Срещата ЕС - Турция във Варна може и да не се състои

В Брюксел обсъждат Турция, Русия, отравянето Скрипал
29
Срещата ЕС - Турция във Варна може и да не се състои
Снимка: Reuters, архив

Европейският съвет ще реши в четвъртък вечер дали ще се състои насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна. Това се посочва в писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до държавните и правителствените ръководители в ЕС по повод предстоящото им двудневно заседание в Брюксел, цитирано от БТА.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди обстановката в Турция и Русия, преговорите за напускането на Великобритания, отравянето на Сергей Скрипал, митата на САЩ за внос на алуминий и стомана.

Туск отбелязва, че по въпроса с митата Европейската комисия преговаря с Вашингтон за получаването на изключения. Трябва да се подготвим за всякаква възможност, уточнява той. Отговорът на ЕС ще бъде разумен. Търговията създаде милиони работни места и допринесе за мира и сигурността по света. Повишаването от САЩ на митата за внос през 1930 г. предизвика световна търговска война. Ако бъдат наложени, предвидените мита сега биха засегнали около 1,5 на сто от търговията между Европа и САЩ. Неизбежно е Световната търговска организация да вземе отношение, но въпросът е, че трансатлантическите връзки са в основата на сигурността и напредъка и от свете страни на Атлантика. Трябва да заздравим, а не да отслабваме тези връзки, въпреки "сезонните сътресения", пише Туск.

Той изразява очакването Европейският съвет да обсъди изцяло преговорната стратегия на ЕС с Лондон и да утвърди преговорните позиции за бъдещите отношения. По повод отравянето на Скрипал Туск заявява, че ЕС трябва не само да изрази пълна съпричастност с Великобритания, но и да направи оперативни изводи, защото този случай поставя на изпитание общата европейска сигурност. Предлагам да укрепим устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности, включително с повече сътрудничество с НАТО. Трябва да продължим да подсилваме възможностите си за отговор на хибридни заплахи - в областта на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите комуникации, посочва председателят на Европейския съвет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни интересува каквоса решили щатите .Искаме оставката наБойко Борисов товае национален предател .
25
9
 
5
 
! Отговори
нн преди 6 години
Среща няма да има. Не защото ЕС не иска, а защото САЩ казват, Турция вън от Европа. САЩ ще разкажат играта на Турция, Ердоган сгреши и народа му ще тегли. Щатите са вземали Турция на мушка и няма прошка.
24
8
 
12
 
! Отговори
УРА преди 6 години
По-добре Ердоган да НЕ идва в България .Няма работа в Родината ни . Винаги отношенията между България и Турция са били ЛОШИ .Така е от 640 години , няма как да се променят .
23
1
 
6
 
! Отговори
гого преди 6 години
a така, среща на юруш, най много някия издънка да стане...
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре,не искаме да ни разказава за душевните си терзания относно Кърджали.Само Меркел дано не ни предаде.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20То пък ние сме един "член"...............не ми се ще да приказвам цинизми, бих ти казал какво сме.............
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Ти пък.............те всички направо се над.ри.ск.ват само като чуят името на Путин, какво остава да се срещат с него!!! Абе я оставете тия щуротии, ами разкажете за арестуването на Саркози!!!! Алллоооууууууууу.............."демократчета"....какво става с КОРУПЦИЯТА У ВАС???? Някой тука ни проглушава ушите, че сме били най-корумпирани и такова животно в еуропката воъбще нямало...хи-хи-хи....
19
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган няма място и работа в България!!!!!! Турция не е член на ЕС. Ердоган да си говори с Меркел на друго място и да си прибират мюсюлманите.
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, че то никой не иска да се среща с някого когото е излъгал. Нямат очи да се срещнат с Ердоган. Въпреки всичко срещата ще се състои, ще наведат покорно глава.
17
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се изплаши нещо. Не смее да застане очи в очи срещу султана. Да не говорим да застане срещу Путин.
16
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ни е тук този идЕот Ердоган? Да иска нашите земи отново ли, да му слушаме бръщолевенията за Османската империя което ще възражда? Да се държи нагло и ни провокира? Само наш Боцко му се плаши, щото ако посегне на нас, ще трябва да се сбогува с властта. Или да се бие или му се моли. Май ще е второто. Ще го направи везир на Кърджали, заедно с Баба Яга - Каратанчева да си управляват.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюкселските зелки искат да му спретнат на Ердоган я някой Новичок,я някой ''див чесън",я някой "чадър",я някой Али Агджа....затова искат да е във Варна ,та после да има "българска следа".
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язък че Суджука толкова се пъчи. Никой не го бръсне за слива, дори Ердоганя.
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩО ТАКА, Е. БОКО СЕ НАУЧИ ДА ПРИГОТВЯ ЧУДЕСЕН ШЕРБЕТ, ЯЗЪК ЗА ТИЧАНЕТО.-
12
2
 
12
 
! Отговори
:):) преди 6 години
няма как да стане на 26 ти, физически няма как да се организира.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предлагам да укрепим устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности..."---Предлагам Европейският Съюз да укрепи сериозно устойчивостта си срещу ВЪРТЕШНИ МЕНТАЛНИ опасности. Визирам един с инициали Д.Т. (НЕ Е американския президент).
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаем скъпи Ердоган!
9
0
 
32
 
! Отговори
Агата Кристи преди 6 години
По- добре да се състои в Брюксел, та ако Ердуган пийне някоя лимонадка, да не ни бельосват нас. Само това ни трябва.
8
3
 
26
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 6 години
Нищо, Бай *** ще се срещне със своя "брат" - султан Ердоган, за да продължи да му се мазни и да предава българското национално достойнство...ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
7
0
 
21
 
! Отговори
ами преди 6 години
Цирк ***.....