Защо има напрежение сред унгарското малцинство в Румъния?

Унгарците считат Търгу Муреш за изконно своя територии
14 мар 2018 21:47, Екип на Bloomberg
18
Защо има напрежение сред унгарското малцинство в Румъния?
Снимка: Reuters

В Румъния има ново правителство и то поне засега се справя успешно с външнополитическите проблеми. В събота и неделя имаше конгрес на управляващата социалдемократическа партия. И едновременно с това имаше протести в Търгу Муреш на унгарското малцинство. Това каза бившият посланик на България в Румъния Валентин Радомирски в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му Търгу Муреш е една от трите провинции в Бесарабия, които унгарците считат за изконно свои територии.

„Проблемът е изключително стар. Той започва още с унгарската революция в Хабсбургската империя, когато унгарците провъзгласяват своята независимост през 1840 г. и в една декларация от 12 пункта не обръщат внимание на малцинствата в тази територия, която те очертават за унгарска. От тази територия три области в момента в Румъния са населени с едно огромно количество унгарци“.

Радомирски обясни, че както по онова време, преди 170 години, така и сега, в по-съвременната обстановка, Търгу Муреш е център на автономна област, която румънците създават за унгарците между 1952 и 1968.

„След това Чаушеску изпитва големи опасения за своята съдба, тъй като той води вече по-независима политика от Съветския съюз от останалите държави. Затова той решава, че това малцинство може да бъде използвано срещу него и отнема автономията. Тя така и не е предоставена повече, но това е един от въпросите, които са най-болезнени за румънската външната политика през последните години“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави са изкуствени, в природата граници са само реки и морета.
15
0
 
3
 
! Отговори
Дачия преди 6 години
А защо пише и Бесарабия като тя е доста на изток?
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния е първата изкуствена държава на Балканите.Румънци в историята не съществуват.Тази територия дълги векове е част от България и Унгария.Населението говори на български някъде до 1850 год.Църквата е част от българската.Предполагам че след победата в Кримската война французите налагат тази форма на език по-близка до френския.По-късно великите сили им дават Северна Добруджа от България,а Трансилвания от Унгария.Изцяло измислена държава,загубила в двете световни войни,после компенсирана
13
7
 
6
 
! Отговори
мюмюн преди 6 години
Защото едните обичат паприкаш а другите мамалига .
12
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария и Румъния са като България и Турция , тоест и от 2-страни живеят едни и същи хора
11
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКакви даки и гети те гонят и тебе,бе?Румъците са една изкуствена нация,първата изкуствена нация на Балканите.До преди 150 години говореха и пишеха на български,а населението бяха основно българи и по-малко власи и унгарци.
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтрахилС унгарците имаме толкова общо колкото и с румънците. Румънците са смесица от Гети и Даки (тоест Траки)
9
0
 
26
 
! Отговори
Борислав преди 6 години
Така се правят международните договори след войните,че във всяка държава остава някое малцинство от съседен народ.Когато се наложи това малцинство,може да се активира и да държи в шах страната.
8
7
 
4
 
! Отговори
от 6 преди 6 години
А ако толкова държиш да живееш на някоя територия на велика България която не е принадлежаща на сегашна българия , след приемането на следващите държави в ЕС , ще имаш напълно тази възможност при това без война.Войната не е добро нещо , защо всички се позовате на нея. А и както казваш може и да загубиш.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащо да си "връщат" тази земя(Трансилвания),щом няма граница и хората се разбират помежду си?!Има ли смисъл?Само излишни конфликти създавате между хората,нека си живеят както са си живяли досега,граници няма,какъв е проблема?
6
6
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
До бай хТака е и това значи че българия при третата световна война или балканска война отново може да стъпи на три морета.Но не мерси аз лично война не искам. И не мисля че това е алтернатива.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария няма начин да си върне тази земя защото това става с война , а двете са членки в ЕС и не могат да воюват.Въпреки желанието на претенциите на Унгария че тази земя е тяхна.Затова трябва да се намери алтернативен начин да си завоюват земята.Засега се развива такъв начин, за разделяне на картата но още не е развит успешно но опити не липсват.И ще наблюдаваме още опити за това.
4
1
 
40
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Унгария / като България/ е сред победените след 1 световна война и е ограбена териториално от румънците , сърбите .. също като нас
3
5
 
32
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
Трансилвания е изконна Унгарска територия. Свобода за Трансилвания.Трябва да подкрепяме братята унгарци. Все пак сме от едно коляно с тях. Авитохол е наш общ прародител.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трансилвания,там са унгарците,старото име е Седмиградско.Там някога са живяли и български боляри,феодали,близки до българския царски род,които стават васали на унгарците,след нахлуването на османците на Балканите.
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този е бил посланик в Румъния,Търгу Муреш в Бесарабия!!!Дори не е в Румънска Молдова,камо ли в Бесарабия,Търгу Муреш е в Трансилвания!