Визи за богати! Свободното движение в Шенген – застрашено

Подобни програми се прилагат в поне 10 европейски страни
Обновена: 6 мар 2018 08:30 | 6 мар 2018 07:47, Петя Славова
11
Визи за богати! Свободното движение в Шенген – застрашено
Снимка: Reuters

Програмите на някои страни от Европейския съюз за продажба на визи и гражданство на богати чужденци могат да застрашат свободното движение в Шенгенската зона, тъй като са уязвими от злоупотреби и подкупи, предаде Ройтерс, като цитира две организации за борба с корупцията.

Правителствени програми за предоставяне на гражданство или право на престой в замяна на инвестиции се прилагат в най-малко 10 европейски страни от Шенгенската зона: Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Унгария и Швейцария, пише БТА.

Унгария прекрати своята програма миналата година. Подобни програми действат и в страни от ЕС извън Шенгенската зона, сред които са България, Великобритания и Кипър, посочва Ройтерс. "Има растящо безпокойство от рисковете, които създават тези програми за Шенгенската зона", заяви на пресконференция в Брюксел директорът на "Трансперънси Интернешънъл" за ЕС Карл Долън.

Още по темата

Визите, издадени в страна от Шенгенската зона, могат да се използват за пътуване и престой в други страни от ЕС и дават безвизов достъп в САЩ.

Нови разследвания и доклади на медийния консорциум Проект за проследяване на организираната престъпност и корупцията разкриват случаи на повърхностни проверки на хора, получили европейски паспорти или разрешителни за престой. "Трансперънси Интернешънъл" съобщи, че сред хората, получили европейско гражданство по силата на тези програми, има руски граждани в Малта, за които се смята, че са близки до руския президент Владимир Путин, посочва Ройтерс.

Освен това представители на управляващия елит в Ангола може да са получили право да се включат в тези програми, след като са купили недвижими имоти в Португалия.

Очаква се Европейската комисия да публикува до края на годината доклад за т. нар. програми "златна виза" в страните от ЕС. В него ще има препоръки към страните как да прилагат тези програми, каза говорител на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: шенгенЕСвизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Камен преди 6 години
До ВескоНе е вярно, че визите, издадени в страна от Шенгенската зона дават безвизов достъп в САЩ.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре дошли в СИВ 2. Някои са по-равни.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ehLol ... Пич, много завист си насъбрал. Ако за теб, всеки с пари е престъпник, то нищо чудно, че живееш в някоя прогнила панелка :)
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, че и сега можеш да получиш гражданство навсякъде, стига да имаш пари. Няма държава, която ще откаже, да те направи неин гражданин, аконотворош бизнес с 50 работни места, купиш си голям имот и си плащаш данъците, освен ако не си криминално проявен. Та на приятели в САЩ им дадоха гражданство, смао защото франчайз аха един Макдоналдс и сега в него работят 20 души.Хората искат хора, които допринасят за държавата. Ние, каот не ги искаме, те се махат.
1
1
 
9
 
! Отговори
Веско преди 6 години
"Визите, издадени в страна от Шенгенската зона, ...и дават безвизов достъп в САЩ."Туй пък как да го разбирам!?