ЕС не възлага надежди за срещата с Ердоган във Варна

75 евродепутати искат освобождение за турски журналисти
23 мар 2018 21:50, Екип на Dnes.bg
61
ЕС не възлага надежди за срещата с Ердоган във Варна
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз отива без големи надежди на вечерята с турския президент Реджеп Ердоган във Варна в понеделник. Тя се организира по инициатива и настояване на премиера Бойко Борисов, който е председател на Съвета на ЕС до края на юни.

"Отивам със смесени чувства, защото основните източници на напрежение се увеличават", заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той и президентът на Съвета Туск ще преговарят от името на ЕС при участието на Борисов.

Още по темата

Европейските лидери дадоха труден мандат на Туск и Юнкер, които трябва да искат от Ердоган да свали морската обсада над залежището на газ в кипърски води в Средиземно море, както и освобождаването на двамата гръцки войници, които бяха арестувани при инцидент между гръцки и турски гранични катери в Средиземно море в началото на март.

"Европейският съвет твърдо заклеймява продължаващите незаконни действия на Турция в източното Средиземноморие и в Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция“, се казва в решенията на току-що завършилата среща на върха в Брюксел.

"Наясно съм, че няма да е лесна среща. ЕС е загрижен не само за ситуацията в източното Средиземноморие и Егея. Определено, други сложни въпроси също ще бъдат дискутирани във Варна, включително развитието в Турция и нейните действия в Сирия“, заяви Доналд Туск, който ще води разговора с президента Ердоган.

В същото време и Туск, и Юнкер подчертаха, че Турция е съсед на ЕС и те се надяват "да промотират сътрудничеството“ с Анкара.

Борисов, който ще е домакин на разговора в резиденция "Евксиноград“ добави, че личната му цел е да бъде продължена сделката за спиране на мигрантите и гарантирането, че ЕС ще се издължи на Анкара по нея. В последни дни Ердоган изрази недоволство, че Европа не си е изпълнила обещанията към страната му, в коят живеят около 3 млн. сирйски бежанци.

По-рано Европейската комисия заяви, че тези пари не са за турското правителство, а за издръжката на бежанците и че около половината пари, все още не са изплатени, тъй като проектите, които се финансират с тях, продължават. Тази седмица Комисията поиска от страните членки да внесат още 2 млрд евро в бюджета й, за да започне да планира харченето на допълнителните 3 млрд.евро, договорени с Турция.

Междувременно, 75 евродепутати изпратиха писмо днес до Туск и до Юнкер, в което настояват двамата да се застъпят за освобождаването на арестуваните от Ердоган турски журналисти. 

Депутатите искат човешките права да бъдат в центъра на внимание на срещата във Варна, като Туск и Юнкер притиснат Ердоган да освободи журналистите. В момента в Турция има най-много задържани журналисти в целия свят и срещу част от тях са предявени обвинения в измяна и в тероризъм, добавят евродепутатите.

Те припомнят, че от опита за преврат през юли 2016 г властите са закрили над 160 медии и издателски къщи.

Писмото е подписано от евродепутати от 6 от 7-те парламентарни групи от целия политически спектър - от крайната десница до комунистите. Само хората на Марин Льо Пен не са го подкрепили. Сред подписалите има и двама българи – социалистите Георги Пирински и Петър Корумбашев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
15
 
48
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
В варна Султана ша раздава яки османски шамари на евроджендъристити
2
1
 
44
 
! Отговори
ГАРСОН БОЙКО преди 6 години
ще има грижата за приятно прекарване. Поне за пияницата ЮНКЕР ще има бутилка отлежала ПЕРЛА
1
1
 
48
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Да хапнат от последните туршии и кисело зеленце, да ударят по една-две ракии, но без суджук, защото сега е пости и кой откъде е по живо, по здраво.