ЕС не възлага надежди за срещата с Ердоган във Варна

75 евродепутати искат освобождение за турски журналисти
23 мар 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
61
ЕС не възлага надежди за срещата с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз отива без големи надежди на вечерята с турския президент Реджеп Ердоган във Варна в понеделник. Тя се организира по инициатива и настояване на премиера Бойко Борисов, който е председател на Съвета на ЕС до края на юни.

"Отивам със смесени чувства, защото основните източници на напрежение се увеличават", заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той и президентът на Съвета Туск ще преговарят от името на ЕС при участието на Борисов.

Още по темата

Европейските лидери дадоха труден мандат на Туск и Юнкер, които трябва да искат от Ердоган да свали морската обсада над залежището на газ в кипърски води в Средиземно море, както и освобождаването на двамата гръцки войници, които бяха арестувани при инцидент между гръцки и турски гранични катери в Средиземно море в началото на март.

"Европейският съвет твърдо заклеймява продължаващите незаконни действия на Турция в източното Средиземноморие и в Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция“, се казва в решенията на току-що завършилата среща на върха в Брюксел.

"Наясно съм, че няма да е лесна среща. ЕС е загрижен не само за ситуацията в източното Средиземноморие и Егея. Определено, други сложни въпроси също ще бъдат дискутирани във Варна, включително развитието в Турция и нейните действия в Сирия“, заяви Доналд Туск, който ще води разговора с президента Ердоган.

В същото време и Туск, и Юнкер подчертаха, че Турция е съсед на ЕС и те се надяват "да промотират сътрудничеството“ с Анкара.

Борисов, който ще е домакин на разговора в резиденция "Евксиноград“ добави, че личната му цел е да бъде продължена сделката за спиране на мигрантите и гарантирането, че ЕС ще се издължи на Анкара по нея. В последни дни Ердоган изрази недоволство, че Европа не си е изпълнила обещанията към страната му, в коят живеят около 3 млн. сирйски бежанци.

По-рано Европейската комисия заяви, че тези пари не са за турското правителство, а за издръжката на бежанците и че около половината пари, все още не са изплатени, тъй като проектите, които се финансират с тях, продължават. Тази седмица Комисията поиска от страните членки да внесат още 2 млрд евро в бюджета й, за да започне да планира харченето на допълнителните 3 млрд.евро, договорени с Турция.

Междувременно, 75 евродепутати изпратиха писмо днес до Туск и до Юнкер, в което настояват двамата да се застъпят за освобождаването на арестуваните от Ердоган турски журналисти. 

Депутатите искат човешките права да бъдат в центъра на внимание на срещата във Варна, като Туск и Юнкер притиснат Ердоган да освободи журналистите. В момента в Турция има най-много задържани журналисти в целия свят и срещу част от тях са предявени обвинения в измяна и в тероризъм, добавят евродепутатите.

Те припомнят, че от опита за преврат през юли 2016 г властите са закрили над 160 медии и издателски къщи.

Писмото е подписано от евродепутати от 6 от 7-те парламентарни групи от целия политически спектър - от крайната десница до комунистите. Само хората на Марин Льо Пен не са го подкрепили. Сред подписалите има и двама българи – социалистите Георги Пирински и Петър Корумбашев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхте как гундяев три сол на главата на президента, сега ще видите как султана ще трие сол на главите на тия двамата. Ще мигат на пapцали.
42
2
 
39
 
! Отговори
Коч от Балканите преди 6 години
Духне ли Ердоган и милиони Чаршафи ще се развеят към la Europe,кееееф...
41
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ще заиграе ятагана, пак ще се съчиняват песни за балканджи Йово и сестра му, пак ще се назначи служител във виенската община да клечи на кулата и да гледа дали турците идват!
40
1
 
36
 
! Отговори
Опасен тан танцуват преди 6 години
Ердоган ако пусне какалашките към ЕС тогава ще искат среща с него чак у Перник :)
39
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от цялата работа само ще се набутаме да ги хрантутим и да им сервираме шербет
38
6
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
султанът иска 3 милиарда които да свие от тази среща нищо няма да излезезащото турция не е светска държава с която да се разбереш
37
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :):)100% тоя страхливец няма да дойде
36
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е че има такива новини. В случая резултата е на второ място. Важното е че се събират във Варна.А Ердоган да не се унася по Русия защото те са неверен съюзник и ще ги продадат за най-малкото.
35
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган даде едно много важно съобщение на тези евроатлантици в Африн...Който е малко в нещата разбра, че Турския войник влена "умишлено" на специалната дата 18.03. Освен това на 57 мия ден... 57 мия ден символизира 57. мата Армия в Чанаккале, от която никой не се е върнал от там!!! (Известна и важна в Турция) Т.е. За нерабралите, Турската Армия още преди да почне операциата е решила КОГА ЩЕ ПОЧНЕ (което е нормално) но и КОГА ЩЕ СВЪРШИ!!! (което е доста трудно да се предвиди)!КАПАК!!ЗА НЯКОИ!!
34
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантиците сами нямат надежди, че Ердо ще ги допусне в Кипър, че ще им пусне войниците... Тръгнали лицемерите па да искат обаче... Вие първо дайте обещаните пари за мигрантите... Защото в крайна сметка Ердо ще каже ... Я ми покажете как се гледат 3 милиона...а дано!!!
33
14
 
39
 
! Отговори
До Перото преди 6 години
"Ердухан ще му намажат ските със свинска мас и обратно към Анадола. Ще държи тон на европейци и американци! Ще се прави на мъж, на тия дето го направиха човек... Турчин=неблагодарно същество затова и примката се затяга сега."Ейй перце д.упещо се на европейци и американци... *** такъв, където и човек не става от теб... За това ли се засягаш!!! Че излена някой, който удря на масата на господарите ти, които ти хвърлят кокълче :-)ооо Шароо... Ще видим дали ще валят кокали от твоята молитва!:-)
32
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Никой неиска да седи в България. Второ бешв се разчулоо че по нашата граница биели лошо. Повече военни и мачканее по тъмното и няма да припарят дори."Да вярно, че не искат да стоят там, ама се надяваш, че ще успеете да набиете над 3 млн. :-):-):-)си голям фантазьор... Първо няма толкова българи там! Второ на един дъх, ще те издухат чак до другата граница оградата ти, после ще те сметят бияче барабар с мачкането ти!!!
31
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се видя ние проблем с мигрантии нямаме. Никой неиска да седи в България. Второ бешв се разчулоо че по нашата граница биели лошо. Повече военни и мачканее по тъмното и няма да припарят дори.
30
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че Европа се опита да бъде различна , без оръжие и агресия. Но уви глупавите хора от дума не разбират. Трябва да се извадят отново тоягите, за да настане ред.
29
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай ги Ердогане
28
2
 
38
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Ердо, не пий от лимонадата!
27
3
 
36
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До До етнически тpaвepcНЕ ТОРМОЗИ ПРАЗНАТА СИ КРАТУНА
26
6
 
37
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До До етнически тpaвepcЗАЩО НЕ СИ ПИТАШ БАБА СИ,С КОГО Е БИЛА НА МЛАДИНИ.***
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Яcтpeб ОcманлиятаОт кои турци,дето сА предали Левски ЛИ
24
2
 
33
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До До етнически тpaвepcВИДИМО СИ ПЛЕМЕ