Търговска война: ЕС налага мито за сок, боровинки, мотори...

Брюксел до Тръмп: Търговските войни са лоши и лесни за загубване
Обновена: 8 мар 2018 12:29 | 8 мар 2018 12:15, Екип на Dnes.bg
46
Търговска война: ЕС налага мито за сок, боровинки, мотори...
Снимка: Reuters

Облечена в кожено рокерско яке комисарката за търговията на ЕС Сесилия Малмстроьом потвърди, че Брюксел е готов със списък от американски стоки, чийто внос ЕС ще обложи, ако САЩ променят тарифите за внос на стомана и алуминий.

Списъкът ще бъде огласен след консултации с правителствата в страните членки, но Малмстрьом потвърди, че в него са американското уиски бърбън, портокаловият сок, фъстъченото масло и червените боровинки.

По-рано шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че вносни мита ще бъдат наложени и на дънките "Ливайс" и на моторите "Харли Дейвидсън". Списъкът съдържа индустриални и земеделски продукти, чийто режим на търговия в Европа може да бъде променен в рамките на 2 месеца.

Още по темата

Търговските мерки ще бъдат въведени, ако американският президент изпълни заканата си да обложи с 25% мито вноса на стомана и с 10% на алуминия. Доналд Тръмп написа в Туитър, че ЕС е нетърпим и с него не може да се прави търговия. Вчера в Белия дом той допусна, че и тарифните мита на европейските автомобили могат да се увеличат. Основание за търговските мерки, които са насочени срещу вносители от целия свят, е доклад на Търговския депаратрамент на САЩ, според който националната сигурност на Щатите е застрашена от влизащия в страната внос на стомана.

"Имаме сериозни съмнения, че ЕС – приятел и съюзник в НАТО, може да е заплаха за националната сигурност на САЩ", заяви Малмстрьом. Тя добави, че търговските ограничения на Тръмп ще засегнат основно съюзници на Вашингтон.

Ето защо Брюксел се подготвя да им даде отпор в три направления – списъкът със стоки, чийто внос ще бъде обложен, въвеждане на защитни мита срещу вноса на стомана и алуминий в ЕС и внасяне на съдебен иск пред Световната търговска организация.

ЕС очакава 15 млн тона стомана да се пренасочат от САЩ към Европа, след вдигането на митата от Тръмп, което сериозно ще застраши отрасъла заради подбиване на цените. Еврокомисията удължи с 5 години днес анти-дъмпиговите мерки срещу вноса на стоманени безшевни тръби от Китай, които варират между 48 и 72%. Най-големите производители на стомана в Европа са Франция, Испания и Швеция. Снощи шведският премиер Стефан Льофен беше в Белия дом, да се опита да разубеди Тръм, който още не е подписал указа за въвеждането на търговските ограничения.

"Търговските войни са лоши и лесни за губене", заяви днес в Люксембург шефът на Съвета на ЕС Доналд Туск, обръщайки наопаки, твърдението на американския президент от петък, че те са "добри и лесни за печелене".
Търговският комисар Малмстрьом добави, че ако се вдигнат вносните мита на европейските автомобили това сериозно ще удари по американската икономика, тъй като 2 млн. коли от европейски марки се произвеждат в американските им заводи. Тя припомни, че подобно вдигане на митата на стоманата през 2002 г. е струвало хиляди работни места в САЩ.

Анонсирането на европейските контрамерки идва часове, след като главният икономически съветник на президента Гари Коен, съобщи че ще подаде оставка. Коен беше човекът зад данъчните промени, направени неотдавна в САЩ. Те, както и повишаването на вносните мита върху стоманата са част от предизборната програма, с която Тръмп влезе в Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
Коко преди 6 години
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ май дава фира вече се чудят как да се измъкнат от гроба който сами си изкопаха вече и кучетата не им вярват чакаме да им рухне мафиотската империя и колкото по скоро стане това толкова по добре за света
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така ВИЖ ТИВЪН САЩ ОТ ЕВРОПА И ОТ СВЕТА КОИТО Е УМОРЕН ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЙНИ, ОРЪЖИЯ, ИЗНУДВАНИЯ, НАЛОЗИ, ЗАПЛАХИ.... МИТА ЗА ТЕЗИ БАН.ДИТИ ЖИВЕЕЩИ НА ГЪРБА НА СВЕТА. МИТА НА ВОЕННАТА ИМ ИНДУСТРИЯ, МИТА. НА ФАРМАЦЕФТИЧНАТА ИМ ИНДУСТРИЯ МИТА НА ПЕТРОЛНАТА ИМ ИНДУСТРИЯ А НЕ ШЕГИЧКА МИТО НА БОРОВИНКИ
38
1
 
19
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До Ха ха хоТочно затова онзи ден Путин, публично представи шест нови стратегически оръжия на Русия, изпращащи американската ПРО на бунището. Посланието към Европа бе следното - САЩ не могат да ви опазят, НАТО става излишно. Изгонете американците от Европа и ще се договорим за обща сигурност и общ икономически просперитет.Който разбрал - разбрал, кой не разбрал, пак ще е на опашката. Вие как мислите, тиквата дали разбра?
37
0
 
14
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Няма такова нещо като "военни съюзници и приятели" които водят търговска война. Повечето войни в история са продължение на търговски противопоставяния. Това днес е Западът - един бардак от корпоративни и национални интереси, които са единни само в лозунгите. САЩ се провалиха като световен хегемон, а неуспешният им опит да позчинят света изяде много ресурси. Днес те искат да си ги върнат за сметка на целия свят... обаче той не е техен. Новият съюз е Европа-Русия-Китай. Политиците ни спят.
36
1
 
1
 
! Отговори
Баба Меца преди 6 години
- Ша ям хора, даа!
35
0
 
1
 
! Отговори
От село преди 6 години
Важното е на гумените *** да няма мито.
34
0
 
15
 
! Отговори
To като виц! преди 6 години
ЕС налага мито .... на боровинки!
33
4
 
21
 
! Отговори
Ха ха хо преди 6 години
САЩ Задължават всички страни от НАТО да закупят чудовищно количество оръжия от американската военна индустрия. Задължават всички страни от НАТО да похарчат поне 30 %повече от миналата година за въоръжение. Рекетират целият свят. ЕС ще сложи мито на боровинки Ха. Ха ха хо ха
32
0
 
7
 
! Отговори
Така де преди 6 години
А Фейсбук, Епъл, Гугъл, Туитър защо не ударят, да не говорим, че имат централи в Ирландия, а Британия напускат съюза.
31
1
 
18
 
! Отговори
Измама преди 6 години
Защо не сложи ЕС върху фармацевтичната индустрия.? или върху военната индустрия.? или петролната? Какво ни лъже тази бабичка МЕРКЕЛ и тези. Предатели от ЕСГледат си собствените интереси а на нас ни подхвърлят боровинки
30
5
 
9
 
! Отговори
в бг преди 6 години
Дънки Лейвис отдавна не са американски а китайски.
29
7
 
21
 
! Отговори
или руските хакери преди 6 години
Сигурно пак руснаците са виновни?как мислите :)
28
4
 
9
 
! Отговори
Сесилия си беше №$$@ преди 6 години
Ей, българина си остана т'ъп като Сесилия европейската кр***в@.Точно след месец Сесилия ще бъде натирена в последната дупк@.Хайде Боко, ти си наред! Давай предложи добри условие за големите американски корпорации. Ако сега не успеем да привлечем капитал, кога? Давай БОЙКО! Отивай в Америка и почвай да говориш пред голимите бизнес корпорации. Предлагай супер условия само ако затворят офиси в Америка и дойдат в БГ.Кво ти пука тая боровинка Сесилия?!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или примерно японците ще си купят немски активи с долари после немците, ако поискат злато или активи от чичо САМ вместо ДКЦ и САЩ им откажат познай кога немците и ще искат отново долари.
26
8
 
6
 
! Отговори
Сесилия си беше №$$@ преди 6 години
грешка, трябва да пуснем американците без визи и такси в ЕС.Трябва да предложим много добри условия за бизнес, тоест без ддс за американските фирми. Сега е момента да отговорим на Тръмп с много добри бизнес условия.Какво ще стане , ако 10 големи фирми затворят офисите си в Америка и отворят централите си в Европа.Сега е момента. Само, че тази П***ТК@ - Сесилия НИЩО НЕ РАЗБИРА.Щяла да обложи червената боровинка... Ама, я ходи на @$%Р$@$@
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търговския дефицит на САЩ е огромен понеже с долара може да си купуват всичко от диаманти до петрол така дългът им расте главоломно и САЩ на практика живеят на заем, но така се живее до време в един момент с акумулираните долари страни като Китай и Япония ще започнат да изкупуват американски активи вмести държавни ценни книжа(понеже там лихвата ще е много ниска), а ще започнат да изкупуват американски имоти,компании и така нататък. САЩ могат да им забранят, ама тогава никой няма да иска долари.
24
10
 
13
 
! Отговори
111 преди 6 години
До рускиняКато допир се има предвид ,държави които са съюзници на САЩ или през етап от развитието си ,са били под тяхно крило.Какво ми изброявяш страни от 3-тия свят ,които са бомбардирани от САЩ ? Ти правиш ли разликата ,сибирска философке ? Дай ми една държава която да е била под крилото на Русия и в момента да е развита...само една ? Аз се сещам за Сирия,Тажикистан,Чечня,Венецуела и тем подобни.
23
7
 
16
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
15 млн тона стомана са добра предпоставка за облагането на фъстъченото масло. ЕС е пред закриване с такива недъгави кукувици начело.
22
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 17Щом няма да фалират значи ще унищожат долара, който ще престане да бъде световна резервна валута този вариант повече го предпочитам.
21
21
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Историята показва ,че абсолютно всяка държава която е имала допир до Русия ,в момента тъне в мизерия..Само да припомня че сега си другаруваш с САЩ. да се похвалиш с постижения? списък от страните имали допир със САЩ: Виетнам, Афганистан, Либия, Сирия, Тунис, Сърбия - само какъв разцвет и подем