Брюксел към младежите: Обикни Европа във влака!

Дава 400-600 евро за билет за младежи да си разширят хоризонта
2 мар 2018 21:17, Екип на Dnes.bg
11
Брюксел към младежите: Обикни Европа във влака!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия задели 12 млн. евро за влакови билети, които ще купува за младежи, за да им покаже колко красива е Европа.

Инициативата е на германската група на ЕНП в Европейския парламент, която успя да я прокара като европейско законодателство.

Сега Комисията осигури парите, а първите клиенти на европейските железници ще могат да започнат да обикалят по пътищата още от това лято.

Между 400 и 600 евро са определени на човек за тази година, като Еврокомисията очаква да купи билети за между 20 000 и 30 000 души. Това ще са младежи, родени през 2000 г., които ще участват в състезания, за да се класират за участие. Но в бъдеще билетът просто ще върви като подарък за рожден ден от ЕС, като заинтересованите просто се регистрират в интернет за участие.

Целта е, като пътуват, тийнейджърите да се осъзнаят като граждани на Европа и да се проникнат от европейските ценности, съобщават от Комисията. Разчита се, че като обикалят континента 18-годишните ще разширят мирогледа си, ще се привържат към учението в чужбина, активното гражданство, солидарността между хората и социалното включване.

Щастливците ще бъдат избирани във всички държави членки на общо основание, въз основа на постиженията им по време на специално обявени за целта конкурси. Сред тях ще има хора, които не са или не биха могли да отидат в чужбина заради липсата на финансови възможности или заради ограничена подвижност.  Засега не е ясно как ще се определят маршрутите и с каква продължителност ще са те, но регламентът предвижда това да не са централни маршрути, за да могат младите наистина да се запознаят с Европа, вместо да обикалят най-туристическите дестинации.

30 държави ще участват в програмата и 32 жп компании са спазарени за специалните билети.

Когато разстоянията са по-големи, възможно ще  бъде влакът да се замени билети за автобус или за ферибот за по-отдалечените и островни държави, обясняват от Комисията.

Под въпрос стои как ще се уреди въпросът с  участието на младежи от Източна Европа в инициативата, тъй като международните влакови връзки в региона не са добре развити. За разлика от западната част на континента, която е изпълнена с високоскоростни влакове, които биха позволили на участниците да се възползват от възможността да опознаят Европа.

Пари за програмата са планирани и за 2019 и 2020 г., като общият й бюджет е 1 млрд.евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Do 7 преди 6 години
В храстите ли та *** на Ердю и *** любовчиите бе? Явно да!*** русофилски кратуни, само такива простотии могат да родят.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепям. Даже и ние трябва да направим такава инициатива. И не само за 18 годишните, а да разширим до 25 години. Всеки интегриращ се "бъларин" който желае да се инегрира не в България, а на запад да получава безплатен билет до Брюксел и не само за себе си, но и за всичките деца които е направил до момента. Нека и те да видят малко свят...
7
2
 
4
 
! Отговори
Емека преди 6 години
Обикни ЕС в храстоклека!
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата външна политика на Путин се изчерпва с пословицата "На гол тумбак чифте пищови"Не разбахте ли че руснак не може да прави външна политика, изглежда че това го е разбрал само руски дипломаг номер едно Сергей Лавров и вместо дипломат се преквалифицира в перфектен кокаинов барон. Нещата вървят само когато всеки се занимава с това от което разбира. Няма как Сyльо Пyлев по известен като Владимир Путин да прави ефективна външна политика, защото няма потенциал за това.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия младежи само да не направят грешката да дойдат у нас и да се пътуват с БДЖ че живота ще им се стъжни с нашите разнебитени и раздрънкани влакове а както знаем с тях се преживяват "приключения".
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа стана едно колониално блато,защото я напълнихте със световната из мет.Това пак са някакви пролетарийни кампании за популяризирането й.А се присмивате на социализма,че караше насила да се ходи по театри,опери,кина,изложби... Пак същите неща ги разигравате, нов някакъв по-извратен вид. Повечето от западните университети,които се рекламират,са просто места за събиране на такси или спонсорирани от държавите места за производство на работници.От колониите винаги са привилигеровани за сметка
3
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това не е нормално. Това е паралелна вселена която се нарича "*** съюз"
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската комисия задели 12 млн. евро за влакови билетиТоест в това няма нищо пазарно и демократично . Това е планова икономика.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво.