ЕС не възлага надежди за срещата с Ердоган във Варна

75 евродепутати искат освобождение за турски журналисти
23 мар 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
61
ЕС не възлага надежди за срещата с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз отива без големи надежди на вечерята с турския президент Реджеп Ердоган във Варна в понеделник. Тя се организира по инициатива и настояване на премиера Бойко Борисов, който е председател на Съвета на ЕС до края на юни.

"Отивам със смесени чувства, защото основните източници на напрежение се увеличават", заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той и президентът на Съвета Туск ще преговарят от името на ЕС при участието на Борисов.

Още по темата

Европейските лидери дадоха труден мандат на Туск и Юнкер, които трябва да искат от Ердоган да свали морската обсада над залежището на газ в кипърски води в Средиземно море, както и освобождаването на двамата гръцки войници, които бяха арестувани при инцидент между гръцки и турски гранични катери в Средиземно море в началото на март.

"Европейският съвет твърдо заклеймява продължаващите незаконни действия на Турция в източното Средиземноморие и в Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция“, се казва в решенията на току-що завършилата среща на върха в Брюксел.

"Наясно съм, че няма да е лесна среща. ЕС е загрижен не само за ситуацията в източното Средиземноморие и Егея. Определено, други сложни въпроси също ще бъдат дискутирани във Варна, включително развитието в Турция и нейните действия в Сирия“, заяви Доналд Туск, който ще води разговора с президента Ердоган.

В същото време и Туск, и Юнкер подчертаха, че Турция е съсед на ЕС и те се надяват "да промотират сътрудничеството“ с Анкара.

Борисов, който ще е домакин на разговора в резиденция "Евксиноград“ добави, че личната му цел е да бъде продължена сделката за спиране на мигрантите и гарантирането, че ЕС ще се издължи на Анкара по нея. В последни дни Ердоган изрази недоволство, че Европа не си е изпълнила обещанията към страната му, в коят живеят около 3 млн. сирйски бежанци.

По-рано Европейската комисия заяви, че тези пари не са за турското правителство, а за издръжката на бежанците и че около половината пари, все още не са изплатени, тъй като проектите, които се финансират с тях, продължават. Тази седмица Комисията поиска от страните членки да внесат още 2 млрд евро в бюджета й, за да започне да планира харченето на допълнителните 3 млрд.евро, договорени с Турция.

Междувременно, 75 евродепутати изпратиха писмо днес до Туск и до Юнкер, в което настояват двамата да се застъпят за освобождаването на арестуваните от Ердоган турски журналисти. 

Депутатите искат човешките права да бъдат в центъра на внимание на срещата във Варна, като Туск и Юнкер притиснат Ердоган да освободи журналистите. В момента в Турция има най-много задържани журналисти в целия свят и срещу част от тях са предявени обвинения в измяна и в тероризъм, добавят евродепутатите.

Те припомнят, че от опита за преврат през юли 2016 г властите са закрили над 160 медии и издателски къщи.

Писмото е подписано от евродепутати от 6 от 7-те парламентарни групи от целия политически спектър - от крайната десница до комунистите. Само хората на Марин Льо Пен не са го подкрепили. Сред подписалите има и двама българи – социалистите Георги Пирински и Петър Корумбашев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
34
 
! Отговори
С МИГРАНТИТЕ У НАС преди 6 години
..УМИРА И "ПРО-ПУТИНСКА БЪЛГАРИЯ"...!НАПРОТИВ---УВЕЛИЧАВА СЕ И НЕЙНАТА "АНТИ-РУСКА РЕЗИСТЕНТНОСТ"...!!ЕТО КАК---ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИ И НАЦИЯТА!
22
2
 
35
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До Анонимен 23-МАНТАЛИТЕТА ТИ ТОЛКАВА Е НА НУЛА ЧЕ ИНЖЕКЦИИ НЯМА ДА ТИ ПОМОГНАТ.ОГЛЕДАЙ СЕ И СЕ ВИЖ.
21
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До С МИГРАНТИТЕ У НАСА кой ще те храни тогава бе ***
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До етнически "турчин"хапченцата
19
5
 
35
 
! Отговори
С МИГРАНТИТЕ У НАС преди 6 години
...МОМЕНТАЛНО ИЗЧЕЗВА ПРОБЛЕМА С "ПРО-РУСКОТО ВЛИЯНИЕ"- И ВЕКОВНАТА КОНФРОНТАЦИЯТА С ТУРЦИЯ, ЕВРОПА И МЮСУЛМАНСКИЯ СВЯТ!БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е БЯЛО ПЕТНО ....ПОДЛЕЖАЩО НА ЗАПЪЛВАНЕ ОТ ЖИВИ ХОРА!
18
3
 
47
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До АнонименАз обичам родината си България,Но не одобрявам психопати които се хранят с езика на омразата.Щом толкова сме добри на приказки защо не превръщаме България място за живеене?
17
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19няма разлика между описаните от теб
16
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До етнически турчинИзключително много уважавам турците живеещи в България, защото доказаха че обичат България, че се чувстват български граждани, и че за разлика от ромите, с тях се живее отлично в мир и разбирателство!
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влязат ли мигрантите , ЕСТЕСТВЕНАТА ГРАНИЦА Е р.ДУНАВ..А , НЕ НЯКАКВА СКЪПА И НЕЕФИКАСНА МРЕЖА...КОЯТО ГЪЛТА ПАРИ.А , И ТУРЦИЯ , ГУБИ ПРОБЛЕМА ЗА ЕДНА 180-км. ГРАНИЦА --КОЯТО ОТ ЕВРОПЕЙСКА , ВСЕКИ МОМЕНТ , МОЖЕ ДА СТАНЕ ЕВРОАЗИЙСКА ИЛИ... ПАК РУСКА!
14
7
 
52
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Днес не може да се сравняваме с една Румъния,а тръгнали сме да преподаваме уроци на съседна Турция.Същата тази Турция праща линейки до софия да лекува БЪЛГАРИ.ЗАСРАМЕТЕ СЕ
13
4
 
37
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Да, Ердо го е хванал за топките, защото е страхлив и май само за пред електорат(ките) има топки! Като гледам на колко страни се е навел, колко чифта резервни топки ще му трябват?
12
8
 
38
 
! Отговори
ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО... преди 6 години
Мигрантите , ще прегазят България , като кравешко го.вно.....НИТО ЕРДОГАН , НИТО БРЮКСЕЛ ИМАТ НУЖДА ОТ "ПРО-ПУТИНСКА БЪЛГАРИЯ"!Защо да не ги пуснат??!
11
3
 
45
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
Толкава е манипулиран българското общество че човек не може да изпише тъпотията.Най елементарното здравеопазване няма ме а твърдим че сме Европейци.СМЕШНО,ПАК СМЕШНО И ПАК СМЕШНО
10
11
 
42
 
! Отговори
БАБА ВИ ВАНГА преди 6 години
ЧОВЕКА СИ ИСКА ОБЕЩАНИТЕ ПАРИ ОТ ЕС , ЗА МИГРАНТИТЕ!НЕ ГИ ЛИ ПОЛУЧИ ---ПРОСТО ЩЕ СИ ВЛЯЗАТ В БЪЛГАРИЯ ..ХА,ХА,ХААААААААА..СЕЛАТА СА ВИ ПРАЗНИ--МИГРАНТИТЕ ЩЕ ГИ ЗАПЪЛНЯТ ЗА ЕДНА НОЩ!КОЙ , ЩЕ ГИ СПРЕ...??!ДАЖЕ И ДА СЕ ОПИТАТЕ ДА ГИ СПРЕТЕ ...КАК СЕ СПИРАТ 3-МЛН.ЧОВЕКА...??!!ЗАПОМНЕТЕ , ДОБРЕ :СЛЕД ТАЗИ СРЕЩА --БЪЛГАРИЯ , ЩЕ БЪДЕ СЪВСЕМ ДРУГА .....!
9
5
 
38
 
! Отговори
ИСТИНА преди 6 години
Крайно време Ердоган да си отвори границите за емигрантите за европа,тогава да видим силната европа как ще се справи.Само европата да не използва метода като при българина,,гладът и мизерията,защото само за протокала сме големи европейци а дефакто нищо не е европейско при нас.Питам ви кое е европейското при нас,КОЕ?
8
9
 
38
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ердоган така ще го шляпне на европа... Малко й е!
7
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големия проблем е за България, а не за ЕС или за треторазрядните европейски чиновници! Даже сам Боко днес изглеждаше изключително притеснен при изказванията му по медиите, което означава че Ердоган го е хванал яко за топките, и при провал на тази среща, последствията може да са изключително сериозни!Преди Боко беше казал че цитирам: "Берлин и Брюксел са далече, ама ние да му мислим". Положението май никак не е розово, ама кога ли простия бантускотовски народ ще го осъзнае?????
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се надяваме, че това настоятелно ходатайство няма да изиграе лоша шега на "дипломата" Бойчо! Не знаем какво са си обещали с Ердо и колко ще му струва на нашено пиколо! С много зор се вкара в белята, явно залогът е голям.
5
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Юнал ДжемиловСъжалявам родителите ти,имали са надежди а.......................................
4
3
 
41
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Много загрижен Суджук ефенди.... За чужди интереси естествено! За съжаление това недоразумение се изживява като световен миротворец и велик политик. Само не разбирам тези, които го преизбраха какво спечелиха от това