Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

Заплашени сме от евроглоби, защото не сме защитили традиционни продукти
Обновена: 13 мар 2018 10:29 | 13 мар 2018 09:45,
106
Киселото ни мляко, сиренето ни... Европа чака да ги патентова, Гърция дебне!

България нарушава европейското законодателство, защото не е защитила традиционни продукти като българското кисело мляко и бялото саламурено сирене в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, коментира пред БНР евродепутатът Момчил Неков.

Има само два български продукта, вписани в този регистър - розовото масло и горнооряховския суджук. За сравнение Италия е защитила над 300 продукта, Гърция – 106.

Неков предупреди, че страната ни е заплашена от глоби, а българското кисело мляко може да изгуби защитата си като традиционен продукт.

Още по темата

"Примерно гърците могат да тръгнат да си защитават гръцкото кисело мляко, което е идентичен продукт. Ако ние не възразим, след това да имаме проблеми със защитата на българско кисело мляко. Няма да може да го наименоваме българско кисело мляко с тези характеристики, вписани по БДС", обясни той.

Неков каза, че все още имаме време за реакция, въпросът е други държави да не защитят техни подобни продукти. Друга възможност няма да имаме, подчерта той. 

"Колкото по-бързо започнем процедура по заявление, толкова по-добре. Вече когато е подадено заявлението, това означава, че самият продукт е защитен, независимо колко дълго би продължила процедурата", каза още евродепутатът.

Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър. И сега се налага спешно да променим Закона за марките и географските означения, тъй като срещу България тече наказателна процедура. Този закон противоречи на европейския регламент, откакто сме в ЕС.

На 9 ноември 2017 г. в българския парламент са внесени промени. Новите текстове предвиждат да се прекрати регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни.

"Съгласно разпоредбите на регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни", се посочва в мотивите към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия през февруари, но депутатите са отказали да го разглеждат, докато не се намери механизъм за защита на традиционните български храни.

А промените се правят заради изискването към България да приеме регламента за включване на тези продукти в европейския регистър след присъединяването си към ЕС, което обаче у нас е пропуснато.

Това засяга десетки фирми, които имат правата да произвеждат характерни български продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобите да ги удържат от заплатите на народните ни представители тези които сме избрали да защитават нац.ни интереси ,аз като объркам нещо в моята работа ме глобяват лично е някой от тез в комисиите горе дето вземат добавки към заплатите си за участие в комисиите да са ги глобили не ,ама като е за получаване на пари си ги получават
91
1
 
0
 
! Отговори
Vasil121 преди 6 години
Ахахахаха всеки който ги пише тия глупости, че нямало български продукти да си тегли куршума.Какви палмови масла ви се привиждат бе клоуни?! Ако купувате кашкавала за 4 лева килото да.Но всеки който очаква да плати 60 стотинки за кофичка мляко и 4 лева за кашкавал може да очаква това.Германците правили най-добро български сирене. Ахахахха. Ми нали то е внос от БГ бе ***.Има страшно качествени български продукти.Последните години много малки мандри и пекарни се завъдиха ама кой да гледа
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем с киселото мляко няма просто не продават закваската която не е никак ефтина това е жив продукт който Данон и други подобни убиват за повишаване на трайността когато липсва маята ще правят йогурт със сметана и брашно така че има как да докажем това което е факт спира се износа на Бактерията правим я стратегическа суровина защитена със закон и нека после да правят този продукт в Япония дамаската се продава добре и коректно млякото си е Японско но без бацила става само извара
89
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIKOI NE YADE BALGARSKO,ZASHTOTO VSICKO E FALSHIVO.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-хубавото българско сирене го правят гермаците и датчаните!Не се шегувам. Няма българско сирене което да се произвежда в българия сега, което да се мери с тях.Ако отидете в Германия(и други ЕС държави дори) , търсете "Булгарише кассе" в цилиндрични високи кутии. Вътре са наредени малки кръгли питки краве сирене. Ще си оближете пръстите. Малко е по-скъпо от подобните(боснеско, турско....) , но е по-евтино от "приличните" сирена в България , които горе-долу стават за ядене без повръщане.
87
1
 
5
 
! Отговори
+++ преди 6 години
....кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други....Някой да ми даде пример за нещо, което е чисто българско???>кисело мляко, сирене, кашкавал - съдържа палмово масло(освен ако не е от бабите - в събота и в неделя)>мезета - много вода, сол и най-различни ***>боза - този продукт е сред най-фалшивите>лютеница - китайско доматено пюре и ***. Дерони поддъжа градината си само заради рекламата(продукцията й гние на полето - необрана).> и други - може би тук има нещо
86
1
 
7
 
! Отговори
КЛИМАТ преди 6 години
Днес няма Сирене и Кисело Мляко . Как може България да се опита да Патентова това . При заявка за патент продукта се изпитва за качества - какъв Патент за Палмово Масло внесено чрез реекспот от Украйна , и Сухо Мляко произведено в Германия чрез обработка на Палмови Люспи внесени от Сирия . Не съм ли прав ?
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Язезащо не прочетеш защо трябва да се патентоват продуктите!
84
1
 
7
 
! Отговори
Язе преди 6 години
ЕС трябва да забрани патентоването на храни и напитки. Това е така тъпотия, В БГ се е правело кисело мляко ит 1000 г. ракия също но сега евреите от ЕС искат патентоват всички, а за патентите се плаща и то много. Така тъпите ЕС народи ще платят на еврейските банки луди пари само за да могат да си произвеждат традиционните продукти. Лошото е, че едни народи грабили и крали от други ползват ситуацията за узаконяване на кражбите. Евреите обаче и тях ще наредят ...
83
3
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Във всеки френски супермаркет бялото сирене е известно като гръцко.Нормално кво искат няма как да е българско и цяла Европа го знае не че и там го ядат много де!
82
1
 
10
 
! Отговори
ЗАЩИТАТА преди 6 години
НИКОЙ ОТ 29 ГОДИНИ НА САМ НЯМ ИНТЕРЕС ДА ЗАЩИТАВА НИЩО БЪЛГАРСКО.ФАКТ!А ЗАЩИТАТА НА КИСЕЛОТО МЛЯКО Е МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНА БУЛГАРИКУС ЛАКТОБАЦИЛУС ТОВА Е ЗАЩИТАТА СЪБУЖДАЙТЕ СЕ БЕ!НЕ Е ДАНОН И НЕ Е ГРЕКО БАЦИЛУС ...АХ КОЛКО СТЕ ПРОДАЖНИ И НАРОД И ПОЛИТИЦИ ...
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за какво ни е европа като само се поиграват с нас
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е, Бойко! Директивата наистина е от 2012 година, проверихме.Ама той нали не се интересува от кисело мляко и сирене и набляга повече на свинската мас и хайлазите в министерството не са си дали труда да направят нещо.
79
0
 
15
 
! Отговори
НЕ ВЪРШАТ РАБОТА преди 6 години
НАЧАЛОТО НА ВСИЧКО Е ОТ 2012 г.НО ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО Е ЗАДРЪСТЕНО С ОГРОМЕН БРОЙ ШУРОБАДЖАНАЦИ И БАЛДЪЗИ, КОИТО СА БЕЗПОЛЕЗНИ И НЕНУЖНИ, ВЗЕМАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И БОНУСИ И СЕ ЧУДЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН НА КОЯ КЪЛКА ДА СЕДЯТ.
78
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Да не говорим, че ние затрихме всичко. Няма кис мляко, сирене - горе-долу, кой го знае от какво е, всичко бъка от ***. Уж БДС стандарт, уч етикети. Не можем да пробием с шмекерлък, трябва и малко качество да вложим.
77
3
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не е от Бойко. От преди него е безхаберието. Има Гриик Фета, Гриик йогурт, Руманска салата. Има едно йогурт бг стайл, ама до него си продават същия йогурт с вио етикет, и никой не поглежда бг йогурта.Та така, никой не го е било грижа за образа на България, нито за търговското и представяне навън. Ама никой. Не е имало далавера, а само работа.
76
0
 
3
 
! Отговори
Патент преди 6 години
Проблемът със защитените продукти (да не се бърка с патент). Защитата е най-вече на наименованието. Както сам отбелязва Момчил Неков, гръцкото кисело мляко, както и саламуреното сирене на практика са идентични с българските. Въпросът в друга страна да не може да се произведе сирене, което да се продава под името "българско сирене".В магазин (не в България) съм виждал една до друга тави с надписи гръцко, българско, македонско, румънско сирене. Сигурно трябва да си експерт, за да различиш вкуса.
75
3
 
10
 
! Отговори
До 74 и подобни преди 6 години
Българското саламурено сирене се продаваше в Щатите и на запад под името Фета.От 1994г. гърците започнаха битка за патентоване и успяха Сега на запад бялото саламурено сирене е ,,Греек кезе" Какъв Бойко какви пет лева бе Анонимник 74,ние много отдавна ,,изпуснахме влака.А сегашното ни ,,кисело мляко" не е кисело защото въобще не вкисва. Оставете кофичка 6 месеца в хладилника,отворете я и спокойно я изяжте.Вкуса не се е променил.Експерементирано е!!!
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патентоването означава пари за държавата. Ако имаме киселото мляко, сиренето..и т. н. ... Патентовани това означава че никой не може да произвежда тези продукти без да плати на България за разрешително. Обаче онзи бандит Бойко и бандата му не ги интересува държава богата. Продадоха българския народ и държава за една монета но в собствения Джоб
73
0
 
8
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Добро че е ЕС че да ни напомни да си защитим Богатствата. Че то ако чакаме на Сакскобургота и неговия шут баце Бойко ще ни оставят и без ***.