Ердоган си иска от ЕС парите за бежанците

Екатерина Захариева уверява, че срещата ЕС-Турция ще я бъде
20 мар 2018 19:45, Екип на Dnes.bg
49
Ердоган си иска от ЕС парите за бежанците
Снимка: Reuters, архив

Европейските средства за бежанците от Сирия, не за турското правителство. Така Европейската комисия отговори вчера, на заявката на турския президент Реджеп Ердоган, че ще иска незабавно да се издължи остатъка от 3-те милиарда, които Брюксел му обеща, за да спре бежанците.

Още по темата

Турция ще постави въпроса за парите на срещата във Варна на 26 март, където лидерите на евроинституциите ще вечерят с турския президент при домакинството на премиера Бойко Борисов.

“Направените към нас обещания не са спазени. Казаха, че ще ни дадат 3 млрд евро плюс още 3 милиарда, но до момента едва 850 милиона са влезли в нашите сейфове“, заяви Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Ако ще ги давате тези пари, дайте ги, ако не – ние имаме гордост и вие не можете да си играете с нея“, казал още държавният глава.

Според Европейската комисия всички 3 млрд. евро са разпределени, а над 1,6 млрд изплатени към различни проекти, които се грижат за бежанците. Причината не всички пари да са още преведени е че проектите продължават, заяви говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той цитира проекта, чрез който на бежанците всеки месец се привеждат пари за издръжка и наеми, който според Брюксел обхваща близо 2 млн., от 3-те млн., намиращи се в момента в Турция.

Миналата седмица Еврокомисията поиска от държавите членки да съберат помежду си още €2 млрд., с които да започне плащането по втория 3-милиарден транш за Турция. Много правителства обаче се противопоставят на това, настоявайки, че всички пари трябва да дойдат от европейския бюджет, тъй като сделката с Турция е сключена през
2015 г. от името на ЕС.

Отношенията с Турция ще бъдат обсъждани от европейските лидери на срещата им в Брюксел в четвъртък. На събирането си през февруари те поискаха да имат последната дума по това дали шефовете на Европейската комисия и на Съвета - Юнкер и Доналд Туск, да летят до Варна за разговора с Ердоган.

Външният министър Екатерина Захариева, която участва днес в заседание на Съвета в Брюксел, подготвящо лидерската среща, заяви че работата по провеждането на Варненската среща тече с пълна сила. Тя добави, че Гърция и Кипър ще представят пред лидерите „напрежението, което се създаде“, но изрази надежда, че вечерята няма да бъде отложена, защото „е възможност за обсъждане на отношенията“.

Кипър възразява срещу българската инициатива заради блокирането от Анкара на достъпа до подводно залежище на природен газ в свои води, за което е наел италианска компания да го изследва. А Гърция настоява за освобождаването на двама митничари, които бяха арестувани при инцидент този месец между гръцки и кипърски гранични катери в Егейско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някъде по света има по-смотан държавен лидер от Путин, то това е Ердоган!
20
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е психично болен.
19
8
 
7
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Ердоган е луд.
18
10
 
8
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Този води Турция към дъното братя.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не си изпълнят обещанието...??? Да издухат Великата българска ограда! И направо към баба Европа! Амин!Какво прави и направи Турция в Сирия!!!??? В изчистените зони ремонтира Училищата и Болниците, ремонтирва сградите за да ги насърчи да се върнат поне тези, които са от тези местности!Я вижте снимки от Африн, който беше изчистен от турците... ИВижте снимки от Ракка Мусул и тн изчистени от Америка... Кой би искал да се върне там!!!
16
9
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Добре е, като имаме силен съсед. Представете си тези 3-4 милиона бежанци да бяха влезнали в България, какво правим тогава? Защо не писахте нищо за победата на комшиите в Африн? Разбира се, че е по-удобно да сваляме *** на краварите, отколкото да се вкараме при руско-турския алианс.. Срамота!
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грам не ми пука за турция.
14
5
 
8
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Султане, одведи ни в Менбидж!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Крайно време е Ердоган да изпрати "бежанците" по родните им места а не да ги държи заложници за да изнудва ЕС за пари.Самите турци не искат бежанците но не смеят да го кажат гласно защото ги естрах от репресии от режима на диктатора."Не е нужно да му кажем... По родните си места изпрати САМО тези, които бяха освободени от Ефратския щит земи! Сега ще прати тези от обл. Африн...А тези от Ракка Мусул да ги прати Тръмпи де! Ама кой би искал да се върне в месности с разрушени сгради!?
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците унищожават над 300 български села. Избити са стотици хиляди мирни хора, българи. Турската армия извършва етническо прочистване и геноцид. Турция дължи на България 50 милиарда евро обезщетение.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А два голи кола не искаш ли ердоганчо
10
9
 
14
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Като спечелите битка ревете "по пет на нож" или на три морета. Като загубите искате обезщетения. Забравяте за всичко което сторихте при вашата окупация на Одрин, за насилственото Християнизиряне на пoмаците и периодичното (през 10 години ) изселване на турци през миналия век. Ама сте жертви. Все искате пари. И като ви дадат 10 милиарда какво? 16 милиарда изтеглихте за 4 години и пари пак няма. И 100 милиарда да даде Ердоган нищо няма да стане освен някой патриот да се снима на Варадеро.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Е тоя се Оля ,скапан пуяк .Пари та пари не се наяде.нали преди пет дена ти казаха че ще преведат три милиарда евро!"Опитайте се да нахраните със собствен бюджет шепата мигранти дет имате... Аре де!!! Турция от собствения бюджет знаеш ли колко изхарчи за неговите над 3 милиона!!! Турция обеща да ги спре, ако му помогнат финансово!!! И те се СЪГЛАСИХА... Да бяха казали НЕ!
8
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турската армия в момента мародерства в Сирия. Ограбват магазини и леки коли. Изнасилват и убиват бременни жени като им порят коремите.
7
5
 
6
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Кои са съюзниците? Останаха ли такива? Или си покорен слуга и изпълняваш заповедите на онези отвъд океана или си аут. Какви съюзници?
6
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя първо да плати обезщетенията за тракийските бежанци и геноцида над тракийските българи. Турция дължи на България над 10 милиарда евро обезщетения.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманКак върви хибридната задачка да всявате недоверие и скандали сред Съюзниците?Успявате ли засега?
4
5
 
13
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Точно така каза тази сутрин по радиото. А по предния ден каза, че под Африн са били построени тунели и са изляти огромно количество бетон което една шепа терористи не могат да си го позволят и обвини директно САЩ, Франция и Англия. Велик е. Тази сутрин каза също, че предстои интервенция в Менбидж и Северен Ирак и относно "загрижеността" на западняците му влизало през едното ухо и излизало през другото.
3
6
 
7
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
РЕДЖЕЕЕП ТАЙЙЙЙП ЕРДОГААААААААААААААН!
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е Ердоган да изпрати "бежанците" по родните им места а не да ги държи заложници за да изнудва ЕС за пари.Самите турци не искат бежанците но не смеят да го кажат гласно защото ги естрах от репресии от режима на диктатора.