Роден и отровен! Европа ни смъмри за див чесън

Опасни химикали открити в наш продукт във Франция
20 мар 2018 09:10, Петя Славова
35

Опасни химикали са открити в български див чесън, продаван във Франция. За случая алармира Европейската система за бързо предупреждаване за храни и фуражи, съобщава Bulgaria ON AIR.

В началото на този месец европейска система предупреждава за наличието на индустриални замърсители в изсушен див чесън с произход България. На втори март страната ни е сезирана за проблема.

Във въпросния продукт е открито съдържание на бензоапирен в пъти над нормата. Източникът на замърсяване към този момент не е установен.

Търговците на българския пазар също не си обясняват как опасното вещество би могло да попадне в дивия чесън. Според експерти от бранша най-вероятно дивият чесън е произведен в Китай и е преопакован у нас. Тъй като в България няма данни за сертифицирано биологично производство на див чесън.

Бензоапиренът попада сред химикалите, които са опасни за човешкото здраве. Малкото количество в случая обаче не може да причини сериозни последици.

Все пак родните потребители остават мнителни. От Агенцията по храните поясниха, че въпросният чесън е изсушен в пунктове, регистрирани в Регионалната инспекция по околната среда. Няма данни за разпространение на продукта у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ФранциячесънBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До можеА, ти *** Ганке, чий го дървиш тука?
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бьлгарския зарзават масово се прьска с най различни отровни химикали. Да турят дедективи да чакалят през лятото на полетата за да проследят с каква химия се занимават производители на плодове и зеленчуци.
11
1
 
13
 
! Отговори
може преди 6 години
До малиии63493Това значи,че някой друг се занимава със сериозните неща в Европа!А наш *** кълве на гола кукичка!
10
1
 
25
 
! Отговори
така си е преди 6 години
"Няма данни за разпространение на продукта у нас." Това е верно. Има данни само за опасни химикали, които са в изобилие на българския пазар
9
3
 
28
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
Този чесън е див и за това е опасен.Купувайте си само питомен чесън и няма проблеми.
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С повечето неща е така, защото при капитализма водещ е законът за печалбата! Реклами, реклами и все по болен и рано загиващ средностатистически човек! Ако има една обективна статистика започната сега и след 10 години който е останал жив да види какъв е % на починалите преди да стигнат актуалната пенсионна възраст! Вчера си отиде едно момче на 58! До преди 10 години си бе направо атлет.
7
1
 
27
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Много ме кефи като ида в някой магазин и прочета на етикет на мед или маслиново олио "съдържа продукти идващи от ЕС и извън ЕС в различна пропорция" , и един по ТВ-то каза че може и 100% да е китайски мед с добавен 0% тукашен - и е законно защото това е обявено .
6
6
 
13
 
! Отговори
n преди 6 години
Не не се занимава с глупости, просто не знае с какво да се занимава, на къде да върви и какво да прави. Затова такива простотии и дават "хляб" да се покаже, че са живи. Днес кокошки, утре краставици, абе каквото и да е само и само да сме във фокуса и да говорим, много, дълго и да незнаме какво казваме. Сега Путин ги навяр в *** ***, да ама не а КРИМ. Я стига ,а Тексас, Флорида, Косово а още сто неща. Сега като се докаже, че и Мейн е една дърта кокошка, която незнае какво говори, кво ПРАИМ
5
2
 
21
 
! Отговори
Нали ? преди 6 години
Хубава работа ,ама българска ,не е ромска,а българска.
4
0
 
23
 
! Отговори
м да преди 6 години
90% от продуктите са "опаковани за някой от някой" и никъде не пише къде и от кого са произведени, това е ясен знак че са внос от трети страни. Преди време в тукашния карефур имаше някаква стока "произведена в Бг от ххх, но втората партида дойде с етикети " пройзведено в Китай и внесено от същата фирма ххх"- явно някой се поинтересува и видя измамата.
3
1
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Важното е статистиката да отчита ръст на икономиката, нищо, че ръста е от препродажба на китайски стоки :)
2
4
 
32
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Хахаха Китай са финовни *** е пръскал чесъна със стероиди да стане голям, защото *** си има една мечта да стане богат от продажба на чесън и после да си купи нова кола със която да избива комплекси.
1
10
 
22
 
! Отговори
малиии63493 преди 6 години
Абе тази ЕВРОПА как може само със щуротий да се занимава!?