ЕП се сети: Най-бедните в ЕС се нуждаят от подкрепа!

Изготвят се стратегии за перспектива на жителите им
13 мар 2018 21:09, Петя Славова
18
ЕП се сети: Най-бедните в ЕС се нуждаят от подкрепа!
Снимка: БТА

Проекти, допринасящи за икономическото и социалното сближаване между регионите в ЕС, трябва да останат приоритет за инвестиционните политики на ЕС, въпреки натиска върху бюджета. Това се посочва в резолюция, приета днес от Европейския парламент.

Отрицателните последици от икономическата и финансовата криза, особено за регионите със слаб икономически растеж, са намалили ползите от бюджетните политики и това е довело до ограничени инвестиции, се посочва в документа.

Освен приоритетно финансиране от ЕС, тези региони се нуждаят от стратегии, за да имат хората, живеещи там, перспектива.

Евродепутатите призовават за въвеждане на определение за "изоставащи" региони, както и финансирането от ЕС да бъде по-добре насочено към тях. Според ЕП е необходимо подпомагане на образованието и професионалното обучение, за да се намали безработицата в тези региони и младежите да бъдат насърчени да останат там. Евродепутатите предлаган изоставащите региони да получават по-лесен достъп до кредити за бизнес, включително развитието на туризъм и земеделие, се посочва в съобщението на ЕП, цитирано от БТА.

Българският евродепутат Георги Пирински отбеляза, че в Европа има 47 изоставащи региона с висока безработица, бедност, социално изключване и малко инвестиции. В България изоставащите региони се характеризират с нисък доход. Необходимо е да се осигури приоритет на политиките за реиндустриализация. По такъв начин следва да се преодолява сегашната тенденция за изоставане на развитие на тези региони, което увеличава неравенствата.

Доклад на ЕК посочва 47 изоставащи региона в осем държави от ЕС - области с нисък икономически растеж, с брутен вътрешен продукт, близък до средния за ЕС, но с нисък растеж (в Италия, Испания, Гърция и Португалия) и "региони с нисък доход" - с нисък брутен вътрешен продукт, но с добър растеж (в България, Румъния, Унгария и Полша).

Почти всеки шести гражданин на ЕС живее в изоставащ регион (83 милиона души), от които 32 милиона в региони с нисък доход и 51 милиона - в региони с нисък растеж.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
борко преди 10 месеца
Ся ще се изкарат държави като Гърция, Португалия, Испания бедни, а България с добрата си финансова политика няма да е от ,,наградените" Само гледайте :)
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ISKAME SAMO PARITE VI,NO PRIORITET NI E RUSIA-PO-GOLYAMATA SLAVYANSKA SESTRA.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как да го разбираме това?
Че ще раздават риба ? Или ще помогнат на бедните държави да си ловят риба сами?

Ако е второто, трябва да помогнат за прочистването от комунделите в България , като почнат от евродепутата Пирински, после Бойко, Станишев, Радев... и ченгетата им Доган, Кънев, Каракачанов, Сидеров...
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Просто да спрат тези еврофондове, за да се намали поне малко корупцията. Инвесторите ще се върнат, като намалее корупцията от еврофондовете, само тогава ще се подобри положението.
12
2
 
3
 
! Отговори
бай иван преди 10 месеца
Това само ще продължи агонията на готованците.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Охааа, тамън да имат бабите да мятат за да ловят апаши! Ох профит, ох кеф!
10
0
 
15
 
! Отговори
Младен преди 10 месеца
За начало - минимални заплати от 1200 лв. в БГ е стъпка в правилна посока.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунистите разсипаха и окрадоха България и продължават да я тероризират и днес.
8
0
 
21
 
! Отговори
мдааа преди 10 месеца
Абе тези желания да подпомагат бедните е като в онзи виц
" Държи котката риба в устата си , и казва : " Амииииии помагах и да не се удави "
7
3
 
22
 
! Отговори
Терсенето преди 10 месеца
Глупости. Те се отнасят към нас, със снисходително презрение. Тиквата е горд генерал, на мои разноски бих развел търтеите до всяко кътче из България да видят за какво става въпрос.
6
0
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 10 месеца
Когато някой като ЕС иска да ми "помага", се обръщам и бягам колкото мога по-бързо!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕСССР се сети за програмата "странджа-сакар"?!? Всичко ново е добре забравено старо. Обче ние този филм вече сме го гледали.
4
4
 
15
 
! Отговори
Пурко преди 10 месеца
Какъв е тоя Георги Пирински евродепутат! !??? Това тоя ли е дето говореше на бавни обороти и в парламента не свърши работа за 5лв!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тиквата вече пее новата песен, която му е легнала на душата:"Кураж дружина, вярна, сговорна. Ний вече сме раЯ покорна.Папата ни гали и Юнкер нали ни хвали."
2
0
 
33
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 10 месеца
С 510лв минимална заплата-чисто 410 лв се живее прекрасно в икономическа стабилна Българи,младите в държавата с това заплащане ще бъдат стимулирани да остават в държавата и да правят деца.
1
3
 
33
 
! Отговори
Булгар преди 10 месеца
На приказки го докарват почти като български депутати