Британско гражданство за дошлите до 2020 г.

Гибралтар напуска ЕС заедно с Великобритания
19 мар 2018 19:02, Екип на Dnes.bg
6
Британско гражданство за дошлите до 2020 г.
Снимка: архив Reuters

Гражданите на Европейския съюз, които законно пребивават във Великобритания към декември 2020 г. ще могат да останат. За това се съгласиха Лондон и Брюксел.

Главните преговарящи Дейвид Дейвис и Мишел Барние съобщиха, че са договорили окончателно всички условия, отнасящи се до правата на гражданите и финансовите ангажименти, като нерешен остава само проблемът с бъдещето на Ирландия и границата ѝ със Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Така пристигащите 21 месеца след излизането на Великобритания от ЕС ще имат равни права с европейските граждани, които са дошли в страната, докато тя е била негов член. Договореното се отнася за срока на така наречения преходен период, който ще започне на 30 март догодина и ще продължи до декември 2020 г.

През този 21-месечен период Обединеното кралство няма да е част от ЕС, но ще продължи да спазва неговите закони и правила, включително по отношение на правата на гражданите и в частност на правото им на свободно движение.

През преходния период, който ще продължи до декември 2020 г., постоянно пребиваващите ще могат да вземат своите преки роднини – съпрузи и непълнолетни деца. Възможостта за легализиране на престоя ще се разпростира и върху европейските граждани, които имат по-малко от 5 години законен престой в Кралството. Европейските граждани обаче ще трябва да се кандидатират за постоянно пребиваващи по процедура, спусната от британското правителство.

Правото ще важи само за европейци, които продължават на живеят във Великобритания, а не за всички, които някога са живели там, но вече не пребивават постоянно на Острова. Същите права ще имат и британските граждани, намиращи се в Европа. Лондон поиска прехода, за да омекоти удара върху бизнеса след разстрогване на отношенията с ЕС.

През преходния период, който ще започне на 31 март догодина, Великобритания ще остане част от общия европейски пазар и от митническия съюз, спазвайки всички правила, свързани с участието в тях. Тя обаче няма да участва във вземането на решения от името на ЕС, включително по ново законодателство, което ще трябва да прилага.

Лондон ще продължи да плаща всички финансови задължения, поети към европейския бюджет, както и по небюджетни програми като сделката с Турция за спиране на бежанците, например, договориха двете страни.
Същото ще важи и за Гибралтар, която ще престане да бъде член на ЕС едновременно с Великобритания като нейна отвъдморска територия.

ЕС направи отстъпка да приеме, че Великобритания ще може да започне да преговаря и сключва споразумения за търговия и политически отношения с трети страни по време на преходния период, тъй като с излизането си от ЕС за нея ще престанат да действат 750 международни договора, които ЕС има с трети държави.

По време на прехода ЕС и Обединеното кралство ще поддържат стратегическо партньорство по външната политика, отбраната и сигурността, но Лондон ще има право да не участва в европейските инициативи, ако прецени, че те не отговарят на интересите му.

"Днес направихме решителна стъпка, но още не сме стигнали до края“, заяви преговарящият от страна на ЕС Мишел Барниер. Той подчерта, че докато всички точки от споразумението не бъдат договорени, никоя вече затворена глава не може да се смята за сигурна.

Очаква се в петък европейските лидери да му дадат мандат да преговаря по бъдещите отношения, които ЕС и Великобритания ще имат след напускането и завършването на преходния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро кралицата-рептилка ще пукне и "Великата" Британия ще се разпадне окончателно............вижда се началото на тоя процес вече!
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента да им натресем няколко хиляди ***. Тъкмо да се разтоварим тука.
1
3
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Много западат кралете, а аколко ли ромей ще излъжат...дано са повече