Ще плаща ли ЕС мито на САЩ? Все още не е е ясно!

Еврокомисарите не получили непосредствена яснота
10 мар 2018 21:43,
15
Ще плаща ли ЕС мито на САЩ? Все още не е е ясно!
Сесилия Малмстрьом и Робърт Лайтхайзър Снимка: Reuters

Европейският съюз не получи яснота дали САЩ ще бъде уважено искането неговите членки да бъдат освободени от наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. Това заяви днес европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом след среща с американски пратеник в Брюксел, предаде Франс прес.

"Ние не получихме непосредствена яснота относно процедурата за освобождаване и разговорите ще продължат следващата седмица", заяви тя в Twitter, след като разговаря с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Още по темата

Японският министър на търговията също опита днес в Брюксел да издейства изключение за страната си от американските вносни мита за стомана и алуминий и призова за предпазливи действия в спора, който има опасност да се разрасне в търговска война, предаде Ройтерс.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви на пресконференция, че на днешните преговори в Брюксел Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни. Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници.

"Изразихме притесненията си. Това може да разстрои световните пазари на стомана и алуминий и да има негативно влияние", каза Секо пред репортери, след като се срещна с Лайтхайзър.

Търговският представител на САЩ разговаря днес заедно и поотделно с Малмстрьом и Секо, отбеляза Асошиейтед прес.

Агенцията припомни, че през миналата година страни от ЕС са изнеси около 5,5 милиона тона стомана за САЩ. През 2017 г. САЩ са купили 5 процента от японската стомана и едва 1,1 процента от китайската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Необходими са реципрочни действия. И ниее да искаме мита за американските стоки. Тогава те ще започнат натиск/брутален/ срещу европейските страни. Тогава ще се види дали имаме топки.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДрециСЕТА цели да прокара евтини американски стоки, като убие европейската индустриална конкуренция. Това ще е края на ЕвропаАбсолютни глупости.Точно благодарение на СЕТА българските стоки ще са безмитни.Да не мислиш, че за останалите европейски страни ще има мита?Мита ще има само за стоманата.Кое не ти е ясно?И ако питаш мен на Европа така й се пада, защото облага японските автомобили с мита за да пази продажбите на германските нафтови печки, които пръскат азотни окиси.
11
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Дреци"като убие европейската индустриална конкуренция. Това ще е края на Европа."Европа трябва да отговори твърдо. В топ10 на хай-тех фирмите няма нито една европейска ! Е време е да се наложат мита на apple/samsung/intel/amd и да има възможност да се развие европейски процесор и добър телефон или възраждане на нокия.Това е пътя :)
10
4
 
2
 
! Отговори
Дреци преди 6 години
Японеца е дипломатичен, последния път когато САЩ им наложи ембарго на стомана и нефт янките се простиха с 22 кораба и над 2500 жертви....Пърл Харбър. СЕТА цели да прокара евтини американски стоки, като убие европейската индустриална конкуренция. Това ще е края на Европа.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Тръмп. Който е внасял кола от Щатите знае . Светлините трябвало да са оранжеви,митото да се плати,на техно тест да се яви,все едно че са я сглобявали извънземни. И куп други неща. А във същото време за колите от Англия няма никаква пречка,нищо че волана не можеш да го намериш.
8
10
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Европа е бита карта америка тоже *** малко по-късно изтока си е изток къде опърпан къде гладен ама ще издрапа!
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тромпетов първо да си погледне в своята кoчина и тогава да лае по другите. Като се цепиш от колектива, колектива ти го нацепва!!! Зкон божи...още Ицо го е казал, га възкръснал!
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се правят на ударени европейците. Тръмп съвсем ясно го каза, мита няма да има за държавите които са лоялни към САЩ икономически, политически и военно. От тук си правя извода че за сега със сигурност България ще плаща мита, другата държава която ще плаща мита ще е Германия заради Сееверен поток 2 и заради това че военният и бюджет е само 1% от БВП на Германия т.е. най-ниския в ЕС.
5
4
 
22
 
! Отговори
Яаааа! преди 6 години
Свършиха се снакциите за руснаците ли та яките подкараха и своите?
4
6
 
16
 
! Отговори
А+ преди 6 години
Ще плаща ,ще плаща МИТА ЕС ,няма да се отърве ,а то какво ще кажат Канада,Китай,Мексико ..... тези в Брюксел са чисти бюрократи ,а не професионали.
3
5
 
11
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
Както писах преди ,разгадах играта която водеше,,тиквун,,и поради тази причина държавата няма да участва в ,,чЕЗ,,.А самолет няма да купим докТо ни управляват дупедавци.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 1Ще ги караме в Европа вместо американците.
1
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
колите от ес с мито ще станат непродаваеми в сащ ес да отмени сета катоначало