Защо будилниците в Европа изостават?

Брюксел препоръчва две решения до Великден
9 мар 2018 22:44, Екип на Dnes.bg
39
Защо будилниците в Европа изостават?
Снимка: архив Reuters

Електронните часовници в Европа изостават заради подаването на ток с по-ниска честота. Това съобщи Европейската комисия, добавяйки, че това се случва за първи път в историята.

Проблемът е забелязан в средата на януари. Заради системно по-слабия ток забавянето вече е достигнало до 6 минути. Само за последните 6 дни се е добавила цяла минута към изоставането. 25 държави в континентална Европа, които разчитат на европейската електропреносна мрежа, са засегнати.

"Става дума за синхронизирано пространство като проблемът, създаван в Югоизточна Европа, се продава на цялата система от Испания до Турция и от Полша до Холандия“, съобщи говорител на Европейската комисия.

От организацията на операторите на преносни системи за континентална Европа съобщават, че изоставането на електронните часовници се дължи на недостиг на доставки от оператор в зоната, обхващаща Македония, Сърбия, Косово и Черна гора. Това води до отклонения в мощността и до "лек спад в електрическата честота".

Това на свой ред е засегнало електронните часовници, които се управляват от честотата на електроенергийната система, а не от кварцов кристал. Много дигитални часовници - най-вече будилници, както и тези, монтирани в печките и микровълните - използват честотата на електрическата мрежа, за да поддържат дисплеите си. Ако тя е по-ниска, те изостават и обратно.

Тъй като електрическата мрежа в Европа работи на доста стабилна честота от 50 Hz, а часовникът измерва времето, като отчита броя на циклите в електрическото захранване. Това се превръща в проблем, ако честотата пада продължително, което изглежда се случва в Европа.

Часовниците на компютъра или смартфона, не са засегнати, тъй като те се актуализират през интернет.
Потребителите могат ръчно да придвижат часовниците с 6 минути и така да избегнат изоставането, или да изчакат проблемът да се реши централно, което щяло да се случи до католическия Великден – 1 април, съветват от асоциацията на операторите на преносителите на ток.

До момента те са установили, че виновници за проблема са сръбският оператор EMS и косовският КОSTT. Сега те се опитват да завишат леко честотата на електричеството, за да компенсират забавянето. Това обаче ще отнеме поне още три седмици, уточни Еврокомисията.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Унуфрий преди 9 месеца
Путин е виновен.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Живея в Германия и преди 1-2 седмици забелязах, че 3 от ччасовниците ми изостанаха едновременно с 5 минути. Сега вече е ясно. Но не очаквах 21хх все още да има часовници без кварц.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ток с по-ниска честота?
Електромерите се въртят по-бързо.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не, в УНСС
33
1
 
3
 
! Отговори
Честотния преди 9 месеца
Голяма глупост е да говорим(още повече създаваме?!) времеви устройства с точност, зависеща от мрежовата честота. Не съм убеден, че Европа зависи точно от такива часовници (аз лично не съм виждал такива). Такава синхронизация е нещо крайно неточно, особено в дългосрочен (месеци, години) аспект. Съвременен часовник с мрежово захранване използва импулсен захранващ блок (на когото му е почти все едно колко херца има в контакта, както и колко волта впрочем) и кварцова стабилизация на честотата.
32
0
 
7
 
! Отговори
Стаматя преди 9 месеца
Аз се чудя що пералнята пере толкова бавно вече, то за какво било :D
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мрежовата честота не е за часовници.
30
6
 
10
 
! Отговори
WIC преди 9 месеца
Това е фалшива Новина - Часовниците работят с ток а не с честота .
По тази логика САЩ трябва да са ни изпреварили със 100 години - Мрежата и е на 60 херца .
Света се побърка .
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът идва от Косово, не захранват достатъчно ток, вече 120 гигаватчаса е недостика. Хитрите албанци чакат пак някой друг да им плати сметката
28
1
 
7
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 9 месеца
Добре че не са ги вързали към силата на тока щот в наше село е м/у 180-200 волта, та съм си сложил един преобразувател , да не ми се съсипят електро уредите.
27
3
 
7
 
! Отговори
50Hz CPU преди 9 месеца
С това си разяснение ЕК за пореден път доказа пълните си непознания по технически въпроси. И точно тези ще цифровизират ЕС. Боже Опази! Може би и тактовата честота на процесора в компютрите ще съгласуват задължително с мрежовата на 50 херца. А от кога има "радиосинхрон"? Занимавайте се там с кривите краставици, за каквото сте родени и не ни заливайте с поредните си фалшиви новини!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Александро Волта

"Чистотата"... И ти си един грамотен... Нямам думи! Сигурно и ТУ-София си завършил?
25
4
 
10
 
! Отговори
Александро Волта преди 9 месеца
Чистотата на тока в Херци,Силата на тока в Ампери....
Тъжно е да списваш фалшиви новини,когато си неграмотен по дадения въпрос!
Статията е копи-пейс.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Fake news. Часовникът на микровълновата тука не е мръднал.
23
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 9 месеца
До Анонимен 4
константа е пи, а мрежовата честота щом им +- не е константа. освен това това което си посочил 0.1 е огромно отклонение, равно на 3 минути на денонощие.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е чудно, как на някой може да му хрумне да си сравнява часовника по честотата на електрическата мрежа...
21
3
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 9 месеца
виновниците са проблема са инженерчетата които ползват честотата на мрежата за референс, а не някакви си там сърби.
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредния огромен проблем в Европа. Нещо като кривината на краставиците.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Тъй като електрическата мрежа в Европа работи на доста стабилна честота от 50 Hz, а часовникът измерва времето, като отчита броя на циклите в електрическото захранване."

Това не е вярно! Електронните часовници използват кварцови осцилатори с доста по-висока честота от 50Hz. Изобщо не разчитат на честотата на променливия ток в електрическата инсталация. Това е лудост!
https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator
18
10
 
6
 
! Отговори
Тралала преди 9 месеца
По кабелите тече променлив ток, във бетона има метална решетка магнитното поле от кабелите се предава на металната решетка и де факто живеете във една метална клетка със честота 50 херца. Какво става когато тази честота се промени за прогонване на тълпи понякога се използва честота 2-3 херца.