Предпразнично: Жените в ЕС вземат с 16% по-малко от мъжете

Най-големи различия в заплатите се отчитат в Естония и Чехия
19
Предпразнично: Жените в ЕС вземат с 16% по-малко от мъжете
Снимка: архив, Ройтерс

Жените в Европейския съюз получават заплати по-ниски с около 16% от възнаграждението на мъжете, показват данни на Евростат.

Според статистиката от 2011 до 2016 г. промени почти не се наблюдават, като тази разлика намалява от 16,8 до 16,2%.

Най-малки са разликите в заплащането на двата пола в Румъния (5,2%), Италия (5,3%), Люксембург (5,5%), Белгия (6,1%), Полша (7,2%), Словения (7,8%) и Хърватия (8,7%).

Най-големи различия се отчитат в Естония (25,3%), Чехия (21,8%), Германия (21,5%), Великобритания (21%) и Австрия (20,1%).

В България за 2016 г. разликата в заплащането между мъжете и жените е била 14,4%. За сравнение през 2015 г. тя е била 15,4%, а през 2011 г. е достигала 13,2%.

В ЕС в последните няколко години разликата в заплащането е намаляла средно с 0,6 на сто.

Най-значителните намаления се отчитат в Румъния (4,4 на сто), Унгария (4 на сто) Испания и Австрия с 3,4 на сто, Белгия (3,3 на сто) и Холандия с 3 процента. Най-чувствително разликите са се увеличили в Португалия и Словения – с около 4,5%.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За жени миньори, тираджии и строителни работници още не съм чул. Мисля, че това е дискриминация срещу мъжете и искам незабавно ЕС да вземе мерки по въпроса. Не може само ние да строим, да си съсипваме здравето в мините и да не спим с дни, за да може някои други да обикалят магазините по цял ден.
14
0
 
0
 
! Отговори
polvo преди 8 месеца
През 2017 загиналите при трудови злополуки в България са 94. Колко процента от тях са жени?
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами понеже някои споменават офиси ще им кажа, че и там мъж със средно взема повече от жена с више образование. Винаги им измислят длъжност която да е по-платена. Човешките ресурси са предимно жени и винаги прецакват жените.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А защо на порно арктрисите, плащат с пъти повече от на порно актьорите, които всъщност предимно вършат хамалогията.
А какво да кажем за секретарките с хубави крака, където дори безработни мъже търсещи нямат шанс или са платени по-малко освен, ако шефът не си пада по жени?
Ами сервитьорките?
Ами в банките по гишетата, колко мъже сте видели?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе престанете с глупостите бе!!!
Кой работодател ще плаща повече на мъж отколкото на жена, ако вършат една и съща работа с еднакви резултати?
Ако жена върши по-добра работа от мъж , взима повече и получава повишение дори. Примери колкото щеш. И на ръководни длъжности дори.
Проблема на фемист-лъжците е, че по-природа мъжете са по-силни физически и вършат тежка работа, която жените отбягват или не не могат да я свършат като тях.
Е какво? Да принудят работодателите да им плащат същите пари ли
10
3
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 месеца
ЗАЩО ЖЕНИТЕ СЕ ПЕНСИОНИРВАТ ПО РАНО ОТ МЪЖЕТЕ ? НАЛИ СА РАВНИ. ХАЙДЕ СТИГА С ТОЗИ РАДИКАЛЕН ФЕМИНИЗЪМ, СЪЩОТО Е КАТО НАЦИЗМА. ЖЕНИТЕ ТА ЖЕНИТЕ. НЕ МОЖЕ ДА СА РАВНИ С МЪЖЕТЕ, НЯМА КАК И ДЖЕНДЪРИ ДА ГИ НАПРАВИТЕ КАКТО СЕ ОПИТВАТЕ, НЕ СТАВА. ЖЕНАТА Е РОДЕНА ДА Е НЕЖНА, ЖЕНСТВЕНА, НЕ Я ИЗРОДЯВАЙТЕ
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е ние всички вкупом в България като взимаме с 90-95% по-малко от германските мъже и жени какво следва, и нарочно не казвам колеги, който е учил и има умения е доста по-напред, но някак си жените са изолирани от всякакви такива странични ефекти. Това не беше ли голямо различние, предпразнично за 3 март. или са други правилата. или ако се появи жена успешна като бил гейтс веднага ще изкриви статистиката и всичко ще си дойде на мястото.
8
8
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 8 месеца
Много правилно, като са прости ще вземат по-малко от нас.
7
8
 
2
 
! Отговори
Часника среднис преди 8 месеца
Женските закона ги пази повече, та това им е таксата
6
4
 
12
 
! Отговори
Лазар преди 8 месеца
Равенство... Навсякъде равенство!
Ха-ха ... Равенството обаче не значи жените да са шефове, а мъжете да бъхтат като ненормални! :)))
Преди всичко трябва да овладеят ВСИЧКИ професии, като например да бъдат моряци, строители, минъори, тираджии ... и войници!
Вместо да раждат деца нека се научат да убиват хора, ако трябва!
След това, нека да поживеят така 50 години, пък после ще видим.
5
5
 
18
 
! Отговори
nvm преди 8 месеца
Ами драга ми малоунице ела товари каси с безалкохолно носи по 30 литра вода туби на рамо до петия етаж слагй гипсокартон и виси на въжета за поставяне на изолация.Ремонтирай джипа на ловджията дето се е напъхал по незнайни горски пътеки.Отиди да работиш на геопроучвателан сонда 55 дена до смяна в пустинята.Пожелавам ти успех.)
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е голяма разликата, като хиндуисто—будист смятам жените за по—низши и че трябва да си знаят мястото, разбира се трябва и да се уважават. Буда и Тримурти са били мъже, това трябва да е ясно.
3
7
 
9
 
! Отговори
Балканец преди 8 месеца
И аз искам да кажа ,че жени не работят в мините,строежите,тежката промишленост ,борсите ,там се изисква аналитически ум ,а при тях повече емоции .... е затова и трябва да взимат по-малко ,та 16% е малко ,трябва да взимат към 2/3 ОТ МЪЖЕТЕ.
2
5
 
19
 
! Отговори
к0нсерва преди 8 месеца
жена кофражист още не съм виждал, иначе за топли, лесни позициики сме първи и винаги може да ревем чрез феминистки НПО-та!!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За една и съща и един и същ обем работа ли или как са правени статистиките ? Най-вероятно става въпрос за офиси.