Ердоган от Евксиноград: Елате да работим заедно за сигурна Европа!

Турският президент заяви, че се надява лошите отношения да останат в миналото
Обновена: 27 мар 2018 08:29 | 26 мар 2018 22:08,
181

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Преди срещата проведохме една много ползотворна среща с Бойко Борисов и имахме възможност да се срещнем с представителите на ЕС, посочи турският президент Реджеп Ердоган в началото на своето обръщение след срещата в Евксиноград. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото, подчерта турския президент.

Той припомни, че Турция вече е кандидат за член на Европейския съюз от 63 години.

"Турция все още не е нищо повече от кандидат и ние искаме час по-скоро да направим решителна стъпка", заяви турският президент.

Още по темата

Ердоган посочи, че в предишните си срещи с ЕС са обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети.

"Турция изпълнява своите ангажименти, начело с борбата с тероризма и с бежанската криза. Само от Сирия в момента има 3 млн. бежанци, а ако се добавят и тези от Ирак бройката стига 4 млн. Европа имаше определени ангажименти - отначало за 3 млрд. евро, от които към момента сме получили 1,8 млрд. евро", посочи Ердоган.

Той допълни, че Анкара очаква втория транш от парите да бъдат изпратени, за да може Турция да подобри състоянието на бежанците в страната.
 
Ердоган постави на дневен ред и либерализирането на визовия режим за турските граждани. Турският президент припомни, че страната е поискала от ЕС процесът да бъде финализиран още през февруари. Ердоган призова ЕС да направи нужното час по-скоро.

"Нашите граждани не бива да губят доверие в ЕС", посочи той.

Турският президент допълни още, че Турция очаква и влизането си в митническия съюз на ЕС.

"Смятаме, че тези глави, от които имат полза и двете страни, трябва да бъдат приключени най-скоро".

Реджеп Ердоган заяви, че Турция в момента е цел на много терористични организации и води усилено борбата с тях.

"Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации - Ислямска държава, ПКК и още много", посочи той.

Ердоган посочи, че Турция е остранила хиляди войници на ИД и така е допринесла за сигурността не само на гражданите на Сирия, но и за сигурността на Европа.

"Затова очакваме не критики, а силна подкрепа", подчерта Ердоган. Той заяви още, че операциите срещу терористичните организации ще продължат дотогава, докато има и заплаха.

"Турция е държава, която силно уважава човешките права и това се доказва от народа ни, който се стече на улиците на 15 юли, когато се случи опита за преврат", посочи турският президент.

Той заяви, че ще бъде грешка да се изолира Турция от процеса на партньорство с ЕС, защото тя е икономически силна държава и има трайни исторически и културни отношения с Европа.

"Ние днес предадохме на ЕС в писмен вид информация за това, което правим и очакваме, че ЕС ще анализира тази информация. ВЪпреки негативите, Турция подкрепя отворения диалог", посочи Ердоган.

"Обръщам се още един път към ЕС - елате заедно на Балканите, да работим заедно за осигуряване на сигурността. Елате да работим заедно да работим в Сирия, Ирак, Пакистан, Йемен, Афганистан. Елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа", призова Ердоган за финал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
5
 
7
 
! Отговори
БОЙЧЕ ИБРИКЧИЯТА преди 6 години
ЦИТАТ ОТ ВИКИПЕДИЯ, СЛЕДЕТЕ ВНИМАТЕЛНО:"Иiбрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си.Поради големината на свитата от ***, впоследствие се създава и длъжността "Главен ***", който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му. Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ***, а цяла сюрия, предвождана от "Главния ***" същински жрец"
118
5
 
12
 
! Отговори
до ЛЪВЧЕ И ЛЕВЧЕ преди 6 години
Драги булгари,Призовавам за смяна на националните символи! Лъва няма нищо общо с българина, а лъвкият скок на Левски е вероятно изфабрикувана комунистическа история. Ние трябва да сменим националния си символ с някой, който е много по-значим и реален за Българските земи и нрави. Та ние дори нямаме лъвове тук - а тези в зоологическите градини са умрели от глад.Света ни се смее... ТРЯБВА ДА СИ СМЕНИМ СИМВОЛА! ВРЕМЕ Е!Гласувайте спалец нагоре ако и вие, скъпи сънародници мислите така.
117
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Настъпахаго Мустака и даде назад :))) Доста фирми изтеглиха капитали от там , туризма западна , влизат във война в Сирия което е много скъпо. И ми се струва, че опитва да спаси сезона с мили думи. Съвсем скоро, ще почне пак да бълва . Помнете ми думата.
116
3
 
7
 
! Отговори
до уя на батко преди 6 години
Започвам да се чудя, за това което каза. От кога в България не е действала българска партия?КОЯ Е ПОСЛЕДНАТА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ ИЗОБЩО? ИМА ЛИ ТАКАВА?БКП, БСП, Атака и др. - РусияГЕРБ, СДС, ОДС, Реформ... и др. - САЩДПС, лютви и др. - ТурцияНие не сме имали българска партия може би повече от 70 -100 години, не знам.. не съм запознат с историята ни, но почвам да се интересувам силно!
115
5
 
11
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 6 години
Общо взето общи приказки, като на родителска среща..... Очаквах да е по-интересно !
114
2
 
7
 
! Отговори
Миши Пиши преди 6 години
до 125Ами щом критерия ти е външен вид - трябвало е да идеш във Варна и да се примолиш за една сфирчица на Ердоганя. Щом пък толко ти е харесал.. не знам - ти го казваш. така го възприех аз
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган изглежда много по-добре от Путин който след тоя лифтинг е като надуваема кукла в лицето
112
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
към българин трябва със снисхождение да се отнасяш като към човек в неравностойно положение и да нямаш големи очаквания към него
111
5
 
4
 
! Отговори
МУТРИ ЛИ преди 6 години
КАТО ВИДЯ МУТРИ ИМ СЕ СМЕЯ В ЛИЦЕТО И ИМ СЕ ПОДИГРАВАМ. ВЧЕРА ЕДИН НАГЛЕЦ БЕШЕ СПРЯЛ НА ВЕЛОСИПЕДНА АЛЕЯ С G-КЛАСАТА СИ С НОМЕР CA121213 - БЕШЕ НА СЪБУЕЯ НА РАКОВСКА - ПЪЛЕН ***. ПОЧНАХ ДА СЕ ЗАЯЖДАМ НЕЩО И СЕ ПРИБРАХА ВСИЧКИТЕ 5 ЧОВЕКА В ТАЯ БРАКМА И СИ ЗАМИНАХА. хХАХАХАХАХА ПОДИГРАВАЙТЕ ИМ СЕ ВИНАГИ. БЕЗ ПОЧИВКА
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117ти си баш българин тогава...
109
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнадолецТогава да отидат в САЩ, каква работа имат в Европа?
108
6
 
5
 
! Отговори
до МАЛКО ИСТОРИЯ преди 6 години
Докато българина не почне малко от малко да се образова. В момента още е на ниво каменнaта ера. Каквото населението, такива и политиците. Те също са българи, така че е нормално и те да са *** и крадиливи каквото е и населението.
107
6
 
11
 
! Отговори
МАЛКО ИСТОРИЯ преди 6 години
БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ТРЯБВА ДА МЪКНЕ ТРИТЕ СИ ДЕЦА ИЗ ЦЯЛА СОФИЯ ПО ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И ДА ПЛАЩА ПО 1,60 лв ЗА БИЛЕТ. БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО ТРЯБВА ДА ЯДЕ КОПРИВА И ДА СЕ ЛИШАВА, ЗА ДА НЕ УМРЕ ОТ ГЛАД.БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВЕДЕ ЗАРАДИ ФИНАНСОВИ ПРОБЛЕМИ.БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ОГРОМНИ ЛИХВИ НА ИЗЗЕДНИЦИ ЗА ДА ВРЪЩА КРЕДИТ.БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ТРЯБВА ДА КАРА СТАРА ТРОШКА И ДА УМИРА В КАТАСТРОФА ПРИЧИНЕНА ОТ ДЪРТА МУТРА НАРКОМАНДО КОГА БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ??
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
керванът си върви, някои лаят. дошли туск и ердоган, па си заминали. за местното население остават клюките, а за малък процент варненци - окосени градинки. до следващата европейска среща при следващото ни председателство - след 15 години. ако има държава и европейски съюз.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите ми приличат на Алън от "Двама мъже и половина" - същите нескопосани лузъpи и неyдачници
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българин съм но мечтая за деня когато някой ще анексира тази "държава" независимо дали е Русия, Турция, Кабо Верде или Китай.
103
3
 
10
 
! Отговори
ДА ЯДЕШ УЯ НА БАТКО преди 6 години
ИМАМЕ РУСКА ПАРТИЯИМАМЕ ПАРТИЯ НА САЩИМАМЕ ТУРСКА ПАРТИЯ(по азбучен ред)А БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ КОГА? КОГА НЯКОЙ ЩЕ СЕ СЕТИ, ЧЕ НАЙ-ВАЖНИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА И УСИЛИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ И ЖЕНА? НИМА ИМА НЕЩО ПО-ВАЖНО? КОЙТО НЕ Е БЪЛГАРИН ДА МИ ДАДЕ МИНУСА!
102
5
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 98Не нови.Тези 3млрд си бяха негови отдавна само дето разбра че с изказвания от рода наТурско знаме над АтинаДуховни границиПреразглеждане на договори и т н ще си стои в Анадола още 63г.Ердоган дойде с надежда да възобнови преговорите за членство в ЕС а Туск му хлопна вратата под носа.Утре ще се изправи пред ордите в Турция и пак ще играе театъра за "великата победа"
101
11
 
2
 
! Отговори
Румбата преди 6 години
Президента Ал Бънди пак беше последна дупка на кавала. Сигурно цял ден е тренирал на някой лост.
100
2
 
11
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 6 години
ДОБРЕ СА НИ РАЗДЕЛИЛИ ТУК В БЪЛГАРИЯ. НА ТРИ СА НИ РАЗЧЕКНАЛИ.НАКРАЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИКОЙ ОТ ВАС ТУКА И ВСИЧКО ЩЕ Е САМО ЕДНА СИЛА - ИЛИ РУСИЯ ИЛИ САЩ ИЛИ ТУРЦИЯ (ПО АЗБУЧЕН РЕД)