Юнкер: Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер?

Английският има твърде голям превес в Брюксел, каза Макрон
21 мар 2018 07:56, Елка Василева
89
Юнкер: Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер?
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Английският език има твърде голям превес в Брюксел, особено с наближаващото излизане на Великобритания от ЕС, каза френският президент Еманюел Макрон и обеща да се бори за по-широко използване на френския в институциите на ЕС, предаде Ройтерс.

По данни на Международната организация на франкофонията по света има 274 милиона френскоговорящи. Така френският е петият най-говорен език и четвъртият най-използван в интернет.

Френският дълго време доминираше в централата на ЕС в Брюксел, но английският стана вездесъщ в европейските институции, особено след приемането на източноевропейски членки през 2004 г., отбелязва Ройтерс.

"Ситуацията сега е доста парадоксална. Английският вероятно никога не е имал толкова силно присъствие в Брюксел в момент, когато обсъждаме Brexit-а. Тази доминация не е неизбежна. От нас зависи да установим някои правила, да присъстваме и да превърнем френския в езика, с който човек получава достъп до редица възможности", каза Макрон.

Макрон, който за разлика от повечето предишни френски лидери често говори на английски при посещенията си в чужбина, увери, че това не е кампания против английския, а за насърчаване на многоезичието.

Той заяви, че подкрепя идеята всеки в Европа да изучава по два чужди езика и че Франция ще увеличи усилията си в преподаването на френски на европейски официални лица.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в Тwitter, че е "въодушевен поддръжник на многоезичието".

"Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Допуснахме грешка, като станахме толкова англицизирани", каза Юнкер на френски за телевизия Франс 5.

Той обаче добави: "Английският се превърна във всекидневен работен език в институциите на ЕС. Brexit-ът с нищо няма да промени това, понеже тези, които не идват от западната част на Европа, са свикнали да говорят на английски."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
6
 
! Отговори
Да правят вятър преди 6 години
Завоевателите установяват на новите територии свой език, религия, парична единица и стандарти. Латинска и Южна Америка са испански, а Северна Америка английска. Европа нали не е колониално владение на Нейно Величество? Тънките устенца, които не могат да артикулират друг език освен техния английски, ще се наложи да понаучат немски или френски. ЕС не е USA или GB!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След английския в ЕС май идва немския, а френския ще е трети... Френският може да има шанс щото немците говорят английски та това обезсмисля немския
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лингвист съм, с два западни и два източноазиатски езика. Ако на някой сериозно английската граматика му се вижда тежка, имате сериозна нужда от мозъчни упражнения, ако щете судоку, или поне пълен отказ от каквито и да е хуманитарни науки.Не съм точно фен на френския, но е далеч по-лесно да се изкажеш богато на френски, отколкото на английски. А най-красиво би било да се беше например възродил латинският за език на ЕС. Да няма предимство един или друг народ. Знам, че не е възможно, но все пак.
40
7
 
7
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Класически ***! Не им ли е ясно, че докато европейците не проговорят на един език, няма как да се създаде общ пазар. Тъкмо хората понаучиха английски, и ще трябва да започват да учат друг език. В същото време икономиката на САЩ расте всяка година и вече значително задминава тази на ЕС.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ще се разпадне с такива *** начело. Ако трябва да се спаси трябва спешна реформа иначе загива.
38
3
 
11
 
! Отговори
славянин преди 6 години
не е важно какъв език говориш, а какво има в тиквата ти, по-тази причина Юнкер е толкова кух, колкото и зелената Тиква
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 36Те няма да искат щото парлеву франсе е най-великият език за тях :)
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Набутайте сега и проблема с езика на Мартин Лутер и манджата ще е готова.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той заяви, че подкрепя идеята всеки в Европа да изучава по два чужди езика" - ами да им изпратим 10 000 учителя по български език на французите
34
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Господин Юнкер, Не се дръжте като петокласничка !Заемете с нещо смислено във вашият живот !Радостта от това да създадеш нещо е значително по - голяма от радосттада се преструваш на жертва или защитник на унеправданите ?
33
9
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Много просто. Защото Шекспир се е придържал към евро-атлантическите ценности, т.е. творил е за англосаксонците.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учих Френски в гимназията, но не го говоря, защото голяма част от франсетата мразят българи.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер, Вие кога ще научите български? Често посещавате приятеля си Борисов и се хвалите взаимно. :)
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов ще ги науча и двата езика. Той отдавна " парлеву франсе ". :)))
29
6
 
6
 
! Отговори
1111 преди 6 години
*** си Юнкер и *** ще си останеш, а причината за това е слаботото ти ниво на разбиране на езика на Шекспир и културата и науката създадена около него, а ако беше езикът на Волтер, сега нямаше да ти гледам грозната мутра на дигитална снимка в дигитална среда на дигитално устройство...
28
11
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Доста си се объркал пич... Ако хванеш от кота нула Англ, френски и немски последните 2 ще ти влязат в главата доста по бързо.. Граматиката в Англ е доста по тежка
27
3
 
20
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Истината е, че английслият е просто по-лесен. Простичък език - без родове, с елементарна граматика. Затова и всички го научават лесно. Не че често се среща човек, който да го говори прилично, но това е положението. Повечето казват "Зная английски" на "дай една гаща плява". Представяте ли си, ако на тези хора им се наложи да учат немски или френски?
26
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 6 години
По същата логика може да се претендира за езика на Гьоте ,езика на Данте , езика на Сервантес и т.н. Ползва се на най-лесния за учене език
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам спомен да сме гласували за тоя, защо ни управлява Путин е избран със 76% тоя шарлатанин колко процента има от изборите и как cтана тъй, че е шеф.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато България е председател, в Брюксел трябва да използват българския език като официален