България няма да гони руски дипломати, отсече Борисов

Премиерът не е оптимист за мирното развитие на света
Обновена: 23 мар 2018 12:11 | 23 мар 2018 11:52, Елка Василева
403
България няма да гони руски дипломати, отсече Борисов
Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов не очаква управляващата коалиция у нас да реши България да предприема действия срещу руски дипломати.

Той съобщи в Брюксел, че след връщането си в България ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС за отзоваването на посланика на Общността в Москва и намерението на европейски държави да прогонят руски дипломати.

Снощи Европейският съвет реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на съпричастност с Великобритания, която обвинява Москва за нападението с боен газ срещу шпионина Сергей Скрипал. Участници в заседанието уточниха, че от следващата седмица "много държави" в ЕС ще експулсират руски дипломатически представители.

По думите на Борисов е важно, че ЕС и Лондон независимо от подготвяното оттегляне на Великобритания показват, че са едно цяло и неразривно свързани.

Още по темата

Оттук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, добави министър-председателят.

Стъпихме на твърденията на Великобритания за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация, поясни премиерът Борисов пред български журналисти. Поисках повече доказателства, допълни той.

Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме, посочи премиерът по повод подкрепата за Великобритания.

За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство, коментира премиерът.

Навремето имахме НАТО и Варшавски договор, сега има много геостратегически играчи, много конфликти и много малко отворени канали за диалог и комуникация. Няма по-лошо от войната, добави Борисов.

По повод предстоящата среща ЕС-Турция във Варна в понеделник премиерът посочи, че това е огромна отговорност пред България, голямо доверие и в същото време с много очаквания. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Българските граждани трябва да знаят, че тези открити канали за диалог целят единствено да потвърдим втория транш за това тези над 3,5 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница, поясни министър-председателят. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хайде пак историчари, държавата Турция още я нямало на историческата сцена, но Руската империя воювала с нея...и Кирил ви подчерта политкоректно: османско иго, вие пак си знаете по старому да развалите краставичо-доматената вечна дружба
268
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 272Финландия1919 година се води ГРАЖДАНСКА ВОЙНА съответно 1920 се подписва примирие между Бели и Червени 1939 година СССР изпраща 5 армии - 3 армии в "Кавалерийска" атака през северните гори и блата - 2 АРМИИ СРЕЩУ ЛИНИЯТА МАРЕНХАЙМКак смятате къде има по-големи жертви? В северните 3 армииКога капитулира Финландия - След пробиване на линията Маренхайм при втория щурм вече след адекватна артилерийска подготовка за 45 минути.1941-1945 се повтаря войната и Финландия капитулира
267
2
 
9
 
! Отговори
КАК преди 6 години
Позициите са като при ВСВ - сега някой направи ЕС, после създава поляритет- ЕС и СССР/Русия/ и замирисва на барут.... ние пак от коя интелигентна страна сме -Цар Борис- Борисов
266
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 271: На теб да не ти плащат за постовете от финландското посолство? Спри се малко, почини си.
265
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Което е подписано през септември 1944г. И така Финландците запазват своята независимост, за разлика от много други държави ,сред който е и България, която и не гръмна срещу окупатора. Вечна слава на доблестните викинги, отстояли свободата и независимостта си. Вечна слава на Симо Хаюта и фелдмаршал Манерхайм.Той казва "Сега 300 000 хиляди съветски воини гредат с невиждащи очи нашето сурово и мрачно небе"!1940г.
264
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 272: Откъде ти дойде наум да обсъждаш тук "Доблестният финландски народ". Какво общо има с темата? Погледни какво пише най-отгоре на страницата: "България няма да гони руски дипломати...". Нещо по това имаш ли да кажеш?
263
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко и Теменужка беше уволнил , но..... До довечера има време
262
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доблестният финландски народ ЧЕТИРИ ПЪТИ громи червената чума, която се опитва да пороби малката страна-1919г.когато е разгромена тн. Червена гвардия, 1939-40 г. когато фира дават близо 500 000 съветски войници.На 25 юни Червената армия пак напада Финландия и пак яде пердах, финландсите войски разгромяват руснаците, но стигат до старата държ. граница и спират, иначе нанай Ленинград.През юни 1944 г Съв. съюз пак напада Финландия ,но не могат да пробият отбраната и се съгласяват на примирие.
261
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега говори така, но ... утре, когато неговите "НАЧАЛНИЦИ" от Брюксел му наредят, ще гони и още как!!! Този си мени мнението и решенията по 5 пъти на ден...
260
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо трябва да се съобразяваме с Англия ?Те напускат ЕС ...Какви са ни ,та заради тях се увеличава вноската ни в ЕС !Англия вече ми е толкова близка колкото и Турция ,само проблеми !
259
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 259 продТурците - След санкции скоропостижно обърнаха политиката И се извиниха И ядрена централа купиха и Син поток Пуснаха че даже поръчаха С-400 ЗРК системиУкраинците 4 години вече воюват с РФ и още не са доставили убедителни доказателства за това че РФ армия е в Донбас А междувременно фалираха и разграбиха държавата си Американците 1920-1924 имаха експедиционен корпус в СССР - Може да се каже че спечелиха Студената война, а за момента при сегашната Студена Война модел 2 се дъни
258
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Зоро: Да си разваляме отношенията с Русия не е в наш интерес. Но, можем да имаме собствено мнение, ако можем да го отстояваме. Да видим, какво ще направи Бойко. Предвиждам, че ще каже на британците: "Аз исках да отпратим руски дипломати, но коалиционните ни партньори не са съгласни". Много е хлъзгав, но такива са правилата на играта в политиката.
257
2
 
11
 
! Отговори
Даа преди 6 години
259 Говорим за това ,че Русия има стратегия която се изпълнява поетапно .Като си яли толкова бой ,я виж какви големи територии имат ОЩЕ и мечтата на всички европейци бабрбар с Щатите е да имат Менделеевата таблица на Сибир ,да ама я нямат ,а руснаците от толкова бой сега ще хванат и Антрактида която има ресурси дестеки пъти повече от Сибир . Е,а що не се възмущаваш,че са арестували Савченко и тя е обявила отново глад,а ако можеше някой да бие руснаците ,то до сега да го е строил.
256
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно руско турската освободителна война - руския император обявява война. Руската армия воюва с Турция, след което за България идва времето да има държава. Българска държава. Факти.
255
2
 
16
 
! Отговори
брекзит на фацебук преди 6 години
англосаксонците нали напускат ЕС по искане на Фуражовите спонсори, тъй че този път няма нужда да се престараваме в "солидарността" на сляпо.
254
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 259Русия са я били японците 1905 година но 1939 и 1945 СССР тъпкано им го върнаВсички войни(2бр) СССР - Финландия завършват с капитулация на Финландия - Че СССР командване върши идиотщини и за това има СССР жертви е отделен въпросЧечня 1 Позора на Руската Армия - Предатели на всички нива. Чечня 2 (3 човека знаеха плана) нямаше информация само заповеди Русия отнесе джихадиститеГрузинците се направиха на велики - 5 дена по-късно бяха ПРИНУДЕНИ КЪМ МИРАфганистан не е покорен и сега
253
4
 
11
 
! Отговори
До 259 преди 6 години
Прав си, финландци и поляци, естонци и латвийци побеждаваха руснаците, но това бе в Руско-турската война 1977-78, нали така писаха нашите историци наскоро и се оплакаха че патриархът на Русия ги попържал и наричал "неблагодарни предатели и ***"/което все пак е самата истина/
252
1
 
10
 
! Отговори
Смешковците от УСА преди 6 години
The submarines Hartford and Connecticut, who are called the pride of the United States Navy, have been stuck in the Arctic ice. Гордостта на ВМС на ФАЩ, две атомни подводници Хартфорд и Кънектикът вчера заседнаха в ледовете, по време на учения за удар срещу Русия. Та с кирки и триони ги откопаваха, голям смех! Има видео.
251
2
 
4
 
! Отговори
антиджендар преди 6 години
До 259 АнонименАбе ти до кой клас си учил в училище ако изобщо си учил ? Между другото по цял ден ли се дрогираш ? Нямаш грам мозък да мислиш, което е типично за со ро сои дни те джендари в софия.
250
1
 
5
 
! Отговори
ПУРКО преди 6 години
УХААА МНОГО СТРАШЕН НАШ ТИКВУН БОСТАНСКОТО ПЛАШИЛО.