Защо будилниците в Европа изостават?

Брюксел препоръчва две решения до Великден
9 мар 2018 22:44, Екип на Dnes.bg
39
Защо будилниците в Европа изостават?
Снимка: архив Reuters

Електронните часовници в Европа изостават заради подаването на ток с по-ниска честота. Това съобщи Европейската комисия, добавяйки, че това се случва за първи път в историята.

Проблемът е забелязан в средата на януари. Заради системно по-слабия ток забавянето вече е достигнало до 6 минути. Само за последните 6 дни се е добавила цяла минута към изоставането. 25 държави в континентална Европа, които разчитат на европейската електропреносна мрежа, са засегнати.

"Става дума за синхронизирано пространство като проблемът, създаван в Югоизточна Европа, се продава на цялата система от Испания до Турция и от Полша до Холандия“, съобщи говорител на Европейската комисия.

От организацията на операторите на преносни системи за континентална Европа съобщават, че изоставането на електронните часовници се дължи на недостиг на доставки от оператор в зоната, обхващаща Македония, Сърбия, Косово и Черна гора. Това води до отклонения в мощността и до "лек спад в електрическата честота".

Това на свой ред е засегнало електронните часовници, които се управляват от честотата на електроенергийната система, а не от кварцов кристал. Много дигитални часовници - най-вече будилници, както и тези, монтирани в печките и микровълните - използват честотата на електрическата мрежа, за да поддържат дисплеите си. Ако тя е по-ниска, те изостават и обратно.

Тъй като електрическата мрежа в Европа работи на доста стабилна честота от 50 Hz, а часовникът измерва времето, като отчита броя на циклите в електрическото захранване. Това се превръща в проблем, ако честотата пада продължително, което изглежда се случва в Европа.

Часовниците на компютъра или смартфона, не са засегнати, тъй като те се актуализират през интернет.
Потребителите могат ръчно да придвижат часовниците с 6 минути и така да избегнат изоставането, или да изчакат проблемът да се реши централно, което щяло да се случи до католическия Великден – 1 април, съветват от асоциацията на операторите на преносителите на ток.

До момента те са установили, че виновници за проблема са сръбският оператор EMS и косовският КОSTT. Сега те се опитват да завишат леко честотата на електричеството, за да компенсират забавянето. Това обаче ще отнеме поне още три седмици, уточни Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До: ТралалаНе е по темата, но тези уреди, които споменаваш въобще на влияат на мишките. Това е измама.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото председателстваме Европа.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова трябва да актуализираме цените на тока и да изнасяме повече ток за засегнатия район Сърбия, Черна гора. Гаси токо у върбако!
12
6
 
15
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
Честотата на променливият ток обикновенно също е променлива. През 1919 г. руският учен Бехтерев прави интересни опити със живони и открива, че честотата на вълната влияе пряко на нервните центрове на живите същества. На такъв принцип са изградени тия уреди за прогонване на мишки, които познавате те предизвикват див ужас при живите същества. На какво може да се дължи едно голяма промяна в честотата на промеливият ток остава само да гадаем и защо точно в Брюксел, но едва ли е една случайност.
11
2
 
18
 
! Отговори
Възможно е преди 6 години
Ми... може би нещо свързано с Русия/Путин ?
10
2
 
22
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Гадове! Искате да кажете, че сверената със стробоскопа на грамофона ми скорост на плочата, която слушам в момента е грешна? Добре че съм подпукал уискито и не ми прави впечатление.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Часовниците не изостават, а Земята се върти по-бързо. Вселената се ускорява дами и господа и скоро ще са ни необходими нови часовници синхронизирани със шестото Слънце и новата околоземна орбита. Честито.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електронен часовник без кварцов генератор на честота.. От коя година е този музеен експонат?
7
3
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ха-ха, Сърбия го шляпна на ЕС :-D
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЕРН правят опит да стабилизират магнитното поле на земята поради голямото излъчване на йонизирани частици честотата на тока се променя и ако сте забелязали откакто ЦЕРН съществуваима много земетресения остават ни някъде около 2 ако опитите се. провалят и ще настъпи геомагнитна аномалия която ще отприщи вулкана Йелостоун. Гробаното затопляне няма нищо общо и съко е резултат от дейноста на ЦЕРН.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не замесвайте Мария Габбриел във този пореден голям скандал.
4
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-голяма глупост не бях чел. Часовниците наистина зависят от честотата, но тя е практически константа. По стандарт изменението на честотата е +, - 0.5Hz, на практика 0.1. Тя не зависи от дължина на трасето, ток или напрежение. Може да се влияе от външни фактори които в нормална среда липсват.
3
6
 
25
 
! Отговори
теоретик преди 6 години
Заради ЦЕРН е. Той образува дупка в друго измерение, откъдето навлязоха нерегистрирани субатомни частици и повляха на физиката на торсионните полета, които пък от своя страна измениха относителността на наблюдаващия, т.е човека. Така се образува една нова променлива реалност, коекзистираща с квантовото пространствено измерение на земята и забавяща времевото измерение с някоко минути, което с времето ще се увеличава, докато не достигне разлика от един ден. Тогава Бойко ще си подаде оставката.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звучи доста наукообразно, но ме съмнява това да се дължи точно на Косово
1
2
 
38
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Гинка почна с некачествения ток