Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

Заплашени сме от евроглоби, защото не сме защитили традиционни продукти
Обновена: 13 мар 2018 10:29 | 13 мар 2018 09:45,
106
Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, коментира пред БНР евродепутатът Момчил Неков.

Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховския суджук. За сравнение Италия е защитила над 300 продукта, Гърция – 106.

Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.

Още по темата

"Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това да имаме проблеми със защитата на българско кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС", обясни той.

Неков каза, че все още имаме време за реакция, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той. 

"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.

Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър. И сега се налага спешно да променим Закона за марките и географските означения, тъй като срещу България тече наказателна процедура. Този закон противоречи на европейския регламент, откакто сме в ЕС.

На 9 ноември 2017 г. в българския парламент са внесени промени. Новите текстове предвиждат да се прекрати регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни.

"Съгласно разпоредбите на регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни", се посочва в мотивите към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия през февруари, но депутатите са отказали да го разглеждат, докато не се намери механизъм за защита на традиционните български храни.

А промените се правят заради изискването към България да приеме регламента за включване на тези продукти в европейския регистър след присъединяването си към ЕС, което обаче у нас е пропуснато.

Това засяга десетки фирми, които имат правата да произвеждат характерни български продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичката ни е наред давай да се занимаваме с кисело мляко
71
0
 
8
 
! Отговори
Pa sme prrodadeni преди 6 години
До Анонименпродадени сме...ама незнаем още.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго няма? А къде е промишленост?
69
0
 
3
 
! Отговори
Луди преди 6 години
Ем, бива пак само девет (9) години са си чоплили носа нашите хубустници с големите претенции, заплати и коли :) другите държави не спят, те ще свършат и нашата работа
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ми омръзна да слушам за фета и йогурт.
67
0
 
2
 
! Отговори
Миро м...и Калинка И преди 6 години
Миро м...и Калинка Илиева си скубеха веждите и вадеха очите
66
1
 
15
 
! Отговори
месара преди 6 години
та ние отдавна не ядем българско мляко и сирене, нали "големите" дойдоха и ни научиха да ядем" мляко" от сухо мляко и "сирене" с полмово масло! тук вече всичко е внос, пълно с химикали. тия същите "големи" забравиха кога точеха лиги като видеха български продукти - най вече мляко и сирене, тогава не се интересуваха бай пешо къде е пасъл стадата, мандрите дали са били с ЛЕД осветление, дали на кравите им е пускана музика та да дават повече мляко, бай пешо дали е заклал агнето по хуманен начин.
65
1
 
22
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Кои са тези чиновници които са дремали , къде са им оставките и наказанията ???
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ.има ли нещо което да не се е разпродало на чужденци.Мисля че няма.На края като няма нищо за разпродаване да ни продатат и нас обикно-венните хора за роби.
63
2
 
6
 
! Отговори
Баш Ънгличанин преди 6 години
До АнонименЪнглийско, ънгличани?? И този *** дойде, и даде мнение.
62
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В момента има толкова много и качествени млечни продукти колкото не е имало никога."Избери си няколко марки кисели млека от пазара и се опитай да ги използваш за закваска и ще се убедиш колко са истинските млечни продукти на пазара в момента.
61
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49Какво точно да патентоваме, като то не остана вече истинско кисело млако и сирене?Айде бе?В момента има толкова много и качествени млечни продукти колкото не е имало никога.И сега не започвай с едно време колко животни имало, че сега една крава ако дава под 20л мляко се праща в транжорната а навремето една крава в ТКЗС даваше 4-5 литра на ден.И още нещо.Я ми кажи защо внасяхме от Украйна 450 000т(не няма грашка) четиристотин и петдесет хиляди тона сухо мляко от Украйна.
60
3
 
11
 
! Отговори
до Лизимах еди кой с преди 6 години
Лизимах, благодарете на западноевропейците за измислената си история! Няма две мнения сред сериозните историци, че миналото на съвременните български земи е укривано чрез удобно измислена версия в полза на гърците! Лизимах, имам въпрос: Къде е открито най-старото обработено злато в света? Гърците са толкова смешни колкото и македонците, с тази разлика че са по-агресивни. А ние, настоящите обитатели на тези земи, сме мърлячи!
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и да кажете на някой чужденец, че киселото млако е българско или бялото саламурено сирене - няма да ви поверват, защото тези неща отдавна са патентовани от гръцки и турски фирми и се продават като гръцки и турски продукти. Ако заявите че са български изобретения, ще си помислят че искате да си припишете чужда слава и ще ви се изсмеят.
58
0
 
15
 
! Отговори
Заспал преди 6 години
Аман от заспали българи.
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Лизимах КассандерА овците от къде ги взимате? И за тях ли патент искате? А тревата с която ги храните? Сещам се за призива на Христос "Изгонете търговците от храма" Човешкото тяло е храм, а търговците го ескплотират от алчност...Вече и лекарите станаха търговци.
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Гърчолята отдавна ни откраднаха и млякото и сиренето. На запад ги знаят като Greek cheese и Greek yogurt.И, кой е виновен, че великия *** го мързи да си мръдне пръста?
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърчолята отдавна ни откраднаха и млякото и сиренето. На запад ги знаят като Greek cheese и Greek yogurt.
54
0
 
13
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Спомняте ли си този стих: "Има време каза Кито, много дни са в този срок и по улиците скита, не поглежда, не прочита Кито новия урок"? Няма време! Не днес, преди години това трябваше да се случи! Но поради това, че близки, познати, и родственвеници са на възлови позиции, които определят битието на България, независимо дали могат или не могат, а 99% от случаите не могат, българите сме на този хал. Много са странни, хората, които нямат качества, но със зъби и нокти драпат за отговорна позиция.
53
19
 
6
 
! Отговори
Лизимах Кассандер преди 6 години
Когато Гърците сме правели сирене и мляко от овце и кози, още от времето на Одисеас на остров Итака, които е бил фамозен и известен с овчето си и козе сирене...вие балгарите не ви е имало на планетата .