Най-много афганистанци поискали убежище в България

Над 650 хиляди са потърсили международна закрила в ЕС
21 мар 2018 12:45, Елка Василева
45
Най-много афганистанци поискали убежище в България
Снимка: архив, Булфото

Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан - 1050 души, сочат данни от анализ на Евростат за броя на кандидатите за убежище за първи път в страните на ЕС през 2017 г. На втора позиция по брой кандидати за убежище за първи път са били граждани от Ирак - 955, а на трета позиция са били сирийците - 940 души, отчита европейската статистика.

За първите два месеца на тази година у нас са потърсили убежище общо 224 лица, като най-голям е бил броят на сирийците - 150, следвани от представителите на Ирак - 35 и на Афганистан - 20. Статут на бежанец са получили около 60 души, хуманитарен статут - 98, а отказ е бил даден на около 180 лица.

Според данни на Държавната агенция за бежанците за 15-годишен период най-голяма е групата на лицата, които са потърсили убежище у нас от Афганистан - около 25 хиляди души. Втора по численост е групата на лицата от Сирия - около 21 хиляди, а трета - от Ирак - около 19 хиляди.

Над 650 хиляди бежанци са потърсили убежище в ЕС

Близо 650 хиляди лица са кандидатствали за пръв път за международна закрила в ЕС през 2017 г., отчита анализът на Евростат. Това е близо наполовина от лицата, които са кандидатствали за убежище в ЕС през 2016 г., когато техният брой е надхвърлил 1,2 милиона души.

Сирийците /102 400 кандидати за първи път/, иракчаните /47 500/ и афганистанците /43 600/ продължават да бъдат основно лицата, търсещи международна закрила в държавите-членки на ЕС през 2017 г.

Най-голям брой сирийци са потърсили убежище в Германия - близо 50 000 души, в Гърция - около 16 000 и в Австрия - над 7 000 души.

Германия е страната с най-голям брой кандидати за убежище през миналата година - над 200 000 души или около 30 на сто от общия брой на всички лица, търсещи убежище в ЕС. По брой лица търсещи убежище следват Италия - 127 хиляди /или 20 на сто/, Франция - 91 хиляди /или 14 на сто/, Гърция - 57 хиляди /или 9 на сто/ и Великобритания - 33 хиляди /или 5 на сто/.

Анализът на Евростат отчита и някои интересни подробности относно националността на лицата, търсещи убежище в някои страни на ЕС: например най-компактната група лица, търсеща убежище в Испания, е от Венецуела - над 10 000 молби за убежище. Във Франция най-голям е броят на молбите за убежище на представителите от Албания - около 12 хиляди, в Италия - кандидатите за убежище са най-много от Нигерия - близо 25 000, в Полша - най-компактна е групата от Русия - над 2 000 души и т.н.

Общо 222 хиляди души са получиха статут на бежанец в ЕС през 2017 г. на първа инстанция, 159 хиляди са получили статут на субсидиарна закрила /като жертви на военни конфликти/, а 63 хиляди са получили разрешение за пребиваване по хуманитарни причини, отчита Евростат. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
до*** преди 6 години
....Държавата на тези на които им дава разни статути,пита ли ги къде ще живеят,какво ще работят и как ще се издържат след като и език незнаят...____Първо тези не са нахлули за да работят.Второ те са спонсорирани от СА за да се натресат в християнските държави на безплатна хранилка и да ги дестабилизират.Трето те се вливат в криминалния континцент и това много добре се знае от институцийте но те са със свалени *** към брюкселските зелки.
41
0
 
4
 
! Отговори
българче преди 6 години
Афганистанци е нормално да бъдат приютени от Иран/ нали са персийци/ , арабите от емирствата и другите петролни грандове. Защо трябва да идват при друговерци ? Защо в Европа , ако не е планувано да се ислямизира ?Знаете ли кое е ненормалното , че ние сами подпомагаме и се радваме на бъдещото си ислямизиране. Не сме за психиатрия , за Ада , за убиване сме.
40
0
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Ориана Фалачи"....."се случи. Но ако направите същото срещу исляма, тогава ще ви хвърлят на кладата...."Това е смела жена с гражданска позиция.А колкото до България ,то тя е най-външната граница на ЕС и с това зависимо правителство тя просто собствено мнение и позиция няма
39
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Ориана Фалачи"Ако изразите искрено мнението си за Ватикана, католическата църква, папата, Дева Мария, Исус или светците, никой няма да се занимава с вашето право на свобода на мисълта и словото. Ако обаче направите същото за исляма, Корана, пророка Мохамед, за някой мюсюлманин тогава ще ви нарекат ксенофоб и богохулник и ще ви обвинят в расова дискриминация. Ако крещите антиамерикански лозунги, ако наричате американците убийци, негодници, врагове на човечеството, ако изгорите американското знаме и издраскате снимките на американските президенти с пречупени кръстове, нищо няма да ви с
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
саудитска арабия и петролните лилипути около нея предлагат много добър стандарт на живот за "горките бежанци", даже една религия изповядват. Чий го дирят в страните на "неверниците", според тях? Нещо не ми се връзват нещата с тези "бежанци". Що не ходят в прехвалените им арабски държави, а дърпат Европа за пеша?Това си е муслимска инвазия в чист вид.Или?
37
0
 
2
 
! Отговори
...До Анонимен 15 преди 6 години
До АнонименАми, значи по тая логика, ти си като турците, и те така, като са владели България и са убивали българите за нищо, запалвали, обезглавявали... За такъв един ли последовател на турчоляшката идеология и омраза към хората ли измряха Левски, Ботев и Раковски?! А, между другото, през Освободителната и през балканските войни са избягали над 2 000 000 българи бежанци и никой никъде не ги е убивал... Та сега афганистанците са в същото положение като нас преди 150 години.
36
1
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Гледам снимката на общежитието горе и мислено я сравних с тази, на рухналата кирпичена къща, на бабата от селото с щъркелите...Кметът се чудеше как да й помогне, идейка(!) да я пише афганистанка.
35
4
 
6
 
! Отговори
До факт преди 6 години
Значи утре други ден ако някой каже някъде...не искаме българи тук... Имат правото да ги горят.:-):-) хмм :-)
34
1
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименТочно така трябва да се надигнем и да запалим тези домове където тия се настаняват не ги искаме тук!
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България няма "бежанци" от Близкия изток нито от Африка.Има нарушители на суверенна държавна граница и като такива трябва веднага да бъдат депортирани в страните им на произход.Затваряне на домовете за хрантутници олинклузив.Парите за поддръжката им да отидат за увеличение пенсийте на българите които цял живот са работили за родината ни а не да хранят ислямски натрапници.
32
5
 
14
 
! Отговори
българина преди 6 години
естествено че герб им дават гражданство тук, но на българите от чужбина не дават
31
0
 
12
 
! Отговори
polvo преди 6 години
( следствие) ... ..Някой да е чул ООН да призове не Европа, а ОИС да се погрижи за обектите на горната статия?!? Който е чул - моля да потвърди чутото с линк. А който не е - да се попита ''Защо?''...
30
0
 
10
 
! Отговори
polvo преди 6 години
( следствие) ... ..Някой да е чул ООН да призове не Европа, а ОИС да се погрижи за обектите на горната статия?!? Който е чул - моля да потвърди чутото с линк. А който не е - да се попита ''Защо?''...
29
1
 
24
 
! Отговори
polvo преди 6 години
Афганистан, барабар с поданиците си, членува в т.н. ''Организация за ислямско сътрудничество''. Някой да е чувал тия ( от началото на т.н. ''бежанска'' криза) да са се събрали поне 1 (ЕДИН ) път и да си кажат: ''Братя ''правоверни'' - някои от нас червиви с петродолари - хайде да подслоним и обгрижим нашите единоверни братя, пострадали от разни конфликти, вместо да ги оставяме немили-недраги на милостта на ''неверниците''!!! Някой да е чулки ООН да призве не Европа, а ОИС, да приеме ( следва)
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вленаха....изленаха...Стой при овцете...и не се напрягай"Вленахахме... Но за излизане забрави! За сега имаме още цели... Мимбич!Вленахме и сме там докато НИЕ решим... Погледни Къбръс! Не се впрягай ТИ!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган: "Хора, дайте да направим сигурна зона, безопастна за цивилните, за да няма хаос от бежанци!!!"Европейските Демократи: "Аа кво вика тоз диктатор!"Нека нека... Хората в тяхните си земи не успяха да живеят спокойно, заради ожаднелите демократи на петрол... Сега ще живеят в други земи... Те да им източват техния петрол и да ги гледат. Това е демократично в случая!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Вленаха....изленаха...Стой при овцете...и не се напрягай
25
0
 
21
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Ти си увреден психически.Щом се смяташ за брат на авганистанците,заминавай за Авганистан.Ние тук не ви искаме.
24
5
 
7
 
! Отговори
Халтруист преди 6 години
Давам подслон на 1 до 3 афганистанки на възраст от 18г. до 25г.Ол инклузив !
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво правила Турция там!!! Като влена Турция там чухте ли за един бежанец!!!Напротив може малка част бройката дет имаме ние се върна, но се върна!Като вленаха там Америка и Русия, едните ми подкрепихте Америка, др Русия... Един казали кво правят те там!!! И според двете страни те имаха право да са там!!! Така! Сега ще гледате и хората, които заради тях се изселиха!!! Някои се възползваха от войната даже за да одат У европа!!! Нека, нека!