Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум

Politico с остър коментар за срещата на върха от снощи
27 мар 2018 09:20,
194
Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментира Politico.

За ръководството на ЕС турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на ЕС. На вечерята, проведена в дворец от XIX век, служил някога за лятна резиденция за българските монарси, ниските очаквания бяха посрещнати, пише "Фокус".

Още по темата

"Беше добра среща", настоя Юнкер. "Ние говорихме открито и искрено. Ще имаме, както преди, много, много срещи, за да разрешим проблемите между Турция и Европа".

В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за преврат срещу него от юли 2016 г., до скорошната му атака срещу кюрдските сили в Сирия, европейските лидери се притесняват, че Турция става повече дългосрочен проблем, отколкото партньор.

И все пак двете страни знаят, че са зависими една от друга.

Европа се нуждае от Турция, за да запази живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за преодоляване на притока на сирийски бежанци към ЕС. Съюзът вече е поел ангажимент за 3 млрд. евро, за да помогне на Турция да управлява пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В момент, когато популистите от Палермо до Стокхолм засилват позиции заради въпроса за миграцията, европейските лидери, особено германския канцлер Ангела Меркел, искат Брюксел да направи всичко необходимо, за да запази споразумението.

Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединяване към ЕС остава толкова отдалечена, както винаги.

Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи" и който обвинява Германия и другите, че ги приютява. Студената реалност е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да запази икономиката си на повърхността.

На ЕС се пада около половината от турския износ. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро между двете страни, търговията на Турция с ЕС е повече от пет пъти по-голяма от тази със следващия ѝ най-голям партньор - Китай. Нещо повече, ЕС носи около две трети от чуждестранните инвестиции в Турция.

Междувременно корпоративният сектор на Турция е силно зависим от европейските инвеститори, за да финансира значителния си дълг - риск, наскоро подчертан от Международния валутен фонд. Просто казано, турската икономика ще се влоши без Европа. Такава икономическа криза е единственото нещо, което всъщност би могло да струва на Ердоган властта му в краткосрочен план.

"Най-голямата уязвимост на Ердоган е икономиката", заяви Фади Хакура, експерт по Турция в изследователския център "Чатъм Хаус". "Никой не може да замести Европа и той знае това", добави тя.

Това помага да се обясни защо Ердоган бе толкова нетърпелив да проведе заседанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид влошаването на отношенията оттогава досега не е имало достатъчно основания за такова събиране на високо равнище. Системното подкопаване на турската съдебна система и репресиите срещу гражданското общество на Ердоган означават, че Европа дори няма желание да обсъжда промени в митническия съюз с Анкара.

Преди да пристигне в България, Ердоган настоя, че "членството в ЕС остава наша стратегическа цел". Както и при последната среща с турския президент, лидерите на ЕС настояха събирането да се нарече "среща на лидерите", а не среща на върха.

Тези коментари, макар и съвсем несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари надеждата, че въпреки неотдавнашните сътресения страната остава посветена на Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня, когато взимах една германска марка заплата. Помня и кой беше на власт, помня ги всичките и помня, че никой не беше наказан
16
5
 
30
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
Баце обича папи да го галят по главата!Обаче къде ли го гали Ердоги?Може и да не е само галене....
15
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за няколко месеца икономиката на Турция ще рухне без ЕС . Всичко, което се произвежда в Турция са лицензи на Западни фирми. Иначе султана е много хард , но вчера беше се смълчали без усмивка.
14
1
 
34
 
! Отговори
Велики Славяни преди 6 години
Юнкер дано да е отпуснал някое евро и за нас! Толкова луканка и ракия изяде и изпи и дано остави добър бакшиш!
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да се срешнат и да поговорят, отколкото да се натрупва напрежение
12
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помним геноцида. Помним Дянков. Помним замразените доходи и галопиращите цени. Помним и невъзможността да си платим тока при ГЕРБ Помним и 32% увеличение на енергията за три години от Калинките на Баце Помним и обещаното от тях бъдещо увеличение с 25% гарантирано от ГЕРБ Помним и Цветанов И тефтерчетата на ГЕРБ помним Помним и хората превърнати от ГЕРБ в живи факли И наглостта на "имащите воля" но нямащите срам. Помним и истанбулската конвенция и ЧЕЗ помним!!! Помним...много неща помним и се молим НИКОГА ама никога повече това да не се повтаря. Никога повече ГЕНОЦИД НИКОГА!
11
8
 
32
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
Абсолютно безмислена среща. Само където разходите са за наша сметка... всички са пълен въздух... омекнали държави (изключая Турция), която си има независима политика, не мазничене като 20 държави на 8...
10
4
 
30
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Дежа вю-Мюнхен 1938г,Западът кляка на Хитлер,предава Чехословакия и се стреми да насочи германската агресия на Изток.Тука-същата работа!Унизително споразумение,а Чехословакия май сме ние.....Знаем много добре как свърши всичко първият път,втория няма да е по-различен.
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поставиха въпроси.Повдигнаха въпроси.Но въпроси не бяха решени.Идва нова среща, народни пари ще я плащат,а резултати и на нея не очаквайте големи.
8
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни лицемери които се опитаха да покварят децата ни с една конвенция нямат право да се изказват от името на народа ни нито да го представляват.
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един за всички, всички за европейски халифат!
6
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересува ме кой плаща тази и други подобни безсмислени срещи.Мой пак това сме ние - българските данъкоплатци.Апропо, Джънкер беше силно пиян.
5
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката виждам Ердоган и трима клоуни.
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешни ***.
3
8
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
една безсмислена седенка кьдето всеки си говореше простотиите само султаньт сигонеше задачата пари и визи аз не чух кога бежанците ще бьдат вьрнато в сирия и защо се дьржат насила в турция сондажите краи кипьр ще почват или не ще сеизтеглят ли турските танкове от африн ще спрат ли да се избиват кюрдите
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето, видяха се, преслушаха се, договориха се за едни пари и си тръгнаха. Ердоган заплашва Европа уж, ама ако тя му обърне гръб, къде ще си продава стоките?Нашият си добави още 2-3 снимки за колекцията и това е.Ама поне всеки си каза какво иска.
1
10
 
32
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Накрая ще й призедне на Европата. Трудно се преглъща локума!