Евросъюзът си прибира посланика от Москва

Русия е най-вероятният извършител на газовата атака край Лондон
Обновена: 23 мар 2018 12:44 | 23 мар 2018 12:37, Екип на Dnes.bg
166
Евросъюзът си прибира посланика от Москва
Снимка: Reuters

Европейският съюз извика “за консултации” посланика си в Москва в нова ескалация на отношенията с Кремъл заради отравянето с химическо оръжие на двама руски граждани в Лондон в началото на месеца.

Терминът се използва в дипломацията, когато отношенията са обтегнати, но все още не са прекъснати.

Решението за прибирането на европейския посланик беше взето единодушно от европейските лидери късно снощи, след като те възприеха оценката на Великобритания, че е “много вероятно, че Руската федерация е отговорна и че няма друго задоволително обяснение” за инцидента, при който двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени в ресторант с бойно отровно вещество в британския град Солсбъри, при който пострадаха поне 46 цивилни граждани. Предложението е направил френският президент Еманюел Макрон, разкри ирландският премиер Лео Варадкар.

Още по темата

Това е първа употреба на химическо оръжие на европейска територия от 70 г. насам.

Европейските лидери си развързаха ръцете и за последващи мерки, като всяка страна сама ще прецени дали да не отиде по-далеч в действията си срещу Кремъл.

Датският премиер Ларс Локе Расмунсен съобщи тази сутрин, че Копенхаген също е привикал своя посланик за консултации, както и че е възложил на външния министър да предложи допълнителни мерки срещу Кремъл.

Ирландският премиер Варадкар обясни, че националните правителства ще направят проверки на руските дипломати в страните си и ако открият агенти на службите за сигурност, ще могат да ги експулсират. Той не изключи подобна стъпка от страна на Дъблин. Това вече беше направено от Великобритания, която изгони 23-ма руски дипломати от Лондон в началото на седмицата.

Междувременно Кремъл вчера публикува съобщения за редица европейски лидери, които са телефонирали на Владимир Путин, за да му честитят четвъртия мандат като президент. Канцеларията на президента се похвали с горещи поздрави от гръцкия премиер Алексис Ципрас, от президентите на Финландия и Хърватия Саули Нийнстьо и Колинда Грабар-Китарович и от австрийския канцлер Себастиан Курц.

Премиерът Бойко Борисов, който също коментира въпроса, се позова на полицейския си опит да каже, че “нещата рядко се оказват, каквито изглеждат на пръв поглед”. Той припомни грешката на бившия британски премиер Тони Блеър, която доведе до избухването на войната в Ирак и за която Блеър неотдавна се извини.

В позицията си, приета снощи в Брюксел, европейските лидери заявяват, че употребата на химически оръжия е напълно неприемлива и че “представлява опасност за всички нас. Те поръчаха на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини да предложи как Съюзът да засили устойчивостта си срещу хибридни атаки, включително срещу кибермрежите и стратегическите комуникации и да подобри контраразузнаването си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката какво виждаме: ***-Евро-дружинка- грозотинка.
76
4
 
12
 
! Отговори
До 78 Готвач преди 6 години
Това е дело на англииските служби и цру, само те са способни на най долни античовешки мерзости
75
2
 
13
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
Именно и за това като европеец ми е много неприятно че виновника се свежда до най вероятен.А това означава че малко вероятните са стимулирани да използват това оръжие за целите си , А те може утре да ударят тебе и мене.А Европа ясно заявява че няма да разследва а ще си играе на най вероятно.Т.е. не им пука кой е реалния виновник.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Човек от метротоТи къде го видя това "химическо оръжие"? Да не са идва ли у вас да ти го покажат или си се застоял днес повечко в тоалетната?
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До : )Кофти е за англоамериканците да се събудят и да разберат, че вече са по-слабите, в живота празноти няма. Ще си помънкат, помънкат, пък ще им мине и ще свикнат.. Проблема им е че се превръщат в Пакистан2 Индия2 и Сомалиленд, а новите им граждани ги заляха с "културата" си.
72
5
 
1
 
! Отговори
Готвач преди 6 години
До нТака е, но Бен Ладен беше терорист, убит в пустинята. В Лондон химическо оръжие беше използвано срещу 150 човека, седящи мирно и кротко в ресторант, похапвайки салата. Можете ли да направите разлика?
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката: тримата еврог..паци. Забележително, удивително, зашеметяващо !
70
4
 
9
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 6 години
Сега мрънкят, а 'га ядо'а кИфтета нИ рива'а... Тва грозното моме у средата мое да 'фане Вова за дръжката, 'ко *** разбирате кво искам да кажа...
69
3
 
11
 
! Отговори
СС преди 6 години
МАКРОН МНОГО СЛУША БАБИЧКИ
68
3
 
2
 
! Отговори
Човек от метрото преди 6 години
както и да го погледнем, химическо оръжие в гъсто населена Европа не е добър вариант за никого от европейците. Влючително за пишещите коментари в този сайт. Помислете малко, бе. Животът е един.
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** дали е възможно в суматохата да го сринем
66
3
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
Значи там можеш да бъдеш открит ? Ще те дебна за да ти направя дисекция. Любопитно ми е да ти видя вътрешната структура.....
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най вероятно означава взимаме решение без никакви факти. просто от солидарност.Както се казва приятел в нужда се познава, просто не гледа фактите а подкрепя дори и ако приятеля му лъже.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е сигурно - Путин няма да изтегли посланика си от ЕС. Чижов е вечен
63
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй както вървят нещата, скоро Румбата ще трябва да съобщи тъжната вест на Макаров, че време да си приготвя чемодана
62
5
 
3
 
! Отговори
Р преди 6 години
РУСИЯ НЯМА ДА ПЛАЧЕ ЗА НЕГО
61
8
 
2
 
! Отговори
луд преди 6 години
Тази сутрин видях един руски дипломат да тича за здраве около баба Яга, мислех си да го трапанирам, обаче по-добре да го експулсирам
60
17
 
2
 
! Отговори
цц преди 6 години
Руските роби в защита на господаря от Мордор.Руските роби мразят Европа,САЩ,Канада,Австралия.Руските роби обичат ислямски Иран и Сирия,ислямските диктатори Садам и Кадафи.Руските роби тойничко обичат исляма,и имат неприлични сънища за Путин.
59
4
 
6
 
! Отговори
: ) преди 6 години
Кофти е за англоамериканците да се събудят и да разберат, че вече са по-слабите, в живота празноти няма. Ще си помънкат, помънкат, пък ще им мине и ще свикнат...
58
3
 
4
 
! Отговори
ТЕРЕЗКЕ преди 6 години
До СатаНАТОСМЕНИ ДИЛЪРА БЕ МИЛО--НЕ ТИ ПОНАСЯ И НАМАЛИ ВОДКАТА --КОМБИНАЦИЯТА Е ЛОША..СМЪРТОНОСТНА