Юнкер: Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер?

Английският има твърде голям превес в Брюксел, каза Макрон
21 мар 2018 07:56, Елка Василева
89
Юнкер: Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер?
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Английският език има твърде голям превес в Брюксел, особено с наближаващото излизане на Великобритания от ЕС, каза френският президент Еманюел Макрон и обеща да се бори за по-широко използване на френския в институциите на ЕС, предаде Ройтерс.

По данни на Международната организация на франкофонията по света има 274 милиона френскоговорящи. Така френският е петият най-говорен език и четвъртият най-използван в интернет.

Френският дълго време доминираше в централата на ЕС в Брюксел, но английският стана вездесъщ в европейските институции, особено след приемането на източноевропейски членки през 2004 г., отбелязва Ройтерс.

"Ситуацията сега е доста парадоксална. Английският вероятно никога не е имал толкова силно присъствие в Брюксел в момент, когато обсъждаме Brexit-а. Тази доминация не е неизбежна. От нас зависи да установим някои правила, да присъстваме и да превърнем френския в езика, с който човек получава достъп до редица възможности", каза Макрон.

Макрон, който за разлика от повечето предишни френски лидери често говори на английски при посещенията си в чужбина, увери, че това не е кампания против английския, а за насърчаване на многоезичието.

Той заяви, че подкрепя идеята всеки в Европа да изучава по два чужди езика и че Франция ще увеличи усилията си в преподаването на френски на европейски официални лица.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в Тwitter, че е "въодушевен поддръжник на многоезичието".

"Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Допуснахме грешка, като станахме толкова англицизирани", каза Юнкер на френски за телевизия Франс 5.

Той обаче добави: "Английският се превърна във всекидневен работен език в институциите на ЕС. Brexit-ът с нищо няма да промени това, понеже тези, които не идват от западната част на Европа, са свикнали да говорят на английски."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
3
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Още навремето Карл V е казал така : На немски говоря само с конете си, на Бог говоря на испански, на жените - на италиански, а на мъжете - на френски... Изобщо не става въпрос за английски.
62
1
 
8
 
! Отговори
Fsb преди 6 години
Юнкер говори свободно английски, френски, немски, така че може да казва каквото си иска, виенс разваления английски не давайте много акъл...
61
3
 
11
 
! Отговори
Сашоооо преди 6 години
Учете руски ще ви трябва.
60
2
 
8
 
! Отговори
полкор преди 6 години
Тик-так, тик-так... времето на Юнкер и Меркел е преброено, погледнете дори протестите от вчера в Хамбург, ох, забравих, на стадото фалшифите новини са му наложили такава информационна цензура, че за такива неща и не чуват - това е Матрицата, така се прави паралелна реалност за стадото-избиратели и въпреки това Европа се събуди, ври и кипи навсякъде.
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво Франция ли? Европа отдавна не е никакъв световен фактор, по-скоро ще се учи китайски от колкото френски. Английски се учи заради САЩ, не заради Англия. Всеки знае американските филми, а френските си ги гледат само французите, немските - немците, италианските - италианците и пр.
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учете китайски,бъдещиятсветовен език!
57
4
 
16
 
! Отговори
вавилон преди 6 години
Франция е жалка мароканско-алжирска клоака, Париж е като гетото в Ню Йорк! Какъв френски, какви 5 лева?!
56
3
 
17
 
! Отговори
666 преди 6 години
Английският е водещ не защото е езикът на Шекспир, а езикът на чичо Сам. Когато Франция стане световната империя, тогава светът може би ще заговори на френски. Засега нямат никакъв шанс френският да стане езикът на Европа или светът.
55
5
 
7
 
! Отговори
wasp преди 6 години
Роналд разпадна Съветският Съюз на Руския, Доналд ще разпадне Съветският Съюз на Европа. Доналд е велик! Юнкер ще си ходи, Меркел ще си ходи...
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Допуснахме грешка, като станахме толкова англицизирани"===Арогантността на френскоговорящите е потресаваща. Ами иначе щяхме да сме францизирани, а това е по-лошо. Ако искате компромисен вариант, приемете българския за официален език и проблемът е решен.
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Английския ще се разпространява в страни като България, защото нямаме закон за защита на българския език с яки санкции, какъвто имат много държави- например Франция. Отидете в който и да е магазин и вижте, че 80% от произведените у нас стоки са с етикети на английски. Да не говорим за насаждащата всичко американско и английския език телевизия БТВ.
52
5
 
10
 
! Отговори
свобода не диктатура преди 6 години
деменцията нe прощава! къде е доклада от годишният медицински преглед на Юнкер, как в САЩ този доклад е публичен и на негова база президента може да се отстранява, ако не е във здраве позволяващо му да управлява. Алкохолик ли е Юнкер или да?
51
3
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Учил съм френски, немски и английски и английския ми е бил най-лесен, най-лаконичен и най-полезен за техническа и научна информация. Единственият недостатък на английския е многото изключения в правописа. Френският е с кошмарна граматика и отвратително дългите буквосъчетания, които се произнасят с един звук. Като английският им дразни националното его, да се приеме есперанто за официален език на ЕС и да се учи от всички, не съм го учил, но доколкото имам информация е лесен и добре унифициран.
50
2
 
8
 
! Отговори
до 666 преди 6 години
а САЩ е САЩ благодарение на Британската Империя!
49
3
 
16
 
! Отговори
666 преди 6 години
Английския език стана световен не заради Англия, а заради САЩ. И никакъв друг език в момента не може да го измести - независимо дали ни харесва или не.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие знаете ли в какво чудо се виждат преводачите, когато им се налага да превеждат на Борисов или пък какво той казва на другите дипломати при срещите... ;)
47
2
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
това е толкова нелепо, колкото да кажеш, че социологическите агенции в българия, провеждащи анкети за това какво мислят хората са повлияли на вота. печели този, който по един или друг начин е придобил разбиране за какво търсят и искат избирателите!
46
4
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
муахаха, Фейсбук - каква компания е, марсианска ли? Американска компания, използва предоставените и доброволно лични данни от американци, за да знае какъв продукт, т.е. президент иска. Няма нищо незаконно в това или сензация, така се прави маркетинг в 21 век, вият само застаралите избиратели на вещицата Килъри!
45
9
 
7
 
! Отговори
ердоган преди 6 години
Еуропа ке падне!!
44
1
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
А защо сайта МЪЛЧИ по НОВИНАТА, че АНГЛИЙСКА компания е манипулирала чрез Fasebook изборните резултати в САЩ?Защо бе, господа?Ама когато се оси*рахте да тръбите, че Русия се меси в изборите еша си нямахте.Мълчите нещо като ос*р*ани **зове!