Тръмп даде "гратис" на Европа до 1 май

Лидерите на ЕС чакаха 9 часа Тръмп, готвят ответни търговски мерки
23 мар 2018 10:50, Екип на Dnes.bg
41
Тръмп даде "гратис" на Европа до 1 май
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп освободи тази сутрин ЕС от новите мита върху стоманата и алуминия, но само до 1 май. 40-дневният "гратис" се отнася до още няколко съюзници на САЩ като Австралия, Южна Корея, Аржентина и Бразилия.

Вестта завари събраните в Брюксел за среща на върха лидери на Европа пред закуските им, след като те цяла нощ очакваха вести от Белия дом.

Американският президент Доналд Тръмп застави лидерите на цяла Европа да го чакат цяла нощ и отново не обяви условията, при които би извадил държавите им от списъка на страните, които ще трябва да плащат по-скъпо за внос на стомана и алуминий в САЩ.

След като първоначално планираха обсъждането на ответните мерки срещу новите вносни мита за четвъртък следобед в Брюксел, лидерите отложиха дискусията си за 23 часа, а накрая я прехвърлиха за петък, след като до 1 след полунощ никакви вести не пристигнаха от Вашингтон.

Още по темата

Търговският секретар на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи вчера, че Европа и още няколко съюзници на Щатите като Австралия и Южна Корея ще бъдат изключени временно от санкциите, но не и за колко време и при какви условия.

Европа е подготвила ответни мерки, сред които повишаване на вносните мита на емблематични американски стоки като уискито бърбън и дънките "Ливайс", но изчаква, преди да ги огласи, как ще действа американският президент.

Тръмп изненада всички, като не изпрати очаквания туит и лидерите на 28 европейски държави и президентите на евроинституциите, събрани в Брюксел се разотидоха, преди днес да подновят чакането на вести от Вашингтон.

"Ще трябва да изчакаме нощта, за да видим как точно ще бъдат оформени решенията на правителството на САЩ", каза германският канцлер Ангела Меркел рано тази сутрин, след като лидерите се разотидоха.

Според Меркел ЕС е единен в реакцията си към очакваните мерки, но трябва да се прецени спрямо детайлите й нейният ответен размер.

"Трябва да избегнем световен протекционизъм. Това е огромен риск за работните места не само в Европа. В този смисъл диалогът със САЩ е ключов", каза президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

Никой не се наема да предвиди поведението на Доналд Тръмп, който при анонсирането на митата каза, че да се търгува с Европа е станало почти невъзможно, но впоследствие омекоти тона.

"Търговската" точка се прехвърля в програмата на европейската среща на върха в Брюксел за петък. Първоначално беше предвидено тя да се проведе без Великобритания, за да се обсъди позицията на 27-те след напускането, а след това и без държавите, които не използват еврото, за да се говори за реформата на Еврозоната.

Всички лидери обаче остават в Брюксел в очакване на информация от Овалния кабинет. С изключение на новия словашки премиер Петер Пелегрини, който беше назначен вчера. Той отлетя за Братислава, където днес правителството му трябва да се закълне, оставяйки чешкия си колега Андрей Бабиш да го представлява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
25
 
! Отговори
недоумение преди 6 години
САЩ налагат мита на европейската тежка промишленост, а ЕС ще наложи мита на..... пиене и ***???? Нещо не ми се връзва... или толкова си можем?
16
3
 
23
 
! Отговори
отовор преди 6 години
мито на всички американски стоки и отваряне на руския пазар!
15
5
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До мазепаКой ке ги произвежда Сащ са 350 милиона с най-големите умове в Света Европа е континент на пенсионери от които само Франция и Германия могат да произведат нещо що годе технологично.Може би ще ги произвеждат ракетните инженери идващи с лодките от Африка?!
14
2
 
15
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Щом САЩ искат да слагат мита на ЕС стомана и алуминий, то тогава със същите материали ЕС ще произвежда повече оръжия и самолети, които досега купуваше от САЩ. Просто е.
13
1
 
9
 
! Отговори
lol преди 6 години
споко. *** расист тръмп заеба америката. от нищо не разбира, само лее омраза срещу всички. мисли си че америка съществува във вакум. жалко, и тази страна се ***..
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една лекинка забрана на гмо храните им,ще ни се отрази страхотно
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 дни като за умрял, а след това е веселата част и евроджендърите пак ще скимтят послушно.
10
2
 
15
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Някой знае ли кога ще паднат визите за САЩ, че всеки път като минавам от там и луди ни правят българите?
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ето тук лъсна голата истина - играе си с тях както си иска, кара ги да чакат, дава им отсрочка, слага им условия. а те само преглъщат и мигат на парцали. това ли е могъщия съюз?!? пълна трагедия! изпята песен! нищо чудно, че англичаните си тръгват! корупция и бюрокрация, това получихме от толкова години членство!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мерките да са затваряне на американски бази в Европа, тогава може би перчема ще разбере колко е погрешна политиката му
7
2
 
23
 
! Отговори
това е САЩ преди 6 години
Кой сега е истинския враг на Европа?
6
2
 
29
 
! Отговори
факт преди 6 години
Европа е окупирана от САЩ и нищо не може да направи,тези "лидери" са безпомощни и само играят театър за пред хората,това е жестоката истина.
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупаво е да се радвам на объркването на тия еуропейски джендърчета, защото НИ ПРИСЛАМЧИХА БЕЗ ДА НИ ПИТАТ КЪМ ТИЯ,обратните!Но ми е кеф!Аз познах за Брекзита, като всички ме смятаха за луд! Още миналата година казах, че краварията в края на 2017 или 2018 ще започне ПЪЛНОМАЩАБНА ТЪРГОВСКА ВОЙНА! Или си въобразявате,че събитията в окраината през 2014 бяха случайност!???ВСИЧКИ финансови анализатори даваха, при тия темпове 5-6 години до краха на краварския балон! Защо не слушаме умни хора НЕЗНАМ!?
4
1
 
26
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Да се чудиш това лидери ли са или ЛГБТ-активисти!?Тия няма ли най после да си дадат сметка кой е истинският враг на Европа-Русия,която ги снабдява с евтини суровини и лесно би могла да бъде държана на дистанция или тези които я изнудват,тероризират,наводняват с бежанци и лъжат най-безсрамно(САЩ,Великобритания,Израел и Турция)!?
3
1
 
35
 
! Отговори
Топчо преди 6 години
Тия "европейски" лидери са пълни ***. Като малки дечица,чакат дали татко Тръмп ще ги накаже.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще чакат, Тръмп ще ги набие безплатно и то със отсрочка, a докато чакат могат да си спретнат един гей-купон.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Винету ще накаже ли Тръмп и американците.