Шефчович вярва в спазването на принципите по сделката за ЧЕЗ

Брюксел чака финалното споразумение за дружеството
Обновена: 15 мар 2018 19:56 | 15 мар 2018 19:41,
9
Шефчович вярва в спазването на принципите по сделката за ЧЕЗ
Снимка: архив, БТА

В Европейската комисия вярваме, че всички принципи по сделката за "ЧЕЗ България" ще бъдат спазени, а регулаторните органи ще извършат необходимите анализи. Това коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович пред журналисти след участието си в дискусията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика".

Още по темата

Събитието е част от програмата за председателството на Съвета на ЕС и е организирано от Института за енергиен мениджмънт.

Според комисаря сделката между CEZ Group и "Инерком България" е сделка между частни компании, а ако държавата влезе в нея, ЕК ще анализира дали има нарушение на Третия енергиен пакет. Регулаторните институции в Брюксел обаче ще преценят как да действат по казуса едва след като бъде финализирано споразумението между компаниите.

По време на изложението си в рамките на форума Шефчович посочи, че България има голям потенциал за развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), намаляване на емисиите въглероден диоксид и енергийна ефективност. Той допълни, че е впечатлен от бързото намаление на емисиите CO2 от страна на България с оглед на бързото нарастване на брутния вътрешен продукт на страната. България е изпълнила целите си до 2020 г. и дори успява да продава от безплатните квоти за емисиите.

По отношение на ВЕИ комисарят обясни, че страната ни може да удвои вятърните мощности и да увеличи соларните панели. Големият въпрос са разходите, но пък те постепенно започват да намаляват.

Преди да участва във форума, Шефчович е имал среща и с премиера Бойко Борисов, с когото са обсъдили големите енергийни поректи. Част от тях е и газовият хъб "Балкан". Той е много важен, ако България иска да се превърне от транзитна в търгуваща с газ държава. Страната ни е избрана за този проект благодарение на географското си положение и добрата свързаност със съседните държави.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва в дискусията, уточни, че днес (15 март) ще бъди подписан договорът с изпълнителя на предпроектното проучване за хъба. Срокът за изпълнение на поръчката е до 45 работни дни.

Какво е бъдещето на въглищната индустрия в ЕС, четете продължението на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та с каква националност е Шефчович? ЧЕЗка?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос към форума:Успяхме ли да реализираме и изградим по-справедливо общество след 1989?ПО-СПРАВЕДЛИВО!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да му имам фамилията, Шефчович на дядоо си Шефчо. Стефчо т'ва ти ли си бе, магаре с магарето ти, ефропрйско?
5
3
 
3
 
! Отговори
Миличко преди 6 години
БОЙКО БОРИСОВ МИ Е СЛАДКОТО ЗАЙЧЕ ДУШИЧКА МИЛИЧКОТО МИ МИЛОТО.
4
0
 
8
 
! Отговори
редова оФца преди 6 години
бля-бля!беееееееее!
3
2
 
4
 
! Отговори
Бат Бойко преди 6 години
И мене ме приемайте за Шефчович овци ***
2
0
 
8
 
! Отговори
Корупция преди 6 години
Дано в страната на Шефчович да се случат множесто сделки като тази с ЧЕЗ, дано корупцията ги рояде като червей, както прояде нас. Щом толкова му харесва сделката, да вървят в ада с нас. Това е моето пожелание към Шефчович на чешките корупционисти.А що се отнася до празните им приказки- колко откраднаха докато приказваха за газов хъб, Южен поток, Бургас-Александуполос, интерконектори, газ от Таджикистан, от Лунта, Марс и пр. Спомнате ли си вече, че аз не помня колко лъжи бяха докато ни одираха
1
5
 
3
 
! Отговори
МИЛИЧКОТО МИ преди 6 години
АЗ ОБИЧАМ БОЙКО БОРИСОВ ВИНАГИ СЪМ ГО ХАРЕСВАЛА МИЛИЧКОТО МИ БОЙКО Е МНОГО ГОЛЯМ СЛАДУР БОЙКО МИ Е НАСЪРЦЕ ДУШИЧКА.