Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

Заплашени сме от евроглоби, защото не сме защитили традиционни продукти
Обновена: 13 мар 2018 10:29 | 13 мар 2018 09:45,
106
Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, коментира пред БНР евродепутатът Момчил Неков.

Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховския суджук. За сравнение Италия е защитила над 300 продукта, Гърция – 106.

Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.

Още по темата

"Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това да имаме проблеми със защитата на българско кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС", обясни той.

Неков каза, че все още имаме време за реакция, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той. 

"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.

Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър. И сега се налага спешно да променим Закона за марките и географските означения, тъй като срещу България тече наказателна процедура. Този закон противоречи на европейския регламент, откакто сме в ЕС.

На 9 ноември 2017 г. в българския парламент са внесени промени. Новите текстове предвиждат да се прекрати регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни.

"Съгласно разпоредбите на регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни", се посочва в мотивите към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия през февруари, но депутатите са отказали да го разглеждат, докато не се намери механизъм за защита на традиционните български храни.

А промените се правят заради изискването към България да приеме регламента за включване на тези продукти в европейския регистър след присъединяването си към ЕС, което обаче у нас е пропуснато.

Това засяга десетки фирми, които имат правата да произвеждат характерни български продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде работят "калинки" и затова сме на този хал.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Искате имената и снимките на чиновниците и министрите за да ги накажете, а мислите ли че " демократа " Борисов или " комунистката" Нинова или Сидеров или Каракачонов ще позволят. При това този който е виновен не е обикновения чиновник а неговия началник, миниктър, който удобно е пропуснал една "малка " подробност която му дава възможност да рекетира производството в Бъргария по свои мафиотски закони. Няма токова нещо " пропуснал " ! Само *** ще им повярва.
30
0
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Ти чете ли изобщо статията? Точно брюкселските зелки ни натискат да защитиме, като патентоваме нашите продукти и дори ще ни глобяват за това че не сме го направили.
29
1
 
20
 
! Отговори
Алекс/Лондон преди 6 години
Знаете ли че в цяла Европа киселото мляко се продава като грьцко или турско? Скоро време и в Бьлгария ще е така защото сме нещастници и такива ни управляват. Трьгнали да се бьркат в частната зделка на Чез щото кой сега ще плаща тия рушвети. А истинските неща от национално значение?.....Майната им.
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какъв зор бюрократите в ЕС искат да ИМ СЕ ПЛАЩА за продукт, произведен следствие млечно-киселата ферментация, произтичащато от дейността на лактобацилите най-общо казано?М? Бактериите не са собственост на ЕС.Ако трябва патент за киселото мляко-на Господ или който там е сътворил живота,вселената и всичко останало.Не се шегувам.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За такива гафове се дават оставки!
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АВЕТи не разбра ли че министерството ни по патентоването не са уведомили производителите. Не са ги уведомили защото са искали от една страна да са в ЕС и да крадат европарите и от друга страна да събират пари такси от производителите. Хора тези които са го направили да отидат в затвора. До кога ще плащаме за мафиотските ни държавни комбини. ? Знаете ли едно министерство колко пари струва на българския данъкоплатец ? Европа има стандарт и правила жалко че пак народа ще плаща глобите.
25
1
 
17
 
! Отговори
акуд преди 6 години
гърцкия бизнес печели милиарди на българския гръб с кисело мляко и сирене, гръцки фирми заливат америка и англия с тези продукти който ги представят като техни
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте говорили общо, изкарайте имената на чиновниците и снимките им да ги видим и им потърсете отговорност лично.Защо не са го направили, кой им е разпоредил и кой не им е и защо.Все пак взимат заплати за тази работа. Докато отговорността не стане лична в България, няма да се оправим. Сега някой трябва да плати тази сметка и ние искаме да знаем КОЙ.Искаме и имена........
23
0
 
13
 
! Отговори
МНОГО ЖАЛКО преди 6 години
Преди 9 години пинистерството на патентоването е " пропуснало" да информира българския произдводител защото години на ред са вземали неправомерно, по законите на мафията пари, такси от производителите. Още при първото се управление Борисов с нови наредби, такси и узаконен рекет задуши целия бизнес в България.Хората които спечелиха пари в чужбина опитаха да развият бизнес, но мафиотската държава буквално ги оскуба и хората закриха бизнеси и се върнаха обратно в чужбина.Много жалко
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз българско кисело мляко в Европа не съм видял, само гръцко има и всички знаят, че киселото мляко е гръцко.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубави хора в този ПАРЛАМЕНТ. Гърци ли печенеги ли майка си ще продадатПари има още в държавата и продажници повече
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак джендърски номера и простотии. Дори и традиционни продукти правени и измислени от векове ще ни накарат да се откажем от тях,защото някоя брюкселска зелка е решила така. Аман вече. Ама и нашите *** управляващи са за онождане. Понеже нямат далавера от такива патенти и не им отпушат Евро средства и не си мърдат дебелите трибуквия. Само където има пари за крадене само там ги търсете герберастите и подробната ***.
19
0
 
12
 
! Отговори
Дон Кихот преди 6 години
До ммм.. та така.. !Така ще е докато няма нормална съдебна система.
18
3
 
7
 
! Отговори
АВЕ преди 6 години
КЪВ Е ТОЯ ФЕЙК? ТО БИВА... ЩЕ НИ ГЛОБЯВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ СИ ПАТЕНТОВАЛИ МЛЯКОТО? КАК ГИ ИЗМИСЛЯТЕ ТИЯ ГЛУПОСТИ?
17
0
 
17
 
! Отговори
ммм.. та така.. ! преди 6 години
Евродепутата М. Неков, каза че патентоването по евростадарта е трябвало да стане още с приемането на България в ЕС. Правителствата не са го направили, а държавата е продължила да взема неправомерно такси от българските производители. Правителства превърнаха държавата в орган за насилие и "законен" рекет над българския производител и бизнеса многократно беше задушен. С държавна мафия бизнеса и производството никога няма да бъдат МОТОР на икономиката. В крайна сметка всичко рекушира върху народа
16
1
 
14
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Киселото мляко умря в момента когато пластмасата смени стъклото....сякаш друго сипват в тия кофички със странен грамаж....а и е опасен бизнес убиват бизнесмени заради него .....с картечни пистолети....чешки....
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам в скоро време ЕС да иска да се патентова и водата, която тече от чешмата.На времето бях в групата, която се присмиваше на теоритиците на конспирацията и ги подсещахме да не си свалят станиолените шапки, но малко по малко започвам да разбирам какво са имали предвид.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция дебне :)
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искате ли да ми посочите една марка, продавана като кисело мляко, която отговаря на изискванията за кисело мляко.Но разбирам бюрократите, те трябва да си изкарват заплатите. От какъв зор ще плащаме патент на ЕС, за да си произвеждаме нещо, което е познато на човечеството то хиляди години?М?Кисело мляко в магазините няма. Същият този ЕС ни забрани и шекмбе-чорбата и кривите краставици.Това е някаквъв кофти постапокалипсис, за разлика от книгите , е трудно просто да го затвориш.