Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

Заплашени сме от евроглоби, защото не сме защитили традиционни продукти
Обновена: 13 мар 2018 10:29 | 13 мар 2018 09:45,
106
Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, коментира пред БНР евродепутатът Момчил Неков.

Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховския суджук. За сравнение Италия е защитила над 300 продукта, Гърция – 106.

Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.

Още по темата

"Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това да имаме проблеми със защитата на българско кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС", обясни той.

Неков каза, че все още имаме време за реакция, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той. 

"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.

Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър. И сега се налага спешно да променим Закона за марките и географските означения, тъй като срещу България тече наказателна процедура. Този закон противоречи на европейския регламент, откакто сме в ЕС.

На 9 ноември 2017 г. в българския парламент са внесени промени. Новите текстове предвиждат да се прекрати регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни.

"Съгласно разпоредбите на регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни", се посочва в мотивите към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия през февруари, но депутатите са отказали да го разглеждат, докато не се намери механизъм за защита на традиционните български храни.

А промените се правят заради изискването към България да приеме регламента за включване на тези продукти в европейския регистър след присъединяването си към ЕС, което обаче у нас е пропуснато.

Това засяга десетки фирми, които имат правата да произвеждат характерни български продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кратко - ЕС ни наказва за това че не си търсим правата.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цели 9 (девет) години някой е вземал заплатки и е спал.Неков да продължи да говори и да каже - кой е трябвало да свърши тази работа?Кое министерство отговаря за това, кой отдел там, кой е бил министър и защо досега не се е случило???Или пак ще кажем, че социализЪма на Живков е виновен?!
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял свят знае че киселото мляко е българско, само ***.ците от ЕК се правят на ударени. Време е за референдум за излизане от ЕС.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре, че е номер 15, че ще останем без никакви марки и защитени продукти
8
0
 
21
 
! Отговори
Росинант преди 6 години
Общата отговорност води до безотговорност.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е отдавна е изтървано от 90-те, а имаше опасност да почнат да крадат, но има по-голям проблем.30 години преход стигнахме, че всеки в нацията не иска да е "българин" и минуси да ми лепвате знаете, че е истината. 240 не защитиха интереса и за това сме на огледалото "съединението прави силата" към "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ" - тук ***, тук мюсюлманин, тук българин, тук християнин, тук евреин, тук спартанец, тук католик, тук терорист, тук етнос от никъде и т.н.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо спахте досега?Във Франция продават турско саламурено сирене и пише българско
5
0
 
18
 
! Отговори
Е, преди 6 години
в момента се въртят далавери за много милиони. То не са еврофондове за магистрали, огради, земеделски производители и каквото се сетиш, плюс топ сделката за ЧЕЗ, та сега за едно кисело мляко ли ще вземе някой да мисли.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами който чиновник не си свърши работата, да плаща след това той на ощетените БГ производители!
3
0
 
21
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Щеше да е много странно ако без да искаме бяхме направили нещо правилно. Но нашия "Парламент" си е самодостатъчен. Където има една приказка, то ние тази традиционна българска баница не можем да я поделим, та ще я защитаваме в Европейски регистри. А това, че нашите европейски "приятели" хитрите ромеи ще направят още некой милион на наш г.ъ.з, халал. То из без това например в Щатите ако гледам кулинарните предавания кисело мляко вече се свързва автоматично с Гърция. Та ..сетила се Мара ...
2
1
 
27
 
! Отговори
= преди 6 години
Така коато се вкарват люовници,мижитурки ,спонсори в правителсвта и НС , калпъв народ-калпава държава и след това Путин е виновен и ромите също за непрофесионализма и шуробаджанащината ни .
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига да може Боко би ги продал на Турция нали са приятели с Ердоган.