Facebook, Amazon, Twitter... Всички с данък от ЕС

Първо временно на стойност 3% върху оборота им
21 мар 2018 21:09, Екип на Dnes.bg
15
Facebook, Amazon, Twitter... Всички с данък от ЕС
Снимка: архив Reuters

Големите интернет компании ще плащат данък за дейността си в Европа, след като Европейската комисия предложи те да бъдат облагани наравно с останалия бизнес.
 
Брюксел иска данъкът да бъде въведен до края на годината. Първо временно на стойност 3% върху оборота, докато бъде прието ново европейско законодателство, изравняващо статута на интернет бизнесите с този на всички останали.
 
Около 150 големи компании ще попаднат под новия интернет налог, сред тях Facebook, Apple, Microsoft, Amazon, Twitter, както и международни сайтове, предлагащи хотелски, транспортни и други резервационни услуги.
 
Дейностите, които ще се таксуват са: печалби от използване на данни, услуги за свързване на потребители и други онлайн услуги като платени стрийминг сайтове и друго съдържание. Facebook, Viber, Twitter и други социални мрежи, които публикуват реклами срещу усулгите, които предоставят на потребителите срещу събрана от профилите им информация за тях, също ще бъдат обложени.
 
ЕС слага три условия към интернет платформите и социалните мрежи, които ще бъдат облагани: да имат 7 млн. евро печалба, поне 100 000 клиенти и да са сключили повече от 3000 сделки годишно.
 
"Не искаме да удряме малкия бизнес, но големите играчи трябва да плащат за печалбите си", заяви данъчният еврокомисар Пиер Московиси.
 
Парите ще се събират от националните данъчни служби в държавите, в които тези компании отговарят на условията. Брюксел очаква приходите от новия данък да възлизат на общо около 5 млрд. евро годишно във всички държави от ЕС.
 
Московиси заяви, че цифровата икономика има невиждан растеж от 15 на сто годишно като при това средно плаща около 9% данъци, докато останалият бизнес в ЕС е облаган с около 23 на сто и новият налог ще възстанови донякъде справедливостта между различните бизнес дейности.
 
В момента заради законодателни пропуски интернет компаниите плащат, само ако са регистрирани с офиси и служители в някоя европейска държава, а не във всички, с които вършат бизнес. Така например, Епъл плаща данък само в Ирландия, където е седалището й за Европа, макар да продава устройствата си във всички държави членки. Така американският гигант си спестява допълнителни разходи в страните, които имат по-високи данъци от ирландските.
 
За разлика от традиционните данъци, които се основават на размера на печалбата, този за интернет компаниите ще е базиран върху техния оборот, тъй като Брюксел не може да намери начин да изчислява печалбата поради международния им характер.
 
Пиер Московиси обясни, че половината от компаниите, които ще попаднат под новия данък са американски, една трета са европейски, а останалите са основно от Азия. Въпреки това той се зараче, че „това не е атака срещу Америка, а просто по-справедлив начин за данъчно облагане“.
 
По данни на Еврокомисията всеки ден по света се качват 800 милиона видеа. Всички те се използват от интернет компаниите за таргетирано рекламиране на съдържание на потребителите като продават събраните от тях лични данни от профилите на рекламодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Росен Ангелов преди 6 години
Амазон ти вземат 20% такса от продажната цена, не от печалбата ти, когато продаваш в платформата им.
14
0
 
2
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
1. Да прогнозират 5млрд. ? приход за територията на ЕС е смешно, защото това са фирми с мноооого голям оборот.2. Да прогнозират приходи е смешно, защото всички тези фирми жт години декларират, че са на загуба. За миналата година Амазон са им връщали данъци... 3. Цялата работа е прах в очите- дребния търговец ще продължи да плаща данъци +процент на Амазон, Гугъл и ФБ, а големите ще се чудят какво да правят с толкова cash на Малдивите.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA SE ZABRANI DEINOSTTA IM V EVROPA I UTRE SAMI SHTE PREDLOGAT DA PLASHTAT DVOINO POVECE.
12
3
 
0
 
! Отговори
hm преди 6 години
mnogo malko
11
3
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Пак ще минем метър. Параметрите за облагане са доста над възможностите на нашите фирми в тази област, така че нашето блато няма да се раздвижи и всичко ще си остане, като сега. Уви.Всичко това се прави за големите компании и големите пазари.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как пък тези законови дупки ги оставят само за големите компании, а малките не могат да се промушат през тях
9
2
 
4
 
! Отговори
akud преди 6 години
политиците започнаха да се страхуват от социалните медии КОЙТО на секундата ни показват и информират и започнаха да мислят варианти как да ги бутнат
8
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Поредната гениална постъпка на ЕС.Чудя се кое ли ще е следващото им творение ?
7
2
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Вдигайте данъците! Няма как иначе.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Shte vdignat cenite demek niama da plashtate po 10 leva mi po 10.50.gleite da ne se uarchite
5
1
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
До 1Нали се сещаш, че от нито една стотинка, сега ще им дам минус 30% на нито една стотинка завинаги с кеф? Ушев да хваща професор Кирка и да почва фитнес на магистралата. Лошата новина е, че Боко пак ще вдигне кръвно на другия край на планетата.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая ще стане така като преди чичко гогле и скаип какво хубаво време бе това само да се ядосваме полза няма пусни си скаип и това е
3
1
 
9
 
! Отговори
щастливо прасе преди 6 години
А ще има ли еврозаповед "щастливи снимки", където всеки потребител ще е задължен да се показва щастлив на снимките?
2
2
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 6 години
Честито! Ушев обявява война на мултинационалните. Това е краят на СИСТЕМАТА. Сега ще настъпят много интересни времена.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се сещате как ще си го избият тези компании - като вдигнат цените на продуктите и услугите които предлагат, не с 3%, ами с 30%.