Търговска война: ЕС налага мито за сок, боровинки, мотори...

Брюксел до Тръмп: Търговските войни са лоши и лесни за загубване
Обновена: 8 мар 2018 12:29 | 8 мар 2018 12:15, Екип на Dnes.bg
46
Търговска война: ЕС налага мито за сок, боровинки, мотори...
Снимка: Reuters

Облечена в кожено рокерско яке комисарката за търговията на ЕС Сесилия Малмстроьом потвърди, че Брюксел е готов със списък от американски стоки, чийто внос ЕС ще обложи, ако САЩ променят тарифите за внос на стомана и алуминий.

Списъкът ще бъде огласен след консултации с правителствата в страните членки, но Малмстрьом потвърди, че в него са американското уиски бърбън, портокаловият сок, фъстъченото масло и червените боровинки.

По-рано шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че вносни мита ще бъдат наложени и на дънките "Ливайс" и на моторите "Харли Дейвидсън". Списъкът съдържа индустриални и земеделски продукти, чийто режим на търговия в Европа може да бъде променен в рамките на 2 месеца.

Още по темата

Търговските мерки ще бъдат въведени, ако американският президент изпълни заканата си да обложи с 25% мито вноса на стомана и с 10% на алуминия. Доналд Тръмп написа в Туитър, че ЕС е нетърпим и с него не може да се прави търговия. Вчера в Белия дом той допусна, че и тарифните мита на европейските автомобили могат да се увеличат. Основание за търговските мерки, които са насочени срещу вносители от целия свят, е доклад на Търговския депаратрамент на САЩ, според който националната сигурност на Щатите е застрашена от влизащия в страната внос на стомана.

"Имаме сериозни съмнения, че ЕС – приятел и съюзник в НАТО, може да е заплаха за националната сигурност на САЩ", заяви Малмстрьом. Тя добави, че търговските ограничения на Тръмп ще засегнат основно съюзници на Вашингтон.

Ето защо Брюксел се подготвя да им даде отпор в три направления – списъкът със стоки, чийто внос ще бъде обложен, въвеждане на защитни мита срещу вноса на стомана и алуминий в ЕС и внасяне на съдебен иск пред Световната търговска организация.

ЕС очакава 15 млн тона стомана да се пренасочат от САЩ към Европа, след вдигането на митата от Тръмп, което сериозно ще застраши отрасъла заради подбиване на цените. Еврокомисията удължи с 5 години днес анти-дъмпиговите мерки срещу вноса на стоманени безшевни тръби от Китай, които варират между 48 и 72%. Най-големите производители на стомана в Европа са Франция, Испания и Швеция. Снощи шведският премиер Стефан Льофен беше в Белия дом, да се опита да разубеди Тръм, който още не е подписал указа за въвеждането на търговските ограничения.

"Търговските войни са лоши и лесни за губене", заяви днес в Люксембург шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск, обръщайки наопаки, твърдението на американския президент от петък, че те са "добри и лесни за печелене".
Търговският комисар Малмстрьом добави, че ако се вдигнат вносните мита на европейските автомобили това сериозно ще удари по американската икономика, тъй като 2 млн. коли от европейски марки се произвеждат в американските им заводи. Тя припомни, че подобно вдигане на митата на стоманата през 2002 г. е струвало хиляди работни места в САЩ.

Анонсирането на европейските контрамерки идва часове, след като главният икономически съветник на президента Гари Коен, съобщи че ще подаде оставка. Коен беше човекът зад данъчните промени, направени неотдавна в САЩ. Те, както и повишаването на вносните мита върху стоманата са част от предизборната програма, с която Тръмп влезе в Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Написал си пълни глупости,рубладжийски ***.Дългът на САЩ се плаща в срокове,предимно към вътрешни фирми е и никой неможе да ги натисне да го вкарат накуп,защото има договори и също така този дълг е деноминиран в щатски долари,което им гарантира абсолютна сигурност.Също така САЩ неможе да дължи повече от това което може да плаща.За никакви фалити неможе да става въпрос и дългът им неможе да ги фалира.
19
2
 
21
 
! Отговори
от 16 преди 6 години
До 17дали ще изберат хиперинфлация или фалит няма никаква разлика - златните резерви на другите държави са там. Преди някоя-друга година Германия поиска да си вземе част от резерва - казаха й че може да го направи след няколко години. Дори държави които искат само да видят състоянието на резервите си чакат по година. При воини, фалити, катаклизми, бедствия и д.р. няма значение долар, евро, йена, рубла - всичко е просто хартия. Златото обаче си е злато и у когото е, е богатия.
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, кви боровинки и бърбън бе. Кой пък уважаващ себе си човек пие тая царевична помия, вместо да си налее един хубав единичен малц от братчедите с гайдите от шотландия?Та ЕС пуделите да спрат да им купуват оръжието и ония ша се опулят...те дънки и мотори...цирк.
17
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16САЩ да си избират единия вариант е да си изплатят дълговете с хиперинфлация и унищожаването на долара другия е да обявят фалит.
16
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Осман"колко стана дълга на тая Велика каварска империя някой да ме подсети." дългът им е 0. Знаеш ли защо? Заради поговорката: "На който имам да давам, ще има да взема..."
15
13
 
15
 
! Отговори
Осман преди 6 години
до 111Ще направя изключение, защото обикновенно избягвам разговори със типове като тебе. ЕС ще наложи мито на краварите от Пекин вече готвят петро-юана, а руският нефт ще се търгува в петро-юани. Ако предолагаш, че боровинковият сок на краварите ще пребори руският нефт и китaйските пари трябва да идеш на лекар, който да ти изпише правилните хапчета. Краварите все повече ще потъват в заеми и изолация и търговски войни и цветни революции със цел кражби на петрол.
14
10
 
12
 
! Отговори
do 11 преди 6 години
,,Икономиката даже им нараства" - то така нарастваше и през 2007г. преди да им се спука балона а тогава, доколкото си спомняме дълга беше по-малко от 10 трлн.
13
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ забраняват вноса на стомана и алуминии - ЕС на боровинки, портокалов сок, мотори и дънки с почти нулев интрес, алкохол със слаб интерес. А клечките за зъби и шарените пръчици за поръсване на торти къде ги забравихте? Пародия
12
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 111 А тези държави дето са имали допир до САЩ не тънат ли разграбени и в разруха от войни?
11
17
 
16
 
! Отговори
111 преди 6 години
До ОсманПи ли си бояришника днес ,Османе ? Аз съм ЗА да се наложат санкции на САЩ ,поради тая политика която налага Тръмп,но Америка е всичко друго,но не и затънала.Икономиката даже им нараства.Китай може и да е бъдеще ,но да кажеш същото за Русия е повече от комично,фрапантно и смешно.Русия първо да се опита да влезе в 21 век ,пък после може да се коментира тоя въпрос.Историята показва ,че абсолютно всяка държава която е имала допир до Русия ,в момента тъне в мизерия.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ЕС и САЩ водят търговска война чичко Китай и г-н Путин потриват доволно ръчички.
9
4
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Стоките, на които ЕС ще налага мито са подбрани така, че да засегнат бизнеси на висши членове на партията на Тръмп. Да, изглежда смешно да се говори за боровинки, фъстъчено масло, дънки и мотори Харлей, но целта е да се ударят поддръжниците на Тръмп. Това нашите журналисти не са го доловили.
8
5
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тромпета налага мито върху стоки за млн тонове а ние ще им върнем боровинкитеХахаха.Ша умръ
7
10
 
22
 
! Отговори
Осман преди 6 години
до 2 Ела да те почерпя една хубава черешова ракия. Действително между бърбъна на краварите и черешовата ракия разликата е огромна, да не говорим, че от магазина може да случиш на менте. Идеята ми е, че САЩ затъват и живеят само от заеми, мита и налози и услуги живеят на стари лаври тъй да се каже Детройт моторният център на САЩ е отдавна фалирал. Русия и Китай са бъдещето.
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смее ли ЕС да ги удари във фармацевтичната индустрия, силиконовата долина и уолстрийт ?
5
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стомана и алуминий срещу дънки и боровинки. Имам чувството,че в ЕС са същите празни глави като тия на българските управляващи
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайния потребител ще го отнесе и от двете страни.
3
6
 
14
 
! Отговори
do 2 преди 6 години
Да ама лятоска привечер не можеш си сложи до хубавата салатка от доматки бърбан
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата между бърбъна и ракията е доста голяма! А и от българското фастъчено масло ми се повдига.
1
8
 
21
 
! Отговори
Осман преди 6 години
САЩ бананова държава, прозводител на бърбън тоест ракия от царевица и сок от боровинки, колко стана дълга на тая Велика каварска империя някой да ме подсети.