Европейската виза поскъпва – от 60 на 80 евро

Ще даваме входни печати на границите с Турция, Сърбия и Македония
14 мар 2018 19:30, Екип на Dnes.bg
3
Европейската виза поскъпва – от 60 на 80 евро
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи европейската виза да поскъпне от 60 на 80 евро, за да увеличи броя на консулските служби, които ги издават.

14 милиона души посещават с визи Европа годишно, като ЕС изисква такива от гражданите на 105 държави по света.

Въпреки увеличението на цената европейската виза остава по-евтина от американската (€133) и от китайската (€125), съобщи еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Поскъпването няма да засегне гражданите на държавите, които имат споразумения за визови облекчения, като Русия, Армения и Азербайджан, и за които цената остава 35 евро.

Кандидатите, на които вече веднъж е издавана виза, ще могат да кандидатстват за многократна, като тя ще бъде с продължителност от 1 до 5 години в зависимост от това какъв е периодът, в който притежателят й не е нарушавал визовите правила, не е пресрочвал престоя си и не е извършвал престъпления.

Кандидатите да посетят Европа ще получават отговор за 10, вместо за 15 дни и ще могат да подават молби за издаване на визи с 6 месеца напред вместо за три, както и да попълват и подписват документите електронно, без да трябва да ходят на място.

С тези визи ще може да се пътува от една европейска държава за срок от 90 дни годишно.

Най-голямата новост в предложените днес от Еврокомисията нови визови правила е възможността за издаване на еднократни визи по външните граници на ЕС. Тя ще важи само за сухоземните и морски граници и няма да се прилага по летищата. Брюксел смята, че така ще насърчи туризма и граничната търговия. Право да издават такива визи ще получат всички гранични държави, включително България, която е първи пост на ЕС по границите си с Турция, Сърбия и Македония.

Тези визи ще се издават сезонно и ще важат до 7 дни, но само в страната, която ги е издала. С тях няма да може да се пътува из Европа.

Освен това се предлага въвеждането на механизъм, чрез който Еврокомисията ще следи какъв процент от гражданите на дадена държава пребивават незаконно в ЕС и каква част държавата приема да й бъдат върнати. Ако тези показатели са незадоволителни, ЕС ще може да оскъпи цената на входната си виза, да увеличи времето за издаването й, да съкрати валидността й или да поиска допълнителни документи за издаването й.

Подобен механизъм в САЩ е основна пречка пред свалянето на визите за българи и за гражданите на още 4 европейски държави, за които американските власти имат данни за пресрочване и откази, надвишаващи определени прагове.

Предстои промените да бъдат одобрени от страните членки и от Европейския парламент, преди да влязат в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така - ктап и туй то
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха-ха-ха Радев, Борисов, Ангелакова, Нинова, Сидеров и Каракачанов веднага да инициират закон за плащане визите на руснаци посещаващи руската колония България от българския бюджет. Така ще впечатлят руските си началници и могат да получат прошка за хулиганските си действия с особен цинизъм към боголюбивия руски поп.