ЕС слага мита на дънките "Левис" и на "Харли Дейвидсън"

Доналд Тръмп: Търговската война е добра и лесна победа
3 мар 2018 09:32, Екип на Dnes.bg
62
ЕС слага мита на дънките "Левис" и на "Харли Дейвидсън"
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg, архив

Eвропейският съюз ще отговори на обявеното от САЩ увеличаване на вносни мита за европейската стомана, като ограничи някои от най-емблематичните американски стоки. Това съобщи шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Хамбург.

"Няма да си кротуваме, когато европейската индрустия и работни места са заплашени. ЕС подготвя вносни мита за американски стоки, включително “Харли Дейвидсън”, “Бурбон” и дънките “Левис", заяви Юнкер.

Трите марки са едни от най-познатите американски етикети съответно за мотори, уиски и дънки и са прицелени в стоки, познати на редовия европеец, за да го убедят, че се вземат мерки срещу американското поведение.
Очаква се Еврокомисията да вземе решение за ответните мерки в сряда, както и те че ще бъдат значително по-обхватни от трите назовани продукта.

Заявлението на Юнкер идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че САЩ ще сложат по-високи мита за вноса на стомана и алуминий. Днес в Туитър президентът Тръмп написа, че когато САЩ губят "много милиарди в търговията с буквално всички страни, с които правят бизнес, търговските войни са добри и лесни за спечелване".

Според Юнкер обаче, решението на Тръмп "вместо да предлага решение, само влошава нещата". Шефът на Еврокомисията смята, че америкатските мерки са "нечестни и поставят в риск хиляди работни места в Европа".
"Подготвяме се отдавна за този ход и този път сме готови", отговори говорител на Европейската комисия. Той увери, че Брюксел ще отговори на обявената от Вашингтон търговска война "бързо, твърдо и пропорционално", но отказа да разкрие повече подробности.

В понеделник Юнкер ще се види с директора на най-големия производител на стомана в света "Аселор Митал" Лакшми Митал.

Очаква се САЩ да увеличат вносните мита на стоманата на 25% и 10%  за алуминия. Поскъпването идва след доклад на американския Департамент за търговията, според който вноса на двата метала застрашава националната сигурност на Щатите. Те са насочени към защита на местното производство от вносителите, най-вече от Китай и Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do 46Sled kato tezi na zapad sa *** kade da tarsime umnite hora Moje bi sa niakade okolo Kurtovo Konare
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Levi's is a brand of jeans, no дънките.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заводите за стомана са в Китай и Индия. Европейски фирми внасят китайска и индийска стомана в САЩ. Американците сами ще си внасят стомана от Китай.
46
3
 
9
 
! Отговори
хм преди 6 години
Ливайс открай време не шият дрехи в Америка - всичко идва от азия - Бангладеш, Виетнам, Китай...
45
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ НА ЗАПАД СА КРРРЕЕЕЕЕ-ТТТЕЕЕННИИИИИИИИИИИ.КОЛКОТО ПО НА ЗАПАД ОТИВАШ ТИЛКОВА ПО КРЕТЕ-НИЯ
44
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕС махне санкциите срещу Русия до 10 години 80% от Европа ще е руска собственост. И те го знаят. Санкциите са за това, а не за политика или някаква друга глупост.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бурбон...Да не би да е Бърбън? На руски е Бурбон, но тука езика, на който се пишат статиите не е ли Български?
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Креттеените се опитват да си докажат кой е по-голям кретеенн
41
7
 
14
 
! Отговори
хм преди 6 години
Странно,че никой не оспори данните които представя Тръмп.Излиза че САЩ наистина е на загуба от търговията си със всички държави.Тоест всички печелят пари на гърба на американеца.Странно при положение че САЩ винаги е представен като експлоататор.
40
9
 
22
 
! Отговори
Еволюб преди 6 години
До МодерниСанкции срещу Русия няма върху стоки, а върху парите на приятелския кръг на Путин. Европейските стоки на руския пазар са забранени с декрет на Кремъл, не на Брюксел. Знанието е сила, незнанието ви прави смешен
39
3
 
22
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Няма как лакеите да налагат санкции срещу господаря. Дънки, мотори и бърбън срещу стомана и алуминий!? Имитация на санкции, колкото да си пишат актив, че правят нещо.САЩ ще ги заболи повече ако ЕС отменят санкциите срещу Русия.
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма Левис. Има Ливайс. Няма Бурбон. Има бърбън.
37
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа няма армия. Американските окупационни войски са из цяла Европа. Къде сте тръгнали да налагате санкции на САЩ . С гoлo дyne американски xyйвe ще мачкате
36
8
 
27
 
! Отговори
Модерни преди 6 години
Юнкер, недейте спа, ами махнете санкциите срещу Русия и ще се отпуши пазара на ЕС. САЩ сами се изолират от ЕС, Русия и Китай, а те са трудниза преглъщане залъци.
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагат мито на ябълката и готово... Дънките и моторите са трошици...
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи санкции, големо нещо...
33
3
 
9
 
! Отговори
+ преди 6 години
Война ЗАПОЧНА между САЩ и ЕС .......ЗАСЕГА само ИКОНОМИЧЕСКА .
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
арли Дейвидсън, Бурбон и дънките Левис и не само......... преди да купите нещо интересувайте се бъдете умни.
31
3
 
34
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Ние какво значимо внасяме от САЩ и ще ни засегант ли тези мита? Може би Windows, Intel продуктите, Д-линк само се сещам от щатите. Да ме извиняват потребителите, ама Харли Дейвидсън и бърбъна не касаят много хора, американски коли почти нямаме, а дънките и други дрехи - май почти всички носим шито от братските турски и китайски народи
30
3
 
27
 
! Отговори
Циник преди 6 години
САЩ се "самозабравиха" от края на студената война насам! Разбутаха с пръчка арабскоафриканския термитник... разпалиха войни по цял свят ....Но не ме разбирайте криво - Юнкерс по-добре да намали вноса на алахогъзни тарамбуки вместо джинси ( джинси селяни от днес.бг) Левис Бърбън...и Харли Дейвидсън