Шенген за България и Румъния ли? Вратите остават затворени!

ДВ: Двете страни остават неприемливите деца на Европа
22 фев 2018 19:15, Елка Василева
154
Шенген за България и Румъния ли? Вратите остават затворени!
Снимка: архив, Reuters

При всяка възможност те се представят за острови на стабилността и сигурността - въпреки това не ги приемат в Шенген. България и Румъния остават неприемливите деца на Европа, пише Дойче веле.

Българският министър на външните работи Екатерина Захариева бе тази, която отново повдигна темата за Шенген пред германската и европейска общественост. В интервю за вестник "Ди Велт" тя  настоя не само за отмяна на граничния контрол в рамките на ЕС, но и за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство да края на годината.

Още по темата

Изявлението на българския външен министър придобива особена тежест, тъй като в момента България е ротационен председател на ЕС. Но тази инициатива не е нова. С упорита последователност политиците в България и Румъния настояват за приема на двете страни, който беше първоначално планиран за 2011 година.

Техните искания обаче постоянно биват отхвърляни заради слабостите в сферата на правосъдието и борбата с корупцията. Според Еврокомисията двете страни изпълняват всички технически условия за присъединяване към Шенген. Отделни страни-членки и най-вече Германия и Франция обаче постоянно изразяват резерви за приемането на България и Румъния. С право, твърдят критиците на прибързаното приемане в Шенгенското пространство.

Граничният контрол ще остане

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман е един от водещите политици, които не искат прибързано приемане на двете страни. В интервю за пресата през януари той заяви, че е желателно двете страни да бъдат присъединени към Шенгенското пространство, но това не бива да става за сметка на сигурността на германското население. А тази опасност - според него - е твърде голяма поради "ширещата се корупция и проблемите с организираната престъпност" в България и в Румъния.

Йоахим Херман подчерта, че не е уместно да се въвежда граничен контрол по границата с Австрия, а да бъде премахнат за България и Румъния, без да бъде подсигурена защитата на външните граници на ЕС. Още преди последните избори за Бундестаг през есента миналата година федералният канцлер Ангела Меркел се застъпи за приемането на всички страни в Шенгенското пространство. Тя приветства предложението на Жан-Клод Юнкер за бързото приемане на България и Румъния като "един разумен подход".

Веднага след това обаче настоя за продължаване на граничния контрол по германските граници за неопределено време. "Докато защитата на външните граници не функционира така, както ние си я представяме, е абсолютно правилно да бъде продължен граничният контрол в основните участъци по вътрешните граници", заяви Ангела Меркел в интервю за пресата.

Жан-Клод Юнкер се отмята

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се държи въздържано, поне що се отнася до предложението му за приемане на Румъния. Той дава висока оценка на напредъка на страната по отношение на върховенството на закона. Но ЕК в никакъв случай не може да приеме последните развития в страната, заяви той в Брюксел.

Намекът бе повече от ясен. Социалдемократическото правителство в Букурещ се опитва да ограничи независимостта на правосъдието и разводнява борбата срещу корупцията. Жан-Клод Юнкер заяви, че ако т. нар. правосъдна реформа не бъде преработена, присъединяването на страната към Шенгенското пространство ще бъде разглеждано под друг ъгъл.

Днес към Шенгенското пространство принадлежат 26 държави. 22 от тях са членки на ЕС, тоест всички с изключение на Великобритания, Ирландия, България, Румъния, Хърватия и Кипър, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Граничният контрол по вътрешните граници беше отменен, но от началото на бежанската криза много страни от ЕС правят проверки по границите. С оглед на повишената терористична опасност ЕК иска да удължи граничния контрол в Шенгенското пространство. Все още в сила е правилото, че при нужда граничният контрол може да бъде удължаван всеки шест месеца. През май изтича срокът на последното удължаване на граничните контроли. Брюксел предлага удължаване на граничния контрол за срок до три години  с оглед на нестабилното положение със сигурността. Понастоящем много страни, сред които Германия, Франция и Австрия, правят проверки по границите си. Повечето от тях обаче обосновават тези мерки не с терористичната заплаха, а с недостатъчната закрила на външните граници на ЕС.


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кто остановит Россию ? Мы с ЕС
120
0
 
3
 
! Отговори
Ризван преди 9 месеца
До Анонимен 119
Нямам нищо против Русия или която и да е страна освен типично българската 'оправа'! Значи никой не ни е виновен отвън че сме калпави! Хората ни дават средства а "богоизбраните" пълнят личните си сметки без дори и капка срам/вина да ги погаделичка! И да сме 100% под чехала на Русия пак ще е същото! По соца ни даваха горива на енгро а ние - консерви с русенско варено! Да това беше добре но ние и него оакахме! Французите ни дадоха лиценз за Рено 8/10 - ние решихме са далаверстваме!
119
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мисля,че България,Гърция и Румъния трябва да напуснат ЕС и НАТО. НЕ трябва да сме в Шенген,защото няма никакъв смисъл. Балканските народи-България,Гърция,Румъния,Сърбия,Черна Гора,Босна и Херцеговина,Хърватска -да бъдат обединени и да бъдат в съюз с Русия! Балканските народи и България имат бъдеще и живот с Братка Русия,а не с третополовият ЕС,Шенген и НАТО! Народът ни видя и получи от ЕС и НАТО само и единствено смърт,нещастия,бедствия и отчаяние за бъдещето на България и българите!
118
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България и Румъния не трябва да са в Шенген. Шенген е за третополовите и.ди.оти,а не за нас,българите,защото ние, балканците и руснаците сме нормални хора. Достатъчно компромиси направихме,ако имаме достойнство,няма да се подчиняваме на Брюксел.
117
1
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 9 месеца
Време е и нашите политикани да скръцнат със зъби като Вишеградската четворка и да наложат някое вето на някое тъпо решение на ЕС напр.Истанбулската гей-конвенция. Ге че ще имаме голяма полза от Шенген...но това е въпрос на уважение...
116
1
 
5
 
! Отговори
Ризван преди 9 месеца
Революционното и културно ни "израстване" не го допуска! :)))))
115
1
 
6
 
! Отговори
хаах преди 9 месеца
аве кво се натягаме? Ето, за западните балкани се оказа,ч е никой не се натиска, запада ги натиска да влизат.

--------
Мани съвсем съм се натегнал чак ми се с.ере от натягане
114
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо са ни Шенген и въвеждане на еврото,за да ни закръглят хляба от 1.20лв. на 2 €.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
98 - Нима е лъжа ?
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
107 - Древна история не ме касае ...
Има сега и след това.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щях да се учудя ако беше обратното.
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
аве кво се натягаме? Ето, за западните балкани се оказа,ч е никой не се натиска, запада ги натиска да влизат.
109
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато ни управляват престъпници и мафиоти няма да ни приемат в Шенген! Не е случайно, че е било предвидено за 2011г. и не се е случило!
108
1
 
12
 
! Отговори
АЙДЕ СЕГА преди 9 месеца
БОКО - ПРИ ЕРДОГАНЧО И - ПУСКАМЕ БЕНТА! ЗА 24 ЧАСА ЩЕ НИ ПРИЕМАТ ДЖЕНДЪРИТЕ!
107
2
 
21
 
! Отговори
Анти шентен преди 9 месеца
толкова сме живели без шенген можем и без него-стига сче се обждали
Оставете западняците да се размножават еднополово
НА БЪЛГАРИЯ не и трябва шенвген а сваляне на БОКО тиквата.
106
17
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 9 месеца
ПОРАСНА ВИ ШАПКАТА , СТАНАХНЕ НЕДОВОЛНИ И НЕБЛАГОДАРНИ !
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЪРНЕТЕ ПОД РУСКО ВЛИЯНИЕ ,ЧЕ ДА ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА НА МЯСТО !
МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХТЕ КАК ПРЕЗ КОМУНИЗМА ТАЙНО ПЛЮЕХТЕ СССР И ТОДОР ЖИВКОВ И ИСКАХТЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ РУСКО ВЛИЯНИЕ ИЛИ ПОНЕ ДА ЕМИГРИРАТЕ НА ЗАПАД ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ПО-ДОБРЕ !
105
0
 
34
 
! Отговори
Европейка преди 9 месеца
Жалко за всички целувки на нашите лакеи с Меркелица, Макрон ,Юнкер. За тях ние си оставаме второ качество хора.След няколко години и Западните Балкани ще разберат,че ги искат в НАТО и ЕС не защото ги обичат,а за влияние и смучене на ресурси.Нямаме достойнство,за да ни уважават.Богатите не уважават слугите.
104
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българи и руснаци сме братя..................България е напоена с руска кръв!!
Запомнете го!!!
103
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България може без ЕС и без Шенген!!!
102
21
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 9 месеца
КАКЪВ ШЕНГЕН ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ ?!
НАЛИ ВСИЧКИ ДО ЕДИН СТЕ РУСОФИЛИ , ВЪРВЕТЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ПРИ БРАТУШКИТЕ СИ ! КВО СЕ ТИКАТЕ В ШЕНГЕН-МЕНГЕН ПРИ ЧУЖДИ И МРАЗЕНИ ОТ ВАС СЪЮЗИ ?!
ДА АМА РУСИЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНИ ФОНДОВЕ НЯМА ДА ВИ ДАВА ,А САМО ЩЕ ВИ СКУБИ КАКТО ВИНАГИ ГО Е ПРАВИЛА !