Кристалина Георгиева: Пропастта в доходите плаши с протести

В целия ЕС нискоквалифицираните остават извън пазара на труда
8 мар 2018 08:02,
51
Кристалина Георгиева: Пропастта в доходите плаши с протести
Снимка: архив "Булфото"

Пропастта в доходите в страните от ЕС расте и създава заплаха от политическо недоволство. Това предупреди главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за вестник "Файненшъл таймс".

Георгиева обобщава, че технологичните промени създават нови работни места за квалифицираните кадри в преживяващите бум градски райони, но изключват по-ниско образованите работници извън големите градове.

Бившият европейски комисар смята, че тези проблеми са решими, но подчертава потенциалните вреди от увеличаващото се неравенство между отделните региони както в старите, така и в новите страни членки на ЕС.

"Ако то не бъде взето под внимание", предупреждава Кристалина Георгиева, "има риск хората да се почувстват без права, разочаровани и изоставени". "Това ще е плодородна почва за популизма - не непременно за (политици), които излизат с решения, а за хора, които издигат правилния лозунг, диагностициращ проблема.", допълва тя, цитирана от БТА.

Кристалина Георгиева даде интервюто си за авторитетния британски ежедневник преди публикуването на изследване на Световната банка, което показва как намаляването на пропастта между отделните страни членки на ЕС прикрива увеличаващите се неравенства в самите държави.

Докладът отчита, че по-бедните страни догонват по-богатите на фона на разширяването на юг и на изток от началото на този век, но някои неравенства в самите държави са се запазили или дори са се увеличили.

В Полша, например, брутният вътрешен продукт на глава от населението се е повишил от половината от средноевропейския през 2000 г. до 69 процента през 2015 г. Разликите в доходите между отделните региони в страната обаче са се увеличили.

"Нашата диагноза е, че конвергентната машина на ЕС все още работи. Тя обаче не работи за всички и има признаци за нарастващи разделения", обобщава Кристалина Георгиева.

Тя казва и че "европейците с ниски доходи изостават на трудовия пазар в голяма част от ЕС", и предупреждава, че "ако не бъде обърнато внимание на този проблем, ще има увеличаващо се неравенство с всички последици от това."

Технологичният напредък е повишил броя на креативните и аналитичните работни места с 15 процента през последните 15 години, но тези с ръчен труд са намалели със същите темпове, сочи изследването. Работните места с ръчен труд изчезват особено бързо в България, Италия, Гърция, Румъния, Словения, Унгария, Латвия и Австрия.

Докладът призовава за съсредоточаване на вниманието върху пропуските в образованието, които правят по-трудно за хората, загубили своята работа, да се възползват от откриващите се възможности. Над 30 процента от 15-годишните в България, Румъния, Гърция, Малта и Словакия не покриват основните стандарти за грамотност.

Този дял надхвърля 20 процента в някои западноевропейски страни, сред които и Франция.

Намаляващият ръст на производителността също спъва икономическия растеж в Европа. Той пада особено бързо в южната част на континента, където обременителните регулации в някои страни задушават икономическия растеж и инвестициите, допълва Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квотизираните мацки и дженджъри не щат да бачкат. Подозирам, че и войничките няма да искат да се бият. Деквотизираните пичове пък и да искат не могат да бачкат, щото местата им са заети и като резултат не щат да се женят, ами ходят по ***.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знаем от историята в малка България никой , никого не е плашел . Всичко е било съвсем сериозно . Избегнете пропастта за да не се оплаквате от незаконен Народен Съд . Природата , чийто продукт е човешкото общество , предпочита РАВНОВЕСИЕТО .
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таа са е зегрижила ??????????????????????????????????
41
1
 
10
 
! Отговори
Зверството на света преди 6 години
Добрите, наивните, вярващите, глупавите, болните и слабите другите хора ги превръщат в бедни.
40
1
 
9
 
! Отговори
Погнусена преди 6 години
Сталинка мирише!
39
1
 
7
 
! Отговори
трудно се балансира преди 6 години
Политическият елит се нуждае от малограмотни, защото те са податливи на маниполация. Само че младите неграмотни стават *** и когато стигнат критична стойност, стават опасни за статуквото.
38
1
 
10
 
! Отговори
Господарите нареждат преди 6 години
Кристалина е *** на Сорос. Ако уважаемият милиардер е решил, че е време за протести ще ги организират. Да се готвим за ново правителство което ще е същото като старото. Важното е ресурите да отлитат за по-умните западни държави. Българите остават роби. Ако не вярвате се разходете извън България да видите за доходността на другите държави. Робството е отново факт.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMASCH NQKOLLKO MILIONA RIZI SPAZI BIBLIQTA DAI I NA NAS
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMI DAI MALKO OT TVOITE DOXODI DA SE POIZRAVNIM PONE 500 000 SCHTE NAXRANISCH I OT VSICHKI BOGATI PO MALKO I OKI
35
1
 
20
 
! Отговори
Друго ни плашиПовече преди 6 години
Твоето изявление криСталинке, че искаш да ни натресеш "бежанци" от Близкия Изток, за да ни оправиш демографията - ето това ни плаши много повече от пропастта в доходите!Защото преразпределяне на крадените от народа пари и национализация на крадени милиарди можем да направим.Но как да се справим, ако довлечеш тук многохилядни неграмотни пълчища,решени с цената на всичко да запазят традициите си - неграмотният общак работи по малко, а 4-те му жени се надпреварват да раждат, но не щат да работят?
34
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Някой знае ли Истинската Позиция на Кристалина в Световната Банка .Защо в Интернет излизат някакви мъже от САЩ че са Директори ?
33
3
 
6
 
! Отговори
До 28 xy преди 6 години
Кристалина, Корнелия, Сергей, Плевналие Росенчо - те са от едно котило!!! Трябваше да има лустрация като в другите държави, но "нашите" дечица на активни борци бяха мнооого активни и бързичко се обърнаха на 180 градуса!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купи си къща в Панчарево....
31
1
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
тая пак ще ни я лансират някъде. щом я извадиха от нафталина. Мислят че забравихме как се издъни за ООН
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха добър ден г-жа Дърдорина Популисткова ! Най- бедна България с най-богатите Милиардери - как става тая ? Ми плащат заплати от 200 евро и пенсии 100 евро .
29
0
 
18
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Поредният говорител на олигархиите пуска мазно съчувствие към ограбените от същите тези олигархии с подтекст, че всъщност сами са си виновни.
28
17
 
6
 
! Отговори
xy преди 6 години
Кристалина е най-реализираната и високопоставена българка в световен мащаб.Финансовия елит на света я признава за един от най-големите финансисти на нашето време,а разни кел еши тук й ръфат подметките.Но това, което се знае по света и не се знае в България е че тази жена е убеден социалдемократ и провежда финансовата си политика в този дух.В сравнение с Кристалина любимата ви *** е един крайнодесен мародер,а нормален съд отдавна щеше да я прати в затвора за многобройните й мръсни далавер
27
3
 
13
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Според мен не си прав.Такова вземане на проценти като сега не е било.И то си личи по всичко което се прави.Пътищата се рушат още на първия месец,за кърпеното да не говорим.Санирани блокове протекоха,дето не е текло и т.н., и т.н. .А колкото до Цветан Василев,ако се поразровиш из новините от стари години,ще видиш колко близки си бяха с ББ.
26
7
 
8
 
! Отговори
Любипитен преди 6 години
До Анонимен 19И с кой ще го смениш? Не, че съм във възторг от ББ? Само питам. Все си мисля, че ако сменяш нещо лошо, би трябвало да не с по-лошо. 1963, 1989, 1997. А 2009-та само царистите бяха причината да не фалира държавата. Сега БСП нямат и Цетан Василев да ги финансира.
25
5
 
20
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Я и тая изпълзя от някъде.