung в Лондон Маркус Тойрер.

Фокусът на спора този път е търговската политика. Финансовият министър Филип Хамънд наскоро заяви, че ще има „много умерени“ промени на търговията с ЕС в резултат на Brexit. Забележката му предизвика буря от възмущение от страна на идеолозите на Brexit. Мей веднага се противопостави на Хамънд: министърът не говорил от името на правителството. Но тя отново потвърди, че така важната търговия с европейските съседи трябва да продължи „възможно най-гладко".

От една страна, Мей иска да запази всички предимства на европейския търговски блок, но от друга страна иска да се оттегли почти изцяло от правилата на ЕС. Това не е план, а пожелателно мислене. Реалността е, че колкото по-тесни останат търговските отношения с ЕС, толкова по-малка ще бъде независимостта, която британците ще могат да си възвърнат в резултат на Brexit. Защото всичко останало в преговорите с ЕС ще бъде политически неприложимо, но и защото то чисто фактологично, дори и при най-добрата воля на другата страна, просто няма да е възможно.

Май обяви, че страната ще напусне след Brexit единния пазар и митническия съюз на ЕС. Ръководителят на правителството обещава на британците "глобална Великобритания", която, освободена от оковите на бюрократите в Брюксел, ще може да се възползва по целия свят от възможностите за свободна търговия и да сключи собствени търговски споразумения. Но ако Великобритания избере такъв твърд Brexit, тогава търговията с ЕС неизбежно ще пострада.

Ако страната се придържа към досегашния курс на Мей, тогава най-вероятно ще трябва да наложи граничен контрол в Ламанша, който до голяма степен изчезна там от четвърт век. Тези търговски бариери ще струват част от благоденствието. Колко - това е трудно да се каже точно сега, но предупрежденията от страна на икономиката показват какво е заложено на карта. В Северна Ирландия този въпрос има друго измерение. Граничният контрол се разглежда като заплаха за крехкия мирен процес.

Досега дадена индустриална компания в Бирмингам може да доставя стоките си до Мюнхен също толкова лесно, колкото до Лондон. Това е именно голямото постижение на общия пазар: на първо място това е възможността за свободна търговия в Европа. Но ключът към свободната търговия в съвременния свят е отричането на част от собствената автономия и волята за сътрудничество. Това важи както в Европа, така и за целия свят.

Основната пречка пред свободната търговия отдавна са така наречените нетарифни бариери. За да са премахнат, в международен мащаб следва да бъдат координирани редица неща - митническата политика, продуктовите стандарти, пруденциалните правила и много други правилници. Точно това са правилата за вътрешния пазар и митническия съюз, които Тереза Мей вече не иска да спазва.

Иначе казано - ако британците искат да направят нещо различно, след като напуснат Европейския съюз, те няма да могат да се възползват от вътрешноевропейската свободна търговия, както го правеха досега. И ако страната вместо това поиска да сключи търговски съюз със Съединените щати, тогава ще трябва да направи и отстъпки за тях. ЕС може да изгради мостове за Brexit за британците - в търговската политика и в други области. Но във Великобритания стремежът към автономия изтласка всичко останало на заден фон, а това е просто рецепта за политически и икономически изолационизъм. Дали сегашното правителство в Лондон все още има силата да осъзнае това, става все по-спорно.

Всичко по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
ПЛАНИНЕЦ преди 5 години
До 12 СКОРО И У НАСМного си прав, че ние ще имаме БЪЛЕКЗИТ. На тази *** която е сега, наистина и дойде времето да си заминава обратно от където е дошла.
36
0
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
До ГУРБЕТЧИТА 33Това което го наричаш ГОЛЯМАТА БАНИЦА НА ЕС, не е нищо друго освен ГОЛЯМОТО БИВОЛСКО Л~ЙНО НА ЕС. Англичаните първи се осъзнаха и за това вече почти са се освободили. Франция, Холандия и Италя се готвят да ги последват.
35
0
 
0
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До Европейският съюз 32Това твое върдение обаче повечето англичани не го смятат за меродавно! Аз лично съм склонен да им вярвам! Виж историята! Има с какво човек да се поучи!
34
1
 
0
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До *** 33Англичаните си имат пайове та дрънкат! Истината обаче е съвсем друга от твоята - силно побългарена. Вносът от ЕС в Англия е значително по-голям отколкото обратно. Това можеж да го провериш много точно. Абе нямаш ли си кадъна да и следваш фустата??!:)))))))
33
2
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АНГЛИЧАНИТЕ САМИ СИ БИХА ДУЗПАТА И ВЕЧЕ СА АУТ ОТ ГОЛЯМАТА БАНИЦА НА ЕС !АКО ПЛАЩАТ МИТО ЩЕ ТЪРГУВАТ С НАС ,АКО НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ ДА СИ ТЪРСЯТ ПАЗАРИ НА 10 000 КМ . ПО-ДАЛЕЧЕ В СЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА !
32
5
 
6
 
! Отговори
Европейският съюз преди 6 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български Българин 30Е ако роднините и близките са ти кумове от парламента няма как да не си доволен. Българският роднинско-аналогичен синдром не е много положителен особено в България където брат, брат убива, и имуществените дела/делба са над 99%. Никой отвън не би могъл да ни "мрази" ако ние сме граждани с респект един към друг! Но не сме за съжаление и гледайки ни делата отстрани няма как нормален човек да ни уважава. Ние самите не се уважаваме и от там започват паденията! Вари го печи!
30
5
 
2
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
И така да е. Подкрепяш държава която исторически винаги е била враг на България. Т.е. пак отстъпваш по един или друг начин. И не се притеснявай. Това което изкарваш няма да ме прати в Пирогов. Аз съм доволен от това което изкарвам макар и малко да е. Поне съм в Бългаиря при роднини, близки, приятели, гаджета и т.н. А не изганик и поклонник в чужбината. Лесно е да избягаш, трудно е да се бориш
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български Българин 28Абе другарю, виж я тази реалност и не ставай паталогично смешен и народностно жалък! Завистта ще те докара до Пирогов много скоро! Аз не плюя по родината си а по онези които са ни турили хомота и ни яздят докато не капнем! Ако си един от 'ездачите' ще те разбера но тогава ти самия си нещо много по-ужасно от един родоотстъпник като мен който по никакъв начин не живее на гърба на собствения си нарон а е успял по някакъв начин да си свали хомота за да не е това което си ти
28
8
 
4
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Чисти тоалетни на капиталистите за жълти стотинки и се гордей с това.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български Българин 26Англия мразила България!!?!! Ти сериозно ли си вярваш че ние българите по между ни сме пламнали от "любов"! Я виж само колко "патриотизъм" се шири из полетата български ама си свали очилата! Англия и преди и сега е била истинска държава която винаги се е грижела за гражданите си! А България си ни поочиства като на пръв план цели пенсионерите! Няма да коментирам обаче за колко работя за да не опреш до Пирогов и да трябва да снясяш за лечение! Реалността ти скърца здраво
26
5
 
2
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Аз това което съм, но ти си поредния човек със смачкано самочувствие. И какво предпочете. Да бачкаш на заплата за силите на деня? Там където плащат повече там си и ти. Само че си си избрал погрешната "сила". Англия преди 100 години беше сила. Сега без САЩ са едно голямо НИЩО. Заради хора разсъжадаващи като тебе България още можеше да е под турско. Осъзнаваш ли, че правиш поклон на една *** (Англия) която винаги е мразила България. Пак повтарям. Правиш поклон на васала.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български Българин 23Ти да не си Вальо Гълфонов или негов роднина?!!:))))) Ами аз се гордея че съм родоотстъпник от визията "българска"! Няма с какво "българско" да се гордея освен с още не напълно сасипаната ни природа и "патриотичните" ни вождове които хич не са безлични щом *** долар дири! Не ти стига халвата в главата да проумееш комедията на страната - България!:)))))
24
3
 
0
 
! Отговори
шизофрения преди 6 години
А ние тука се възхищаваме на ЕС.Помните ли статията отпреди ден?
23
3
 
3
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 20. Такива безлични подмазвачи като тебе не харесват ни на Запад, ни в България, ни в Русия. Ай сиктир. Англия няма да получи специалните привилегии които иска напук на желанията на *** като тебе. Като не и изнася марш.
22
2
 
4
 
! Отговори
асен преди 6 години
Английските ... първи напускат потъващия кораб , но те не са тотално зависими от еврофондове като нас , а това е следствие от приватизацията т.е. разграбването на страната ни от *** и компания !
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем искат да излязат от ЕС заради имигрантите, хем не им стиска да се откажат от Общия пазар. Ще трябва да им помогнем със силен седесарски шут, както казваше класика Георги Марков.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Български Българин 18Айде пак сочене с пръст макър и затънал до уши в кереча!:))))) Абе Кънчо, виж ни само великата българска "държава", в която 80% от населението е снисходително казано не много надаредо пък тогава пускай меродавни "истини" за англичаните! Гледай си курника и не брой английските кокошки 'оти', гледайки чуждите, твойте няма да почнат да ти "носят" повече! Почваи да мердиниш суджук че да имаш някаква разменна монета за "бог" да прости и подкупчета за "светлото" ти бъдеще!:))
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Е няма как българската статистика за Англия да не е вярна!:))) Толкова е акъла и на повечето български общи работници с пет думи инглиш и Булсатком на който, след умствено-непосилен ден от страна на знанието на местен език, се "успокояват" главно с Планета Пайнер и евтино приготвена/купена парцуца! Присмял се Гинчо на 63 милионна държава в която чистите англичани са 54 милиона а останалите чужденци само 9 милиона! Та както виждане знанията по математика на Кънчо е в упадък!!!
18
6
 
9
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До 17 Какво ме интересували инглизите, че не харесвали начина по който им говорим езика. Сякаш те ще говорят нашия език перфектно. Какво обшо има това с новината като цяло? Англия не е фактор. Единственото което им остана на англичаните е високото самочувствие, демогагогията, лицемерието, Мери Попинс. Да пият един топъл чай и да ми се махат от главата.