Най-много афганистанци поискали убежище в България

Над 650 хиляди са потърсили международна закрила в ЕС
21 мар 2018 12:45, Елка Василева
45
Най-много афганистанци поискали убежище в България
Снимка: архив, Булфото

Най-голям брой кандидати за убежище у нас са регистрирани от Афганистан - 1050 души, сочат данни от анализ на Евростат за броя на кандидатите за убежище за първи път в страните на ЕС през 2017 г. На втора позиция по брой кандидати за убежище за първи път са били граждани от Ирак - 955, а на трета позиция са били сирийците - 940 души, отчита европейската статистика.

За първите два месеца на тази година у нас са потърсили убежище общо 224 лица, като най-голям е бил броят на сирийците - 150, следвани от представителите на Ирак - 35 и на Афганистан - 20. Статут на бежанец са получили около 60 души, хуманитарен статут - 98, а отказ е бил даден на около 180 лица.

Според данни на Държавната агенция за бежанците за 15-годишен период най-голяма е групата на лицата, които са потърсили убежище у нас от Афганистан - около 25 хиляди души. Втора по численост е групата на лицата от Сирия - около 21 хиляди, а трета - от Ирак - около 19 хиляди.

Над 650 хиляди бежанци са потърсили убежище в ЕС

Близо 650 хиляди лица са кандидатствали за пръв път за международна закрила в ЕС през 2017 г., отчита анализът на Евростат. Това е близо наполовина от лицата, които са кандидатствали за убежище в ЕС през 2016 г., когато техният брой е надхвърлил 1,2 милиона души.

Сирийците /102 400 кандидати за първи път/, иракчаните /47 500/ и афганистанците /43 600/ продължават да бъдат основно лицата, търсещи международна закрила в държавите-членки на ЕС през 2017 г.

Най-голям брой сирийци са потърсили убежище в Германия - близо 50 000 души, в Гърция - около 16 000 и в Австрия - над 7 000 души.

Германия е страната с най-голям брой кандидати за убежище през миналата година - над 200 000 души или около 30 на сто от общия брой на всички лица, търсещи убежище в ЕС. По брой лица търсещи убежище следват Италия - 127 хиляди /или 20 на сто/, Франция - 91 хиляди /или 14 на сто/, Гърция - 57 хиляди /или 9 на сто/ и Великобритания - 33 хиляди /или 5 на сто/.

Анализът на Евростат отчита и някои интересни подробности относно националността на лицата, търсещи убежище в някои страни на ЕС: например най-компактната група лица, търсеща убежище в Испания, е от Венецуела - над 10 000 молби за убежище. Във Франция най-голям е броят на молбите за убежище на представителите от Албания - около 12 хиляди, в Италия - кандидатите за убежище са най-много от Нигерия - близо 25 000, в Полша - най-компактна е групата от Русия - над 2 000 души и т.н.

Общо 222 хиляди души са получиха статут на бежанец в ЕС през 2017 г. на първа инстанция, 159 хиляди са получили статут на субсидиарна закрила /като жертви на военни конфликти/, а 63 хиляди са получили разрешение за пребиваване по хуманитарни причини, отчита Евростат. 

/БТА/
 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
до*** преди 9 месеца
....Държавата на тези на които им дава разни статути,пита ли ги къде ще живеят,какво ще работят и как ще се издържат след като и език незнаят...
____Първо тези не са нахлули за да работят.Второ те са спонсорирани от СА за да се натресат в християнските държави на безплатна хранилка и да ги дестабилизират.Трето те се вливат в криминалния континцент и това много добре се знае от институцийте но те са със свалени гащи към брюкселските зелки.
41
0
 
4
 
! Отговори
българче преди 9 месеца
Афганистанци е нормално да бъдат приютени от Иран/ нали са персийци/ , арабите от емирствата и другите петролни грандове. Защо трябва да идват при друговерци ? Защо в Европа , ако не е планувано да се ислямизира ?
Знаете ли кое е ненормалното , че ние сами подпомагаме и се радваме на бъдещото си ислямизиране. Не сме за психиатрия , за Ада , за убиване сме.
40
0
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Ориана Фалачи"....."се случи. Но ако направите същото срещу исляма, тогава ще ви хвърлят на кладата...."Това е смела жена с гражданска позиция.А колкото до България ,то тя е най-външната граница на ЕС и с това зависимо правителство тя просто собствено мнение и позиция няма
39
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 9 месеца
Ориана Фалачи"Ако изразите искрено мнението си за Ватикана, католическата църква, папата, Дева Мария, Исус или светците, никой няма да се занимава с вашето право на „свобода на мисълта и словото“. Ако обаче направите същото за исляма, Корана, пророка Мохамед, за някой мюсюлманин – тогава ще ви нарекат ксенофоб и богохулник и ще ви обвинят в расова дискриминация. Ако крещите антиамерикански лозунги, ако наричате американците „убийци“, „негодници“, „врагове на човечеството“, ако изгорите американското знаме и издраскате снимките на американските президенти с пречупени кръстове, нищо няма да ви с
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
саудитска арабия и петролните лилипути около нея предлагат много добър стандарт на живот за "горките бежанци", даже една религия изповядват.
Чий го дирят в страните на "неверниците", според тях?
Нещо не ми се връзват нещата с тези "бежанци".
Що не ходят в прехвалените им арабски държави, а дърпат Европа за пеша?
Това си е муслимска инвазия в чист вид.
Или?
37
0
 
2
 
! Отговори
...До Анонимен 15 преди 9 месеца
До Анонимен
Ами, значи по тая логика, ти си като турците, и те така, като са владели България и са убивали българите за нищо, запалвали, обезглавявали... За такъв един ли последовател на турчоляшката идеология и омраза към хората ли измряха Левски, Ботев и Раковски?! А, между другото, през Освободителната и през балканските войни са избягали над 2 000 000 българи бежанци и никой никъде не ги е убивал... Та сега афганистанците са в същото положение като нас преди 150 години.
36
1
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
Гледам снимката на общежитието горе и мислено я сравних с тази, на рухналата кирпичена къща, на бабата от селото с щъркелите...
Кметът се чудеше как да й помогне, идейка(!) да я пише афганистанка.
35
4
 
6
 
! Отговори
До факт преди 9 месеца
Значи утре други ден ако някой каже някъде...не искаме българи тук... Имат правото да ги горят.:-):-) хмм :-)
34
1
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 9 месеца
До Анонимен

Точно така трябва да се надигнем и да запалим тези домове където тия се настаняват не ги искаме тук!
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България няма "бежанци" от Близкия изток нито от Африка.Има нарушители на суверенна държавна граница и като такива трябва веднага да бъдат депортирани в страните им на произход.Затваряне на домовете за хрантутници олинклузив.Парите за поддръжката им да отидат за увеличение пенсийте на българите които цял живот са работили за родината ни а не да хранят ислямски натрапници.
32
5
 
14
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
естествено че герб им дават гражданство тук, но на българите от чужбина не дават
31
0
 
12
 
! Отговори
polvo преди 9 месеца
( следствие) ... ..Някой да е чул ООН да призове не Европа, а ОИС да се погрижи за обектите на горната статия?!? Който е чул - моля да потвърди чутото с линк. А който не е - да се попита ''Защо?''...
30
0
 
10
 
! Отговори
polvo преди 9 месеца
( следствие) ... ..Някой да е чул ООН да призове не Европа, а ОИС да се погрижи за обектите на горната статия?!? Който е чул - моля да потвърди чутото с линк. А който не е - да се попита ''Защо?''...
29
1
 
24
 
! Отговори
polvo преди 9 месеца
Афганистан, барабар с поданиците си, членува в т.н. ''Организация за ислямско сътрудничество''. Някой да е чувал тия ( от началото на т.н. ''бежанска'' криза) да са се събрали поне 1 (ЕДИН ) път и да си кажат: ''Братя ''правоверни'' - някои от нас червиви с петродолари - хайде да подслоним и обгрижим нашите единоверни братя, пострадали от разни конфликти, вместо да ги оставяме немили-недраги на милостта на ''неверниците''!!! Някой да е чулки ООН да призве не Европа, а ОИС, да приеме ( следва)
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Вленаха....изленаха...
Стой при овцете...и не се напрягай"

Вленахахме... Но за излизане забрави! За сега имаме още цели... Мимбич!
Вленахме и сме там докато НИЕ решим... Погледни Къбръс!
Не се впрягай ТИ!
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ердоган: "Хора, дайте да направим сигурна зона, безопастна за цивилните, за да няма хаос от бежанци!!!"

Европейските Демократи: "Аа кво вика тоз диктатор!"

Нека нека... Хората в тяхните си земи не успяха да живеят спокойно, заради ожаднелите демократи на петрол... Сега ще живеят в други земи... Те да им източват техния петрол и да ги гледат. Това е демократично в случая!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 9 месеца
Вленаха....изленаха...
Стой при овцете...и не се напрягай
25
0
 
21
 
! Отговори
До 14 преди 9 месеца
Ти си увреден психически.Щом се смяташ за брат на авганистанците,заминавай за Авганистан.Ние тук не ви искаме.
24
5
 
7
 
! Отговори
Халтруист преди 9 месеца
Давам подслон на 1 до 3 афганистанки на възраст от 18г. до 25г.

Ол инклузив !
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кво правила Турция там!!!
Като влена Турция там чухте ли за един бежанец!!!
Напротив може малка част бройката дет имаме ние се върна, но се върна!
Като вленаха там Америка и Русия, едните ми подкрепихте Америка, др Русия... Един казали кво правят те там!!! И според двете страни те имаха право да са там!!! Така! Сега ще гледате и хората, които заради тях се изселиха!!! Някои се възползваха от войната даже за да одат У европа!!! Нека, нека!