Евросъюзът си прибира посланика от Москва

Русия е най-вероятният извършител на газовата атака край Лондон
Обновена: 23 мар 2018 12:44 | 23 мар 2018 12:37, Екип на Dnes.bg
166
Евросъюзът си прибира посланика от Москва
Снимка: Reuters

Европейският съюз извика “за консултации” посланика си в Москва в нова ескалация на отношенията с Кремъл заради отравянето с химическо оръжие на двама руски граждани в Лондон в началото на месеца.

Терминът се използва в дипломацията, когато отношенията са обтегнати, но все още не са прекъснати.

Решението за прибирането на европейския посланик беше взето единодушно от европейските лидери късно снощи, след като те възприеха оценката на Великобритания, че е “много вероятно, че Руската федерация е отговорна и че няма друго задоволително обяснение” за инцидента, при който двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени в ресторант с бойно отровно вещество в британския град Солсбъри, при който пострадаха поне 46 цивилни граждани. Предложението е направил френският президент Еманюел Макрон, разкри ирландският премиер Лео Варадкар.

Още по темата

Това е първа употреба на химическо оръжие на европейска територия от 70 г. насам.

Европейските лидери си развързаха ръцете и за последващи мерки, като всяка страна сама ще прецени дали да не отиде по-далеч в действията си срещу Кремъл.

Датският премиер Ларс Локе Расмунсен съобщи тази сутрин, че Копенхаген също е привикал своя посланик за консултации, както и че е възложил на външния министър да предложи допълнителни мерки срещу Кремъл.

Ирландският премиер Варадкар обясни, че националните правителства ще направят проверки на руските дипломати в страните си и ако открият агенти на службите за сигурност, ще могат да ги експулсират. Той не изключи подобна стъпка от страна на Дъблин. Това вече беше направено от Великобритания, която изгони 23-ма руски дипломати от Лондон в началото на седмицата.

Междувременно Кремъл вчера публикува съобщения за редица европейски лидери, които са телефонирали на Владимир Путин, за да му честитят четвъртия мандат като президент. Канцеларията на президента се похвали с горещи поздрави от гръцкия премиер Алексис Ципрас, от президентите на Финландия и Хърватия Саули Нийнстьо и Колинда Грабар-Китарович и от австрийския канцлер Себастиан Курц.

Премиерът Бойко Борисов, който също коментира въпроса, се позова на полицейския си опит да каже, че “нещата рядко се оказват, каквито изглеждат на пръв поглед”. Той припомни грешката на бившия британски премиер Тони Блеър, която доведе до избухването на войната в Ирак и за която Блеър неотдавна се извини.

В позицията си, приета снощи в Брюксел, европейските лидери заявяват, че употребата на химически оръжия е напълно неприемлива и че “представлява опасност за всички нас. Те поръчаха на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини да предложи как Съюзът да засили устойчивостта си срещу хибридни атаки, включително срещу кибермрежите и стратегическите комуникации и да подобри контраразузнаването си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари