Европейският съвет съгласен за среща ЕС-Турция във Варна

Борисов обясни, че целта ще е успокояване на отношенията с Анкара
Обновена: 23 мар 2018 08:55 | 23 мар 2018 08:50, Елка Василева
38
Европейският съвет съгласен за среща ЕС-Турция във Варна
Снимка: БТА

Европейският съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу свикването на насрочената за понеделник във Варна среща ЕС-Турция, съобщиха за БТА дипломатически източници.

Преди месец държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха, че преценката дали да има среща ще бъде направена непосредствено преди насрочената дата в зависимост от развитието на отношенията с Анкара.

Още по темата

На срещата във Варна ще участват председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов като домакин и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът Борисов съобщи вчера, че в навечерието на разговорите има напрежение и големи очаквания. Той поясни, че целта на срещата ще бъде успокояване на отношенията с Анкара. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог, добави той.

Премиерът уточни, че неговата цел е да се постигне продължаване на действието на споразумението ЕС-Турция за миграцията. Борисов допълни, че ще разговаря с Ердоган за задържаните в Турция гръцки войници.

В заключенията си за Турция от тази нощ Европейският съвет решително осъжда действията на Турция край Кипър и изразява пълна съпричастност с Никозия и Атина. Отправен е призив Анкара да прекрати незабавно действията си по възпрепятстване на проучванията за добив на газ край острова.

Европейският съвет изразява дълбока загриженост от задържането в Турция на граждани на ЕС, като призовава за бързо разрешаване на въпроса в диалог.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ато преди 6 години
Долен примитивен и злобен си ти бе просчоПърво се виж що за стока сии тогава се плюнчи на други хора. Не се научихте да се изразявате маалко по културно и по човешки.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е това, че Путин се въздържа и не унищожи турската армия!!!!! За 45 минути до 85% от армията щеше да е изпарена. Защо се въздържа се пита? Днес Европа и ние щяхме по-нормално да живеем, да не търпим този болник Ердоган, който като свали самолета трепереше и се молеше наНАТО да го защити. Защо нашия *** толкова му се страхува, защи развали отношенията си с Путин, който уважава Българския народ, не Борисов. Руснаците са наши братя а не долните и примитивни турци.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До u4enЕЙ, учения, научи се бе, още азбуката не знаеш, пък учен се пишеш.
28
1
 
1
 
! Отговори
бае ви Герги преди 6 години
На срещата Борисов, Туск, Ердоган, Бойко ще благодари за помоща на Полша, а Ердоган за помощта на поляците в борбата за освобождението- задържането на робите българи. Ще се веят знамената на Европа, Турция и Полша. Българсконяма да има /нали още не е била освободена/ и Руско няма да има, /нали не ни е освобождавала/.Браво Борисов, браво Бойко, браво държавнико, браво умнико!
27
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Комшу-Далаверка Бея е обещал на Байко че ще ни пазят като орлица. 500 г. са това ей , не е шега работа като 45-те години руско присътвие.
26
2
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 20 То и Карнелия и Путин искат да бъдат фактор , ама нещо не им върви баш.
25
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До маке 6 Първо кажи ти кой си,пък после ще видим дали да те питаме.Нещо много лекичък ми се виждаш.Да не си от Крушовица?
24
1
 
1
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
Че как ще възразят? Предложението е от Бойко европейски лидер , а не от Корделка от Крушовица.Че кой ли я знае па тая?
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недей да пипаш Могерини, че ще ти изсъхнат ръчичките тиквуне.Много ти е малко либидото за тази дама.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно,не могат да се разберат тия войници на НАТО ли са или на някой друг с какъв статут,ако са на НАТО от който намазват заради членски внос,но за него се разчу,че някои мажат на много повече от вноса на парата като се ослушват яко,че повече да лапат от тази шведска маса като предложение макар че Швеция не се е хванала на играта,което пък се разчу зарад самолетите,които щяха да са внос,ако войничетата са на НАТО те по право може да си ходят у НАТО макар да не знаяткак ония уредили софрата.
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов - покорен СЛУГА на всички господари.Кланя се еднакво ниско и на Юнкер, и на Путин, и на Ердоган.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всичко, което хвърчи се яде! Не знаем и какво губим от мераците на ББ да бъде фактор.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Значи за гръцките войници да а за българските бежанци от Тракия и Егея не!?"По тия години е имало размяна както с българите, така и с гърците!!! Гърците защо не искат обещертения за тяхните??? А само вие!!! Какви обещетения... И ние искасме обещетения за изселниците от 30 те 50 те, 70 те тогава!
18
5
 
12
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"От кога гръцки командоси в пълно бойно снаряжение заловени при диверсионни мисия станаха граждани на ЕС? Такива обикновено на всякъде по света се разстрелват моментално. Мен защо като гражданин на ЕС не ме задържат в Турция? През седмица съм там."Много точно си написал Колега.Задържани са повече от 2 месеца вече.Бяха с униформи. Турците в такъв случай имат право направо да ги застелят. Ако след предупреждение не се предадът!Добре, че са се предали,иначе Бум първо по крака, после по тиквата!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма спиране! Гинка сложи ръка и върху санирането в България. Ще делкат кинтите с Прасиялна и Тиквооглу ага.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи за гръцките войници да а за българските бежанци от Тракия и Егея не!?Бойко пудела на Ердоган е срам за България!Но доколкото чух 800 000 българи бежанци от Беломорска Тракия им готвят заслужено посрещане! Турция сама призна че дължи млад долари обезщетение на тези хора.
15
5
 
11
 
! Отговори
Комшу-Далаверка преди 6 години
Чудя се какво ли му обещал бея?Колко процента от това което ще даде Брюксел?
14
5
 
7
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Президента на България поканен ли е на срещата!? :-)
13
12
 
8
 
! Отговори
u4en преди 6 години
ОТЛИЧЕН дипломатически ход на Б.Б. ! Така се гради авторитет на ЕВРОПЕИСКА БГ ! А глупостите за шербета на случаино попадналият в политиката Радев....просто не ми се коментира !
12
3
 
14
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Ердоган на Америка отговори с "Дай попа вземи попа"! Камоли на гърците ще върне нелегално миналите им войници!!! Това ЕС има "загриженост" все към хора, които правят НЕЛЕГАЛНИ неща!!! Към пкк=pyd загриженост, към джунтаджии загриженост, минаващи не легално граници загриженост... Аре У лево лицемери такива!!! Вие знаете ли с кой танцувате! Съвет: На срещата не задавайте т.ъпи въпроси, вие самите ще станете за резил!!!