В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?

Детските надбавки от Берлин – 200 евро, от София – 20 евро
22 мар 2018 21:35, Елка Василева
156
В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?
Снимка: архив, Reuters

Децата са при баба в България, но родителите им работят в Германия и затова имат право да получават значително по-високите германски детски надбавки. Не всички в Германия смятат това за правилно, пише Дойче веле.

Депутатът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия” Рене Шпрингер каза: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България." Неговата фракция внесе запитване в парламента, в отговор на което Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки.

В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти. Миналата година общо над  215 000 деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки.

Най-много получаващи надбавки деца живеят в Полша – повече от сто хиляди, следват хърватските и румънските деца. Данните за децата в България, които получават германски надбавки, защото родителите им работят в Германия, датират от 2014 година, когато броят им е бил 2100.

Според разпоредбите на ЕС всеки гражданин на страна-членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия, а тя отхвърли предложението на германския министър.

Разликите в сумите са твърде големи

Размерът на детските надбавки в отделните страни-членки на общността е твърде различен. В Германия  за първо и за второ дете се плащат по 194 евро на месец, а за трето  – по 200 евро. Полските родители получават 114 евро за второто си дете, а надбавки за първо дете има само ако доходът им е под определен размер. В Румъния и България е още по-зле: по около 20 евро месечно в Румъния и България за семейства с едно дете (при доход до 400 лв. на член от семейството), и 90 лева - за две деца.

През 2016 г. Германия е изплатила общо 32 милиарда евро за детски надбавки, от които само една десета от процента са преведени на деца в чужбина. Въпреки че процентът е толкова нисък, депутатите от „Алтернатива за Германия” настояват за промяна. Рене Шпрингер смята, че размерът на детските надбавки трябва да се приведе в съответствие с разноските за живот в страната, в която живее детето.

Срещу тези предложения от името на либералната СвДП възрази депутатът Матиас Зеещерн-Паули, който формулира по следния начин едно мнение, споделяно и от други: „За пореден път умишлено и в противоречие с истината у хората се създава впечатлението, че си имаме работа със систематична злоупотреба със социалните помощи. А това не е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ плащате, щото не са българи, а *** - тия дето вие ни карахте да ги третираме като богове
59
3
 
4
 
! Отговори
Union преди 6 години
Прави са англичаните като казват че немците са неадекватни сбърканяци!
58
0
 
5
 
! Отговори
до Авторката преди 6 години
За кражба на чужди неща би трябвало да си в Затвора , в случая кражба на Новини от Дойче веле
57
6
 
5
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 6 години
До 71:*** ВСЕ НЯКОЙ ТИ ВИНОВЕН БЕ.. ДАНО ДА ТИ ОПРАВЯТ ТУРЦИТЕ ТАМ... ОСТАВИ ТУРЦИТЕ, АРАБИТЕ.. ТИ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ МЕРИШ С ТЯХ.. А ГЛЕДАЙ НА СЕБЕ СИ ..
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63 То и аз от 2009 НЕНАВИЖДАМ *** *** ама карай.
55
5
 
10
 
! Отговори
men преди 6 години
германците са отвратителни. 100 хиляди палячета чеито деди са избивали германци получават а 2 хиляди българчета са им проблема. за милионите бедуини терористи и изнасилвачи да не отваряме дума. ми в българия няма ли деца да си лягат гладни и на студено бе? родителите на тези деца защо не плащат данъци по българските тарифи? защо не плащате техните социални в нашата система? на българчетата даже требва двойни за да се виждат с родителите си а не да растат като скотове. драйфочи гадни.
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ,да плащат на деца които живеят в България?Отговора е много ***,родителя плаща данаци на Германия!Ние ,пък трябва ,да поискаме от германския бюджет пари за образование!БГ граждани работещи за германската икономика с образование финансирано от БГ бюджет!Как може така,това не е справедливо?!
53
23
 
2
 
! Отговори
Трак до 63 преди 6 години
Германците ни уважават и то много.В Германия учат за българската кирилица и българските богомили започнали ренесанса в Европа.Няма друг европейски народ , който да е на такава почит в Германия , като българския.
52
4
 
9
 
! Отговори
Хилдебранд преди 6 години
Защо ли най мрънкащите от имигрантите в Германия , са също имигранти , но от България.Кога чакахте за имигранстки статус , кога ви почерня ......Отидете в слънчева Испания или вкусната Франция да видите цвят.Или просто се преместете в източна Германия , там ви гарантирам , че има само бели , е заплатите са една трета надолу , но пък всичко е бяло.Айде какво ви спира , едни пари ли
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 защото българите обичат немците и непрекъснато се навеждат и разтварят бузките, докато обратното не така. Ти явно работиш само България и ако си в чужбина само на командировка или екскурзия. От 2000 г. Европа не обича ***. Дали ти харесва или не но това са фактите!
50
1
 
9
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
След като тези надбавки са само 0.1% от всичките добавки за деца, за какво реве Рене Шпрингер, да ги даде и тях на емигрантите от Африка и Азия ли? Защо не намалят пенсиите на германците живеещи иззвън Германия? Или най-лесно да се вземат парите от децата? Може би пенсионерите ГЕРМАНЦИ живеещи в Тайланд, Филипините, лаос, Виетнам са им нужди повече пари от на децата, за да инвестират в местните икономики обслужвайки техните девойки.
49
15
 
4
 
! Отговори
Dimo преди 6 години
И са напълно прави да недоволстват. Защо да се изплащат 200 евро за дете, което няма нищо общо с Германия и в бъдеще няма допринася по никакъв начин за тази държава освен ако не се премести там, за което няма каквито и да било гаранции. Колко от вас ще са съгласни да се дават детски надбавки на деца на украински или молдовски мигранти например.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията ясно се посочва че най-много полски,румънски и хърватски деца получават детски по тази линия!? После се споменава че това е напълно законно.И сега идва въпросът защо по дяволите тия скапани западняци пак правят лоша реклама на България!??
47
2
 
12
 
! Отговори
X-man преди 6 години
Рене Шпрингер, а защо плащат на немски пенсионери живеещи в България такива високи пенсии? Да им плащат толкова колкото са пенсиите на българите 100 евро. Алооо алтернатива за Германия. Защо плащате на бежанците. Изобщо защо плащат, ами не искат н а службите да им се плаща?
46
2
 
21
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Българино, престани да плащаш кръвен данък. Живей и се бори за държавата си тук в България.
45
2
 
28
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Като плащах таксите в общината за нашите работници във Франкфурт бях единствения,който пускаше пари вътре. Пред мен и зад мен имаше само забрадени жени,които теглеха ли,теглеха . И всичките наши индианци да идат там,ще са капка в морето от шалвари и престилки.
44
3
 
17
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Имам две деца , вече са на по 20-30 години . Живи и Здрави да са ми . Държавата България ми каза че нямам право да получавам Детски Добавки за тях , чувствам се като бежанец в Собствената ми Родина . А Ромите ...
43
9
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Ами прави са да задават тези въпроси.
42
1
 
46
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Защото българските (и не само) гастербайтери произвеждат продукт в Германия и си плащат осигуровките в Германия, с което допринасят за издръжката на германските пенсионери!Германците по-добре да се запитат защо издържат над милион бежанци от Афганистан, Сирия и Африка, които не работят, не говорят немски, доят социалната им система, нямат желание да стават германци и влачат след себе си безкрайна рода, която да прави същото !
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е богата държава,буквално плячкосвана от малък и безкрайно алчен елит.В.Путин