В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?

Детските надбавки от Берлин – 200 евро, от София – 20 евро
22 мар 2018 21:35, Елка Василева
156
В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?
Снимка: архив, Reuters

Децата са при баба в България, но родителите им работят в Германия и затова имат право да получават значително по-високите германски детски надбавки. Не всички в Германия смятат това за правилно, пише Дойче веле.

Депутатът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия” Рене Шпрингер каза: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България." Неговата фракция внесе запитване в парламента, в отговор на което Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки.

В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти. Миналата година общо над  215 000 деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки.

Най-много получаващи надбавки деца живеят в Полша – повече от сто хиляди, следват хърватските и румънските деца. Данните за децата в България, които получават германски надбавки, защото родителите им работят в Германия, датират от 2014 година, когато броят им е бил 2100.

Според разпоредбите на ЕС всеки гражданин на страна-членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия, а тя отхвърли предложението на германския министър.

Разликите в сумите са твърде големи

Размерът на детските надбавки в отделните страни-членки на общността е твърде различен. В Германия  за първо и за второ дете се плащат по 194 евро на месец, а за трето  – по 200 евро. Полските родители получават 114 евро за второто си дете, а надбавки за първо дете има само ако доходът им е под определен размер. В Румъния и България е още по-зле: по около 20 евро месечно в Румъния и България за семейства с едно дете (при доход до 400 лв. на член от семейството), и 90 лева - за две деца.

През 2016 г. Германия е изплатила общо 32 милиарда евро за детски надбавки, от които само една десета от процента са преведени на деца в чужбина. Въпреки че процентът е толкова нисък, депутатите от „Алтернатива за Германия” настояват за промяна. Рене Шпрингер смята, че размерът на детските надбавки трябва да се приведе в съответствие с разноските за живот в страната, в която живее детето.

Срещу тези предложения от името на либералната СвДП възрази депутатът Матиас Зеещерн-Паули, който формулира по следния начин едно мнение, споделяно и от други: „За пореден път умишлено и в противоречие с истината у хората се създава впечатлението, че си имаме работа със систематична злоупотреба със социалните помощи. А това не е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
52
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Тепърва европейците ще се виждат в чудо с циг***нските номера, които са им подготвили нашите тъмнокафяви сънародници
99
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данъци прибирате ли ???? Ще плащате !
98
3
 
46
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
За да получава дете или родител надбавки, критерият трябва да е къде си плаща данъците и осигуровките, а не къде живее. Тъй че с право си взимат детските - поне такава е логиката.
97
16
 
44
 
! Отговори
браво на Германия преди 6 години
По 194 евро за първо и второ дете и 200 евро за трето дете ! А бай *** плаща 20 евро за едно дете въпреки ,че цените на повечето храни в България са по-високи от тези в Германия ! Кога ще ги стигнем германците , а за американците не можем и да мечтаем ?!Стандартът ни на живот е толкова нисък ,че спокойно можем да го сравним със страни от третия свят като Русия ,Судан , Кения и др. !
96
0
 
19
 
! Отговори
контрол преди 6 години
Германия е страната на изгряващата БЛАНКАЗа всяко нещо ти трябва разрешение... има(ше) пълен контрол на всичкоЕдва ли не за да умреш ти трябва разрешително от общинатаИмат си един виц:Von der Wiege bis zu Bahre - Formulare, FormulareОт люлката до гроба - формуляриТа това е положението ЕС си е хубавата работа ама националното правораздаване си има валидност
95
7
 
16
 
! Отговори
* преди 6 години
До немецКакъв "КОНТРОЛ" бе човек, нали уж ЕС е свободно придвижване на хора и капитали, нали сме "свободни"..уж.... Всеки може да си преценя сам според неговите си онстоятелства
94
5
 
24
 
! Отговори
немец преди 6 години
Детските са предвидени да подпомагат семействата с деца ВЪВ Германия - ако детето си е при родителите... Това е форма на измама.От мене всяка година искат удостоверение от общината, че децата са при мене иначе детски не дават.Това пак е някаква федерална проблематика. В някоя от немските републики не са контролирали както трябва и са ги точили...В Хамбург не става, гарантирано
93
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние какво да кажем,като немските вериги изнасят за германия,няколко пъти по толкова всеки месец
92
5
 
49
 
! Отговори
АЙДЕ БЕ преди 6 години
Ами ще плащат понеже родителите на тези деца работят в Германия и допринасят наравно с немците (а често и значително повече) за благосъстоянието и местната икономика. А децата са при баба понеже не стигат пари за детска градина (трудът на доста мигранти е подценен). Вместо да се заяждат с трудещите се светлоко-жи мигранти, да се погрижат за тези няколко милиона храненика от близкия изток дето ги поканиха и ги издържат на 100%. Не казвам че са с нещо по-лоши хората, а само факта...
91
2
 
23
 
! Отговори
Стамо пръча преди 6 години
А дали разбраха защо ще плащат за заблудата на фрау Меркел,че от ония калпав мат'риал ще излезе нещо полезно?
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой си прави тези бъзици с германските народи. Явно или не знае какво ще го сполети, или няма историческа памет.
89
0
 
34
 
! Отговори
Циник 2 преди 6 години
....здравни , стоматологични услуги , дрехи и бельо.И това е само един от културтрегерите, за които немците плащат като поп! В хода на делото се разбра, че Хюсеин К. е лежал в гръцки затвор за опит за убийство....излъгал немските власти, че е непълнолетен...и като такъв е струвал на данъкоплатеца 8 000? МЕСЕЧНО! На фона на този ЕДИНИЧЕН пример 2100 деца от България са плюнка с тяхните 190? месечно! А и AFD има предвид патладжанените ни съграждани с *** им венци.Така ще е
88
0
 
36
 
! Отговори
Циник 1 преди 6 години
Вчера немски съд се произнесе по делото на афганистанеца Хюсеин К.зверски изнасилил, душил, и хвърлил в реката 19 годишна немска студентка! Осъден доживотно ( разбирайте 15ина години ) Преди години бях чел, че на ден немския данъкоплатец плаща по около 350DM. за обгрижването на такива затворници.Да сметнем - 365 х 350 = 127 750 ? х 15 = 1 916 250 ?!!! ЕДИН МИЛИОН ДЕВЕТСТОТИН И ШЕСТНАЙСЕТ ХИЛЯДИ И ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ ЕВРО за фитнес залата...курсовете за квалификация...менюто без свинско....здравни
87
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами щото сте глупави, за това плащате за деца извън Германия, друго обяснение няма.
86
1
 
27
 
! Отговори
да преди 6 години
никакво сирийци не са в Германия - всичкото е б'оклук от Ирак, Северна Африка, Афганистан, Пакистан и къде ли още не..1 млн. бяха преди 3 години с идването с по 4-5 деца..след 10 години ще са 10 млн:)))))))
85
2
 
9
 
! Отговори
до Трак преди 6 години
ами ходи живей в Хърватия, бе:))като толкова си загорял за тая х.омо-конвенция
84
4
 
13
 
! Отговори
да преди 6 години
ще плащате щото сте балъ'ците на Европа, а да не забравите и новите си мюсюлмански съграждани, които сега са милион предни-пресни(скоро 5 пъти повече:)))) там пък какво плащане ви чака:))))
83
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PaulbgeuНе плащайте..това не са българи....Ние българите сме отговорни и си гледаме дечурлигата.
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PaulbgeuНе плащайте..това не са българи....Ние българите сме отговорни и си гледаме дечурлигата.
81
1
 
33
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Хм! 100 000 полски деца получавали помощи. На този фон 2100 български деца са нищо. Защо е такова заглавието на статията? Или е откровена омраза към българите или работилите по публикацията са решили да търсят евтина сензация...